צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    מיסוי בינלאומי

    לכל מדינה כללי חשבונאות ומיסוי משלה. ליווי משפטי בתחום המיסוי הבינלאומי הוא כלי חיוני לעסקים המעוניינים ליהנות מתכנון מס יצירתי, לגיטימי ומשתלם כלכלית. כמו כן, גם יחידים בעלי הון פנוי והשקעות בינלאומיות יכולים וצריכים לנצל היבטים שונים המאפשרים להם, בדרכים חוקיות כמובן, לצמצם את תשלומי המס שלהם.

     

    מהו מיסוי בינלאומי ובמה התחום עוסק?

    כאשר מדברים על International Taxation, תחום בהחלט "חם" בשנים האחרונות גם לעסקים ותאגידים וגם ליחידים, הכוונה הכוללת עבור הקורא הישראלי היא שילוב של חוקי המס בישראל יחד עם חוקי מיסוי במדינות זרות בחו"ל ואמנות מיסוי בינלאומיות. להיבטים אופרטיביים ותיאורטיים של מיסוי גלובלי יש קשר ישיר למדינות המעורבות וגם למהות הפעילות העסקית או הפיננסית וזהות הגורם העומד מאחורי פעילות זו.

    באופן כללי, המיסוי הגלובלי נוגע להיבטי מיסוי וחבויות מס בהקשר לעסקאות בינלאומיות ולהכנסות כספיות מרחבי העולם. נושא מרכזי בו התחום עוסק הוא למשל איזה מדינה תגבה את המס החוקי מאדם או מגוף עסקי בגין עסקה/הכנסה מסוימת – החלטה שתיקבע לפי זהות הגורם, סוג העסקה או ההכנסה, הזיקה של הגורם ושל העסקה למדינות המעורבות ועוד שלל פרמטרים וגורמים שיחד יוצרים את העולם של מיסוי בינלאומי.

    ברמה המעשית, תיקי מס בינלאומי כוללים לרוב פעילות עסקית/מסחרית או פיננסית המתחרשת בחו"ל או הכנסות המגיעות מחו"ל, כאשר בתיק מעורב אדם המוגדר תושב ישראל ולכן חייב בדיווח פיננסי מלא לרשות המיסים בישראל. או מקרים הפוכים בהם נדרש דיווח במדינה מסוימת בחו"ל.

     

    מהי שיטת המיסוי הנהוגה בישראל?

    בעבר, עד 2003, בישראל הונהגה שיטת מיסוי טריטוריאלית שבמהותה קבעה שכל הכנסה שהופקה או צמחה בגבולות ישראל, חויבה במס בישראל, ללא קשר לזהות העומד מאחורי ההכנסה והאם הוא תושב ישראל או תושב חוץ.

    אך החל מ-2003 ישראל שינתה את שיטת המיסוי בה, לקו המקובל ברוב מדינות אירופה והעולם וכיום ומנהגת בישראל שיטת מיסוי פרסונאלית. המשמעות היא שכל מי שמוגדר תושב ישראל חייב בדיווח מלא לרשות המיסים על כל הכנסותיו, כולל הכנסות מחו"ל ובמקרה הצורך גם לשלם מס על הכנסות בחו"ל או שמקורן בחו"ל.

    בעוד שתושבי חוץ חייבים בתשלום מס רק על הכנסות שהם ייצרו בישראל עצמה.

    המשמעות המעשית של שיטת מיסוי אישית זו היא שמי שמוגדר תושב ישראל חייב לדווח כל הכנסותיו, כולל מחו"ל ועקרונית ניתן לחייב אותו בתשלום מס עם הכנסות שיוצרו בכלל במדינה אחרת ולא בישראל. כמובן שמיישמים גם אמנות מס והסכמי מיסוי בינלאומי, כדי להימנע ממצב של תשלום כפל מס ברוב המקרים.

     

    מי נחשב תושב ישראל לצרכי מס?

    מי שמוגדר תושב ישראל לצרכי מס חייב בדיווח על כל הכנסותיו, כולל למשל אזרח אמריקאי החי בישראל ויש לו הכנסות משכר דירה מארה"ב או מהשקעות אחרות בארה"ב, אפילו אם הכסף לא הועבר כלל לישראל. הגדרת התושבות לצרכי מס כוללת פרמטרים ברורים, שהם:

    • אדם שמרכז חייו נמצא בישראל לפי רוב הזיקות כפי שקבוע בחוק (משפחה, בתים, עבודה וכו') – בדגש על אדם השוהה בישראל מעל 183 ימים בשנת מס או אשר שהה בישראל 30 יום בשנת מס מסוימת וסה"כ לפחות 425 ימים ב-3 שנים אחרונות.
    • חבר בני אדם המאוגד בישראל או חבר בני אדם שהניהול והשליטה בהם מבוצעים מישראל – שותפויות עסקיות למשל.

