חקירות כלכליות – עבירות מע"מ
במקרים רבים, עבירות מע"מ הן תוצאה של טעויות טכניות או חשבונאיות ואין מאחוריהן כוונת זדון או יד מכוונת, ואכן במקרים אלו העניין נסגר לרוב בתיקון הטעות או בקנס מינורי יחסית. אך ישנם מקרים בהם רשויות המס מעמיקות לחקור וחושדות כי מדובר בעבירות יותר חמורות ומתוך כוונת התחמקות ממס, מקרים אלו בהחלט עשויים לקבל סטטוס של חקירות כלכליות בעבירות מע"מ – ועל כך נסביר כאן.
מס ערך מוסף
המע"מ – מס ערך מוסף – הינו מס עקיף שהמדינה מחילה על מרבית המוצרים והעסקאות בישראל. נכון לשנת 2018, המע"מ בישראל עומד על 17% עבור כל העסקאות הרלוונטיות. צרכנים פרטיים משלמים את המע"מ כחלק אינטגראלי מהמחיר הכולל של המוצר או השירות. לעומת זאת, עסקים מזדכים על המע"מ ששילמו, באמצעות חישוב הכולל את המע"מ שהעסק שילם לעומת המע"מ שגבה מלקוחות.
סוגי עבירות מע"מ
חוק מס ערך מוסף מגדיר שני סוגים של עבירות מע"מ, ולהבדלה בין סוגים אלו יש משמעות מבחינת הנושא של חקירות כלכליות בעבירות מע"מ.
- עבירות מע"מ טכניות: עבירות הנחשבות קלות יותר ואשר נובעות לרוב מטעות טכנית של אחד הצדדים המעורבים. עבירות מע"מ טכניות כוללות מקרים בהם עסק פעל שלא עפ"י הוראות חוק מע"מ. דוגמאות נפוצות לעבירות טכניות שכאלו הן למשל איחור בהגשת דו"ח מע"מ תקופתי, איחור בתשלום מע"מ, טעויות חישוב מע"מ, עסק שלא מנהל ספרים כהלכה, היעדר רישום מסודר של תקבולים, תקלות בהנפקת חשבוניות מס, אי הוספת המע"מ לחשבוניות וכן הלאה.
כאמור, לרוב עבירות טכניות כאלו מתוקנות ע"י העסק ונסגרות בקנס מנהלתי. אך חשוב להבין כי בכל זאת מדובר על עבירות פליליות שהעונש המוגדר עליהן יכול להיות עד שנת מאסר בפועל – בהתאם לנסיבות ולהיסטוריה של הנישום.
- עבירות מע"מ מהותיות: כאן כבר מדובר על עבירות מע"מ חמורות יותר, אשר מאחוריהן עומדת כוונה של הנחקר להתחמק מתשלום מס או לבצע הונאת מס מסוימת. חקירות כלכליות בעבירות מע"מ אשר יהפכו למשמעותיות ומעמיקות לרוב יעסקו בסוג זה של עבירות. עבירות מע"מ מהותיות כוללות למשל הפקת חשבוניות פיקטיביות, השמדת מסמכים רלוונטיים, דיווח על סכום מע"מ בלי מסמך שיאמת זאת, ניהול כוזב של ספרי חשבונות, זיוף מסמכים ושאר צעדים שמהותם אי תשלום מס.
על עבירות מע"מ מהותיות החוק מגדיר עונש מקסימאלי של עד 5 שנות מאסר ואפילו עד 7 שנים כאשר הנסיבות חמורות במיוחד.
מתי פותחים בחקירה כלכלית בגין עבירת מע"מ?
רשות המיסים פותחת בחקירה כלכלית בגין עבירת מע"מ כאשר עולה חשד לעבירות מסוג זה. חשוב להדגיש שחקירה יכולה להיפתח בעקבות חשד לכל אחד משני סוגי העבירות שצוינו לעיל, אך בעבירות מהותיות, שאכן בוצעו, לרוב החקירה תתקדם ואף תגיע לכדי כתב אישום וכל המשתמע ממהלך מורכב שכזה – התפתחות המחייבת ליווי משפטי מתאים כמובן.
לעיתים החקירה הכלכלית תתחיל בעקבות חשד ישיר לעבירות מע"מ ולעיתים בעקבות היבטי מיסוי אחרים ותגלוש גם לתחום המע"מ אם יתגלו ראיות רלוונטיות או יעלו חשדות מסוימים.
כמו לגבי חקירות כלכליות כלליות, גם במקרים של חקירות כלכליות בעבירות מע"מ החקירה בראשיתה תהיה סמויה ורק בשלבים מאוחרים יותר תהפוך לגלויה.
זומנתם לחקירה או אפילו למעצר – מה עכשיו?
כמובן שרשות המיסים לא מגישה כתב אישום לפני שהחקירה הופכת גלויה ולפני שהנחקר בעצמו נחקר ונתן את גרסתו. אם הוזמנתם לחקירה או אפילו נלקחתם למעצר, עומדת לכם זכות מלאה לייעוץ וליווי משפטי. חשוב ביותר ליצור קשר מיידי עם עורך דין מיסים מומחה וכמו כן לדווח על החקירה לרואה החשבון המלווה את העסק. עד שיש לצידכם עורך דין מומחה לעבירות מס, אתם לא אומרים כלום ושומרים על זכות השתיקה.
חשיבות הליווי של עו"ד מיסים בחקירות כלכליות
חקירות כלכליות בעבירות מע"מ יכולות להסתיים בעונשי מאסר בפועל, כך שבהחלט מדובר על מקרים מורכבים שאין להקל בהם ראש. רשויות המס תמיד ישאפו לדרגת האשמה הגבוהה ביותר שהם יכולים, בעוד שהנחקר ישאף כמובן לדרגת האשמה הנמוכה ביותר. תפקידו של עורך דין המתמחה בעבירות מס הוא לייצר את הפוזיציה הטובה ביותר של הנחקר מול כל הגופים המעורבים, למצוא נסיבות מקלות, לאתר מסמכים שישפרו את מצב הנחקר ולפעול לכיוון אישום בדרגת החומרה הנמוכה ביותר ואפילו לסיום החקירה בזיכוי או בקנס בלבד וללא עונש מאסר.