צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    תיקים פליליים: מידע קריטי והשלכות על המשפט

    תיקים פליליים הוא מושג שבו משתמשים חלקים שונים של הציבור בהקשרים שונים וסיטואציות שונות, לא תמיד במובן הנכון וכאשר הלכה למעשה  זהו אפילו לא מונח מקצועי למהדרין. בפועל, תיק פלילי יכול לתאר כמה וכמה מצבים והוא לא מתאר סטטוס משפטי אחד, מחקירה פלילית כנגד אדם ועד הרשעה פלילית. מה שכן תמיד נכון, זה שתיקים אלו נוגעים כמובן למשפט הפלילי ולעבירות המוגדרות פליליות.

    עורך דין פלילי בועז ראובן מסביר אודות המשמעות של תיקים פליליים, דברים שחשוב לדעת והשלכות פוטנציאליות על הליכים משפטיים.

     

    מה המשמעות של "תיק פלילי" בעולם המשפט?

    ראשית, חשוב להדגיש כי הוא אינו מתייחס רק לעבריינים פליליים בהתאם לאסוציאציה הציבורית המקובלת, כאשר למעשה אדם יכול להגיע לכדי רישום פלילי והרשעה בביצוע עבירה פלילית גם מתוך רשלנות, חוסר זהירות ושאר טעויות שאנשים עושים בחייהם. כאשר לצד זאת, כמובן שלא מעט מהתיקים הפליליים והאישומים המגיעים בעקבותיהם אכן נוגעים לפעילות עבריינית פלילית כזו או אחרת.

    מבחינת משמעות משפטית ומעשית, מדובר על המונח הכללי המשמש לכלל ההליכים הפליליים כנגד אדם. זה אומר שאם יש תיק כנגד אדם שרק נמצא בשלבי חקירה פלילית במשטרה כנגדו, אז כבר יש לו תיק פלילי. כמו כן, גם לאדם שהוגש נגדו כתב אישום פלילי והוא הורשע על ידי בית המשפט.

    אחת המשמעויות לכך היא שמהרגע שיש תלונה פלילית פעילה כנגד אדם בהקשר לביצוע עבירה מסוימת, יש נפתח לו כבר תיק. כמובן שזה לא רלוונטי כאשר  מדובר רק על חקירה והיא נסגרת מחוסר אשמה, אז לא נותר רישום פלילי ואין לא נפתח תיק (יתכן כמובן רישום משטרתי פורמלי בדבר החקירה וממצאיה).

    לעומת זאת, ואת זה יש להבין במקרים הרלוונטיים, תיקים פליליים במשטרה אשר נסגרים מחוסר ראיות או מחוסר עניין לציבור (למשל עבירה קלה מאוד מצד אדם ללא עבר פלילי או בעייתי), אז לאו דווקא מתבצעת מחיקה של תיקים פליליים ויתכן עדיין רישום בפלט המרשם הפלילי המשטרתי. במקרים אלו ניתן להגיש, בעזרת עו"ד פלילי כמובן, ערר לגבי עילת סגירת התיק ולנסות לקדם פתרון אמיתי ומלא של מחיקת תיקים פליליים.

    בזמן הליכי חקירה פלילית כנגד אדם, חשוב מאוד לקבל ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי דרך עורך דין פלילי מומחה, מהשלבים הראשוניים ביותר האפשריים!

     

    תיקים פליליים במשטרה

    כאמור, משמעותם לרוב כי מתקיימת כנגד אדם חקירה פלילית בנוגע לעבירה או עבירות. זה לא אומר בוודאות כי אותו אדם הואשם והורשע כבר בעבירות המיוחסות לו. אם תיק פלילי במשטרה נסגר, אז בהתאם לעילת סגירת התיק ייוותר או יימחק הרישום הפלילי מהמאגר המשטרתי – יימחק עם נסגר מחוסר אשמה ויישאר עם נסגר מחוסר ראיות או חוסר עניין לציבור.

     

    חשוד שעלול להיפתח לו תיק לילי

    credits: iStock.com/Atstock Productions

    אילו סוגי ראיות יבחנו?

