צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    תיקי עבירות שוחד

    עבירת שוחד נחשבת לאחת החמורות ביותר מתוך הקטגוריה הנרחבת של עבירות מרמה והונאה, בעיקר בשל הפוטנציאל שלה לגרום לאנשי ציבור לעשות פעולות הנוגדות את הגדרת התפקיד שלהם ואשר פוגעות בציבור שאותו הם אומרים לייצג ולפעול לטובתו. המדינה רואה בנושא מרכיב משמעותי וחמור מאוד בשחיתות ציבורית, מה שמתבטא הן בענישה פוטנציאלית גבוהה מתוך עבירת שוחד חוק העונשין והן בכך שגם נותן וגם מקבל השוחד נחשבים לעבריינים.

    אנו רואים מעת לעת בתיקים בעלי פרופיל תקשורתי גבוה הכוללים אישומי קבלת שוחד, יכולים בהחלט להיות מורכבים וסבוכים מאוד מבחינת טיעונים משפטיים, הוכחות והיבטים שונים המשפיעים על התוצאה הסופית מבחינת המעורבים בתיק. לכן קריטי ביותר לקבל ייצוג משפטי צמוד, איכותי וחכם מטעם עורך דין פלילי עם מומחיות מעשית ומוכחת בתיקי מסוג זה.

    credit: Thitiphat Khuankaew

    אודות עבירת השוחד

    ראשית כל, היא מוגדרת כעבירה פלילית חמורה במדינת ישראל, במהותו, הוא פעולה של מתן טובות הנאה, בכסף ישיר, בשווה ערך לכסף או במהלכים אחרים, בסודיות ובחשאיות לאדם בתפקיד מסוים, כאשר נותן השוחד פועל לקידום האינטרסים האישיים שלו ומיועד לגרום לאותו בעל תפקיד לבצע פעולות או מהלכים בניגוד להגדרות ומטרות תפקידו ולא אחת בניגוד לאינטרס הציבורי או המקצועי. כמו פרשת עבירת השוחד של ח"כ ביטן.

    שוחד יכול להינתן לעובד ציבור או נושא תפקיד אחר כדי לקדם אינטרסים שונים – כלכליים, אישיים, משפטיים, מקצועיים, עסקיים וכיוצא באלו. המקבל יכול למשל לקדם את האינטרסים של הנותן דרך ביצוע פעולות וכמו כן דרך אי ביצוע פעולות מסוימות. המקרים מגוונים מאוד, אך המהות זהה ונחשבת חמורה מאוד.

    הרלוונטיות היא כאמור גם לנותן וגם למקבל. כאשר בנוסף, במקרים מסוימים עצם ההצעה לתת שוחד לעובד ציבור או בעל תפקיד יכולה להיחשב עבירת שוחד ולגרור הליכים משפטיים מתאימים. חשוב לציין כי לא רק מתן כסף או טובות הנאה חומריות אלא מתן או קבלת כל סוג של טובות הנאה יכול להיחשב שוחד עם התנאים המשפטיים עומדים בהגדרות החוק.

    בנוסף, עצם מתן וקבלת השוחד הם כבר עבירה, כאשר אין צורך להוכיח כי המקבל ביצע את הפעולות שהשוחד נועד לקדם.

    הן מתן והן לקיחת שוחד, נחשבות עבירות פליליות חמורות, אשר נכללות בקטגוריה הכללית של עבירות צווארון לבן.

    מתן שוחד

    זאת עבירה הפלילית שאותה מבצע הצד שנותן את השוחד לעובד הציבור או בעל התפקיד כדי לקדם אינטרס כזה או אחר. במקרים רבים הוא יינתן בצורה של כסף מזומן או העברה כספית כזו או אחרת לחשבון פיננסי מסוים, אך לעיתים הוא יכול להינתן בצורה של טובות הנאה, חפצים, ויתור על חובות ועוד שלל דוגמאות "יצירתיות".

    קבלת שוחד

    קבלת השוחד היא העבירה הפלילית המשלימה את תיק השוחד בכללותו, הצד של הגורם שמקבל ואשר מחזיק בכוח, סמכות או יכולת לקדם את האינטרסים הרלוונטיים והמבוקשים של נותן השוחד. כאמור, במקרים רבים מאוד המקבל יהיה עובד ציבור או נושא משרה בארגון/תאגיד הנמצא בפוזיציה לקדם מהלכים ואינטרסים של צדדים שלישיים. קבלת השוחד מיושמת במגוון רחב של צורות ושיטות, ממזומן "בשחור" ועד שלל הדוגמאות שכבר ניתנו.

    יש לציין כי מכיוון שהעברה יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות, אנשים בעמדות מפתח וכוח חייבים לשים לב ולהיות ערניים, כי לפעמים משהו עשוי שלא להיראות כשוחד למראית עין אך החוק ומערכת האכיפה והמשפט ייראו זאת כן כעבירה ויקדמו מהלכים פליליים. למשל פקיד שעוזר לאדם מסוים, עם תמורה שעל פניו נראית אמורפית או אפילו חברית, אך בעיני החוק מדובר על שוחד לכל דבר ועניין.

