צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    עבודה במזומן – האם מותר? ומה המגבלות?

    במציאות המורכבת והקשה של משבר הקורונה שנכנס לחיינו בהפתעה ובסערה בשנת 2020 והמשיך איתנו לתוך 2021, אנשים רבים הפכו מובטלים או הוצאו לחל"ת וכמו כן בעלי עסקים רבים נקלעו לקשיים כלכליים אדירים כתוצאה מסגירת רוב מרכיבי הפעילות הכלכלית במשק הישראלי. כל זה, לצד היבטים אחרים בשוק העבודה הישראלי והמורכבויות הרבות שבו, העלה משמעותית את המקרים של תשלום במזומן על עבודות, בין אם לאור רצון של העובד עצמו ובין אם לאור דרישה של המעסיק.

    גם בלי קשר למשבר הכלכלי של מגפת קורונה, הנושא של עבודה במזומן חוזר ועולה מעת לעת, ע"י עובדים, מעסיקים וגם אנשים פרטיים. זה רק התגבר עם כניסתו לתוקף ב-2019 של חוק המזומן, חוק המיועד לצמצם את השימוש במזומן במטרה לצמצם את תופעת ההון השחור והעלמות מס באמצעות ביצוע תשלומים ועסקאות במזומן. ובכן האם מותר לשלם או לקבל תשלום במזומן עבור עבודה שמבצעים? האם יש הבדל בין שכיר לעצמאי? מה החוק אומר ומה המגבלות הקיימות? נענה על כל אלו מיד. 

    נציין כי נושא זה רלוונטי למקרים רבים ומגוונים. לעיתים מעסיק ינסה לחייב עובד לקבל תשלום במזומן וללא תלוש כדי לחסוך בעלויות המעביד, אך לחלופין היום רואים גם מקרים של עובדים המבקשים לקבל תשלום במזומן, למשל כדי להימנע מדיווח רשמי למדינה כדי להמשיך לקבל דמי אבטלה או מענקי קורונה – שני המקרים כמובן אסורים ואינם חוקיים. וישנן עוד סיטואציות של עבודה במזומן. 

     

    מותר לשלם במזומן, כל עוד במסגרת הוראות חוק המזומן וכל יתר החוקים

    באופן כללי, מותר לשלם על עבודה במזומן, כל עוד הכל נעשה במסגרת הוראות החוק: גם חוק המזומן וגם חוקי העבודה. הכוונה היא שאפשר למשל לשלם לעובד שכיר במזומן על עבודתו, כל עוד הוא אכן מקבל תלוש שכר תקין ומלא הכולל את כל שכרו וכל רכיבי השכר, כולל תשלום עלויות מעביד, הפרשות סוציאליות וכיוצא באלו. בנוסף, על התשלום במזומן לעמוד בהוראות חוק המזומן – עד מקסימום של 11,000 ש"ח במזומן. 

    כך גם לגבי תשלום מזומן על עבודה לעצמאים ונותני שירותים למיניהם, זה מותר כל עוד לא עובר את מגבלת ה-11,000 ש"ח המוגדרת בחוק המזומן וכל עוד התשלום כולל את הפקת כל המסמכים הרלוונטיים – חשבונית מס וקבלה ורישום בספרי העוסק.

    אבל, במקרים רבים מאוד כאשר מדובר על תשלום על עבודה במזומן, הכוונה היא מלכתחילה לתשלום ללא מסמוך מלא ורשמי כמו תלושי שכר, קבלות, חשבוניות וכן הלאה. וזה ברוב מוחלט של המקרים לא נמצא בתחום האפור אלא לגמרי בתחום האסור ואף הפלילי. 

    חשוב לציין בהקשר ישיר לכך כי בעוד שחוק הגנת השכר קובע כי אפשר לשלם על עבודה במזומן, ההגדרות החדשות יותר של חוק המזומן מוסיפות להגדרות השכר ואין התנגשות בין החוקים או מצב בו חוק הגנת השכר גובר על חוק צמצום השימוש במזומן. החוקים "משתלבים" זה בזה מבחינת המגבלות בחוק על תשלום במזומן על עבודה. 

    לסיכום נקודה זו: מותר לשלם במזומן, לשכיר או לנותן שירות עצמאי, כל עוד התשלום עומד בהגדרות חוק צמצום השימוש במזומן וכל עוד הופקו כל המסמכים הרשמיים לביצוע התשלום (תלושי שכר, חשבוניות מס, קבלות) ושולמו עלויות נוספות הקשורות לתשלום על העבודה (קרי, עלויות מעביד, מע"מ וכיוצא באלו בהתאם לסוג ומהות התשלום). 

    מעסיק חייב לשלם לעובדיו את כל שכרם (במזומן, בצ'ק, בהעברה בנקאית) ולספק להם תלוש שכר מלא הכולל את כל רכיבי השכר שלהם ואין לעובד אפשרות לוותר על זכות זו! 

     

    אם הסתבכתם במקרה של תשלום במזומן בניגוד לחוק ולמגבלות הרלוונטיות, חשוב לקבל ליווי צמוד של עורך דין מיסים כדי למקסם את הסיכוי לסיים את העניין בצורה אופטימאלית ועם מינימום נזק, בעיקר בהקשר לנזקים של אישום פלילי ועונשי מאסר – סיכון שבהחלט קיים במקרים מסוימים של תשלום על עבודה במזומן.

     

      דילוג לתוכן