    כדי שחקירה פלילית תתקדם ותגיע לכיוון של כתב אישום והרשעה פלילית (או למשל סגירת התיק דרך חתימה על הסדר מותנה ושאר אפיקים משפטיים אפשריים), המשטרה והתביעה נדרשות כמובן להציג ראיות המוכיחות את אשמת הצד הנחקר והנאשם.

    ראשית כל על הראיות להתאים להגדרות של דיני הראיות לפי סדרי הדין והחוקים בישראל. הראיות המשמשות את התביעה בתיקים פליליים חייבות לעמוד בהגדרות של דיני ראיות בתוך סדרי הדין, עליהן להיות קבילות משפטית וכשרות.

    נציין כי ש סוגי עבירות פליליות המחייבות מהתביעה להציג די ראיות כדי להגיע להרשעה – מקרים בהם ראייה או עדות בודדת אינן מספיקות להרשעה, בשל חומרת המעשה שבו אדם נחקר או מואשם ומידת חומרת העונש שבית המשפט רשאי להטיל.

     

    ראיות פורנזיות בתחום הפלילי ותפקידן ככלי תומך החלטה של בית המשפט

    באכיפה ובמשפט פליליים, הראיה הפורנזית היא מהחשובות ביותר בדרך להוכחה אם אדם מסוים ביצע עבירה מסוימת המיוחסת לו. ראיות פורנזיות הן ראיות אובייקטיביות, עצמאיות וברות זיהוי ובידוד ודאי כדי להגיע למסקנה המפלילה או מזכה אדם מביצוע עבירה מסוימת.

    לא אחת, קל וחומר בשנים האחרונות כאשר הטכנולוגיה התקדמה והפכה נגישה הרבה יותר, הראיה הפורנזית המרשיעה תגיע ממקור טכנולוגי – כפי שנפרט בסוגי הבדיקות הפורנזיות והחקירתיות הנעשות במסגרת חקירות תיקים פליליים.

    לראיה פורנזית משקל רב מאוד בתור כלי תומך החלטה של בית המשפט, עד כדי שעל סמך ראיות פורנזיות חזקות וברורות מספיק ניתן להרשיע אדם בביצוע עבירה, גם בהיעדר ראיות אחרות, נסיבתיות או עדויות למשל, הקושרות אותו לעבירה. מתוך המשקל הרב הזה והמשמעות האדירה של ראיות פורנזיות במשפט הפלילי, כל מקרה נבחן לגופו בצורה מעמיקה וכדי להגיע לרמת דיוק עד כמה שיותר חסרת פשרות, כאשר גם ניתנת לנחקר או נאשם ההזדמנות לנסות להוכיח ולהראות כי יש סיבות אחרות – מלבד ביצוע העבירה – לקיומן של אותן ראיות מתקדמות בזירה או בהקשר לעבירה.

     

    סוגי בדיקות תיק פלילי

    כדי להגיע לאותן ראיות פורנזיות משמעותיות ומפלילות (או מזכות בחלק מהמקרים!), מבצעים בחקירות פליליות שלל בדיקות, חלקן פשוטות וחלקן מאוד מתקדמות ומורכבות טכנולוגית. היום יותר ויותר קשר להסתיר ובמקרים רבים מאוד תימצאנה ראיות פורנזיות כאלו או אחרות – כל עוד יש גם בסיס נתונים להשוואה וחיפוש כדי לאתר בעזרתן חשודים, בתיקים פליליים בהם אין חשודים עצורים או ידועים. נסקור כמה סוגים של בדיקות פורנזיות :