     

    חשיבות ניהול נכון של היבטי מיסוי בינלאומי היום

    תחום המיסוי הבינלאומי הפך הרבה יותר מהותי, ברור והכרחי בשנים האחרונות, עובדה שחשוב להבינה בין אם אתם עסק בעל פעילות גלובלית, משקיעים פיננסיים או יזמים חדשים. אם בעבר היה יחסית קל ופשוט להחזיק כספים ונכסים במדינות שונות ברחבי הגלובוס, כולל במקלטי מס למיניהם ובפועל בלי לחשוש באמת מגילוי העניין או מדפיקה על הדלת מטעם רשות המיסים הישראלית – היום המציאות שונה לגמרי!

    הרגולציה הישראלית והעולמית השתנתה מהותית בשנים האחרונות (למשל חוקי FATCA  בארה"ב), כמו גם הלך הרוח הציבורי בנושאי התחמקות ממס ברמה המקומית והעולמית.

    כך למשל היום גופים פיננסיים בכל  העולם מחויבים להעביר למדינות מידע אודות אזרחים המחזיקים חשבונות בנק בחו"ל ויש הרבה יותר העברת מידע בין גופים מסחריים למדינות ובין רשויות המס של המדינות השונות.

    המציאות החדשה הזו מדגישה ביתר שאת את החשיבות המכרעת של ניהול נכון וחכם של תהליכי מיסוי בינלאומי. זאת גם כדי לשלם בסופו של דבר פחות מס וגם כדי להימנע מכניסה לבעיות משפטיות של עבירות מס שעשויות להיות בעלות השלכות חמורות.

    וכל זה עוד לפני שהתייחסנו לעומק לחשיבות הכלכלית הטהורה של תכנוני מס חכמים ולגיטימיים ככלי אפקטיבי ומקובל לשפר רווחים וביצועים של גופים עסקיים ומשקיעים פרטיים.

    יעילות – הדרך שלכם להצלחה גלובלית

    בכפר הגלובלי בו אנו חיים, חברות רבות מקיימות פעילות עסקית חובקת עולם, ההופכת את תחום המיסוי למורכב וסבוך במיוחד. כל מדינה מחוקקת ואוכפת כללי חשבונאות ומיסוי ייחודיים לה, הקובעים לאן יזרמו כספי המיסים שנגבו ע"י רשויות המס המקומיות, כמה מס גובים ובאלו תנאים.

    לדוגמא: בארצות הברית מיושם מס טריטוריאלי, הקובע שכל פעילות עסקית המבוצעת על אדמתה, הן ע"י תושבים והן ע"י אזרחים זרים, מחויבת במס.

    בישראל כל מי שמוגדר רשמית כתושב ישראל, חייב בדיווח מלא על הכנסותיו בארץ ובחו"ל ובתשלום מס בהתאם לחישוב השומה. מאידך, ישנן אמנות שונות, כולל בין ישראל למדינות רבות בעולם, שנועדו למנוע כפל תשלומי מס בשתי מדינות או ניצול של מקלטי מס.

    מכאן שנושא המיסוי הבינלאומי הינו מורכב ונרחב מאוד ומחייב ידע מקצועי מקיף ועדכני כדי לנווט בהצלחה ועם מקסימום אפקטיביות בהקשר לכל מקרה לגופו. ליווי, ייצוג וייעוץ איכותיים לגבי מיסוי גלובאלי וישראלי בהחלט מהווים כיום מרכיב משמעותי בהצלחה עסקית והתנהלות פיננסית אישית חכמה.

     

    הסכמי מיסוי בינלאומי

    כאמור, מרכיב חשוב בתחום הוא הסכמי מיסוי ואמנות מס בין מדינות, בעיקר כדי למנוע תשלום כפל מס וכדי להסדיר את הנושא, למנוע הלבנות הון ופשיעה כלכלית וכדי לשפר את העברת המידע בין רשויות המיסים של מדינות שונות.

    הסכמים ואמנות מס קובעים את חלוקת המיסוי בין מדינות במקרים רלוונטיים, מגדירים מקרים בהם המס ייגבה באחת המדינות ולא בשנייה וכן מסדירים העברת מידע פיננסי בין המדינות לגבי פעילויות מסחריות/עסקיות/פיננסיות כאשר תושב של אחת המדינות בהסכם מייצר הכנסות או פעילות כספית במדינות הנוספות בהסכם.

    ישראל חתומה עם אמנות מס עם עשרות מדינות מכל רחבי העולם.

     

    הקשר בין המיסוי בישראל למיסוי במדינות אחרות. איך זה עובד ביחד?

    הסכמי המס FATCA ו-CRS

    תחום המיסוי הבינלאומי עבר התפתחות משמעותית בשנים האחרונות, כחלק ממאמץ גלובלי להילחם בהון שחור, במקלטי מס, בכספי מימון טרור ופשיעה ושיפור מיסוי בכל העולם. ארה"ב היא המובילה המרכזית בתהליכי רוחב אלו, לכן הם כה רחבי היקף ומוצלחים מבחינת המדינות. שני הסכמי מיסוי בינלאומי חשובים ומרכזיים הם FATCA והסכם CRS, שראוי להקדיש להם הסבר פרטני.