    • ניתוח זירת עבירה: במקרים של זירות פליליות, בעיקר מתייחס לעבירות חמורות אך לאו דווקא, אנשי זיהוי פלילי של המשטרה יבצעו ניתוח מקיף, יסודי ומתקדם של זירת העבירה. זאת בניסיון להבין מה קרה, איך קרה וכמובן לחפש ראיות פורנזיות.
    • בדיקות בליסטיות: בתיקים בהם מעורבים כלי ירייה, יבצעו בדיקות בליסטיות לממצאים מזירת העבירה. זה כולל למשל ניתוח של קליעים, תרמילי קליעים ונשקים מהזירה או שנתפסו ברשות חשודים, מתוך מטרה למשל להתאים כלי ירייה שנתפס לקליעים/תרמילים שנמצאו בזירה, לנתח זוויות ירייה ופגיעה ושאר היבטים חקירתיים ופורנזיים.
    • ראיות דיגיטליות: היום מאוד נפוץ לראות בדיקות פורנזיות כדי לחפש ולאתר ראיות דיגיטליות. קרי, עדויות מוכחות וממשיות לפעילות חשודה או מרשיעה במרחבים הדיגיטליים כמו רשת האינטרנט, מחשבים, מכשירים דיגיטליים, תוכנות וכיוצא באלו.
    • מסמכים: בדיקות לאיתור וניתוח מסמכים, פיזיים ודיגיטליים, בארץ ובחו"ל, כדי לאתר ראיות המקשרות או מפריכות מעורבות של אדם בעבירות המיוחסות לו.
    • בדיקות DNA: בדיקה פורנזית עם רמת דיוק ואמינות גבוהה מאוד. משמשת לאיתור הרצף הגנטי המסוים והייחודי של אדם מסוים בהקשר לזירת עבירה, רצף גנטי הנמצא בכמה וכמה היבטים ומערכות בגוף האדם. ראיה המצביעה במידת וודאות גבוהה מאוד על הימצאות אותו אדם בזירה.
    • בדיקות סמים: בדיקות גופניות לאיתור סמים, שאריות סמים או כמויות חריגות ולא חוקיות של חומרים אסורים אחרים בגופו של אדם החשוד בביצוע או בקשר לעבירות פליליות כאלו ואחרות. לרוב בדיקות הנעשות דרך הדם או השתן של החשוד.
    • עקבות נעליים: בדיקה האם בזירת עבירה נמצאו טביעות נעליים אשר תואמות לנעליים של אדם חשוד בביצוע או מעורבות בעבירה.
    • טביעות אצבעות: כמו DNA, לכל אדם טביעת אצבע ייחודית, כך שאם נמצאה טביעת אצבע המתאימה לחשוד, זו ראיה פורנזית בעלת משקל רב מבחינת בית המשפט.
    • איכון סלולארי: בדיקה האם מכשיר טלפון של אדם חשוד נמצא, לפי הצלבות מידע דרך מפעילות הסלולאר, במיקום מסוים ובזמן מסוים.

     

    איתור של תיק פלילי

    credits: iStock.com/Rawf8

     

    איתור תיקים פליליים ישנים: כיצד זה קורה?

    קיומם של תיקים בעיקר בהקשר של הרשעות פליליות – כנגד אנשים משקפים התנגשות מסוימת: מצד אחד את הזכות של אנשים לפרטיות ולכך שאם הורשעו וקיבלו עונש אז שילמו את חובם לחברה, לבין זכות הציבור לדעת והזכות לחופש המידע.  לכן יש כמה דרכים לבצע שלהם, אך אלו דרכים שלא אחת יכולות להיות מורכבות וסבוכות ולא מוצאים לרוב תיק פלילי של אדם מחיפוש פשוט בגוגל לצורך העניין.

    אפשר לאתר תיקים פליליים דרך אתר ארכיון המדינה שבו תיעוד של מסמכים ואלמנטים רבים, כולל מערכת לאחסון וחיפוש תיקים שונים. כמו כן אפשר להגיש למערכת בתי המשפט בקשה לקבל מידע אודותיו במסגרת חוק חופש המידע ויש דרכים שונות בהם עו"ד פלילי יכול לחפש ולאתר עבורכם מידע אודות קיומו ופרטיו של תיק פלילי כנגד אדם מסוים.

     

    איחוד התיקים – מתי זה קורה?

    לעיתים, אם הנסיבות מתאימות והאדם המורשע מבקש זאת, בית המשפט יכול לבצע איחוד תיקים פליליים. זה אומר שכאשר אדם הורשע בעבירה פלילית מסוימת, אך יש נגדו עוד נוסף פעיל, הוא יכול, בעזרת עו"ד פלילי כמובן, לבקש מבית המשפט לאחד את התיקים ולשפוט אותו גם בהקשר לתיק הנוסף. ישנם מצבים בהם איחוד זה עדיף מבחינת ההליך המשפטי ובעיקר מבחינת העונש הכולל המוטל על אותו נאשם – אך קריטי לבצע זאת רק בליווי עורך דין פלילי מומחה ומנוסה בתחום.

      דילוג לתוכן