     

    • FATCA: שם ההסכם הוא קיצור של Foreign Account Tax Compliance Act – חוק ציות להוראות לגבי חשבונות זרים. זהו הסכם בין ממשלות ארה"ב וישראל והוא מחייב גופים פיננסיים לא אמריקאיים לספק לרשויות ארה"ב את פרטי הזהות של בעלי חשבונות אזרחי ארה"ב ולהעביר את כל המידע הפיננסי הנדרש לגביהם לארה"ב. ההסכם הדדי כמובן וגופים אמריקאים מעבירים לרשות המיסים בישראל מידע דומה על אזרחי ותושבי ישראל עם חשבונות בארה"ב.

    המטרה של FATCA היא למנוע התחמקות ממס ע"י אזרחי ארה"ב מפעילות פיננסית בחו"ל וכדי למנוע הלבנת הון ומימון טרור ופשיעה.

     

    • הסכם CRS: הסכם מיסוי בינלאומי הדומה להסכם FATCA ומיושם מול מעל 100 מדינות בכל העולם, כולל ישראל. ההסכם כולל הסדרה לגבי העברת מידע אוטומטית בין רשויות המס על חשבונות פיננסיים המוחזקים במדינות החתומות ע"י אזרחים זרים. המידע המועבר כולל פרטים אישיים, סכומי יתרה והכנסות בכל חשבון רלוונטי.

    משמעות ההסכמים הללו, מול מדינות שונות ולא רק ישראל, היא ביטול כמעט מוחלט של מקלטי המס האנונימיים ברחבי העולם.

    משרד עו"ד בועז ראובן ושות' - מומחים למיסוי בינלאומי

    היכרות עמוקה עם האמנות, התקנות והחוקים העוסקים בתחום המיסוי הבינלאומי ובתכנון מס מיטבי, הם תנאי בסיסי להפחתת נטל המס המוטל על עסקאות בינלאומיות, ככל הניתן במסגרת החוק.

    משרד עו"ד בועז ראובן  מתמחה בענף המיסוי בכלל ובמיסוי בינלאומי בפרט ומשרת לקוחות מכל מגזרי המשק וגם יחידים.

    צוות המשרד, השולט ברזי חוקי המיסוי והאמנות הבינלאומיות, ילווה אתכם בתכנון פעילותכם העסקית הבינלאומית, עם פתרונות יצירתיים וחוקיים בכל היבטי המיסוי הבינלאומי.

    עורך דין מיסוי בינלאומי מטעם המשרד יסייע לכם ליהנות משיעור מיסוי מופחת ושיפור הביצועים הפיננסיים, תוך עמידה מלאה בדרישות רשות המיסים הישראלית:

    • ייצוג מול רשויות המס בישראל וארה"ב
    • ייצוג בתיקי מס בהם יש חוסר הסכמה לגבי ההגדרה כתושב ישראל
    • תכנון ותיאום מס בפעילות עסקית חוצת גבולות
    • הפקת חוות דעת בסוגיות הנוגעות למקלטי מס ומיסוי בינלאומי
    • ייעוץ בענייני פקודת המכס והרגולציה וייצוג נאשמים בעבירות אלו
    • ליווי משפטי בהקמת חברות בחו"ל
    • עריכת חוזים בינלאומיים
    • ליווי בהתנהלות מול בנקים ורואי חשבון בחו"ל
    • מימוש זכויות תושבים חוזרים
    • הליכי גילוי מרצון לאנשים פרטיים

    דוגמא ליעילות הליווי של עו"ד מומחה מיסוי בינלאומי

    ר.ד. הוא אזרח צרפתי אשר פתח חשבונות בנק בישראל והפקיד בהם שני מיליון דולר, בלי שדיווח עליהם במולדתו צרפת. ר.ד פנה אל משרדנו לאחר שהסתבר לו שישראל, כחברה ב-OECD, עומדת לאמץ את הנוהל לחילופי מידע אוטומטיים על בעלי חשבונות בנק, כחלק מהמלחמה בהון השחור.

    במסגרת נוהל זה, הוא יחויב לחתום על הצהרה, לפיה החשבון והכספים המופקדים בו דווחו לרשויות המתאימות בחו"ל וכל המיסים בגינם שולמו ואם יסרב לחתום, הונו יוקפא עד להודעה חדשה. בעזרת הייעוץ המשפטי שהענקנו לו בתחום המיסוי הבינלאומי, בעייתו הסבוכה של ר.ד נפתרה בצורה אופטימאלית ותוך צמצום משמעותי של תשלומי המס בהם היה חייב".

     

      דילוג לתוכן