    ענישה בעבירות שוחד

    כאמור, מדינת ישראל רואה בחומרה רבה את נושא השחיתות הציבורית והעסקית, לכן מבחינת עבירת שוחד חוק העונשין, ישנה החמרה בהקשר לעבירות מסוג זה וגם מערכת המשפט נוטה לא אחת להחמיר מבחינת סף הענישה. החוק כן מבצע הבדלה בין נותן ומקבל השוחד בכל הנוגע לחומרה ולענישה.

    מבחינה פורמלית, בענישה בית המשפט נסמך על סעיף 290 לחוק העונשין, כאשר שתי סעיפים שונים המגדירים בצורה מעמיקה ומפורטת עוד יותר לגבי ענישה בתיקי שוחד חוק העונשין. תיקון 103 לחוק העונשין הוא שמגדיר חוקית ורשמית את ההחמרה בענישה במקרים אלו, כאשר עונשי המקסימום המוגדרים בחוק הם:

    • העונש על מתן שוחד הוא עד 7 שנות מאסר בפועל או תשלום קנס – סעיף 290(ב) לחוק העונשין.
    • העונש על קבלת שוחד הוא עד 10 שנות מאסר בפועל או תשלום קנס כספי – סעיף 290 לחוק העונשין.

    הבדל זה, לרעת מקבל השוחד, נועד כדי להרתיע עובדי ציבור מלקחת שוחד וגם להעביר מסר המדגיש לעובדי ציבור שנאמנותם חייבת להיות לציבור. מכאן ניתן ללמוד כי מבחינה ציבורית וחוקית, עבירה זו נתפסת כעבירה חמורה יותר, כי עובד ציבור או בעל תפקיד וסמכות מנצלים לרעה את כוחם, בתמורה לכסף או טובות הנאה ובניגוד לאינטרס המקצועי, הציבורי או בניגוד לכללי מנהל תקין.

     

    ייצוג משפטי בתיקי שוחד

    תיקים אלו יכולים כאמור להיות מורכבים וסבוכים מאוד, עם פוטנציאל ענישה חמור ומשמעותי מאוד. לכן תיקים אלו מחייבים ייצוג משפטי הולם ומותאם למקרה ולנסיבות, ייצוג משפטי על ידי עורך דין פלילי המתמחה בעבירות צווארון לבן בכלל ותיקי שוחד בפרט, כאשר לא אחת יש צורך גם בידע משפטי מתחומים משפטיים נוספים כדי לנהל את התהליך בצורה האפקטיבית ביותר ולטובת האינטרסים של הלקוח המיוצג.

    מכיוון שלא אחת מדובר על תיקים מאוד מורכבים, הן מבחינת ההוכחות והן מבחינת הדקויות של המקרה והאפשרויות לפרשנות משפטית לכאן או לכאן, ממש קריטי לקבל ליווי וייצוג עם עורך דין עבירות שוחד מומחה בתחום פרטני זה. מתוך ניסיון, ידע עם החוק, עם טכניקות חקירה, התנהלות בבית המשפט, אפשרויות לעסקאות טיעון וכיוצא באלו, עורך דין פלילי לעבירות שוחד יכול להגן על הלקוח שלו ביתר יעילות והתאמה אישית ולנסות, בשלל אמצעים, לקדם סגירה כמה שפחות קיצונית ושלילית עבור הלקוח המיוצג.

    נציין כי ישנם לא מעט מקרים שבשל מהות ומאפייני התיק והעובדה שמקרים אלו קשורים לרוב לנושאים עסקיים, ציבוריים וכיוצא באלו, נדרשת גם מעורבות של עורכי דין המתמחים בתחומי משפט אחרים. למשל עורכי דין מומחם בדיני תאגידים, מיסוי, דיני חוזים, דין אזרחי ומסחרי, דיני עבודה, שוק ההון ואפילו דיני משפחה לעיתים. שיתוף הפעולה הזה יכול לסייע להתמודדות משפטית אפקטיבית יותר מול כתב אישום בשוחד.

    רוצים לשמוע עוד ולהבין כיצד משרד עו"ד פלילי בועז ראובן יכול לייצג ולעזור לכם? פנו היום לתיאום פגישת היכרות וייעוץ. למשרד ניסיון עשיר ומוכח בייצוג תיקים פליליים, כולל תיקי עבירות שוחד, עבירות צווארון לבן, נושאי עבירות מס וכן הלאה – עם שירות משפטי מקיף, הוליסטי וחכם המכוון לתוצאה האופטימאלית עבור הלקוח.

     

    דוגמאות

    שוחד במקרים רבים מאוד מגיע מתוך אינטרסים ומטרות עסקיות ופוליטיות, אך לעיתים גם ממניעים אישיים וכיוצא באלו. דוגמאות למקרים יחסית נפוצים או תחומים בהם עבירות אלו יותר שכיחות כוללים למשל:

    • מתן שוחד לטובת זכייה של גוף עסקי/פלילי במכרזים ממשלתיים / מוניציפליים / ציבוריים.
    • עבירת שוחד לעובד ציבור לצורך קבלת מידע פנים אשר ייספק לנותן השוחד יתרון כלשהו על אחרים.
    • שוחד לטובת זכייה לא חוקית במכרזים עסקיים למיניהם – כולל בשוק הפרטי ולא רק בממשלתי-ציבורי.
    • מתן שוחד כדי שגורם רשמי או מקצועי יעלים עין מעבירות, פעילות עבריינית וכדומה.
    • ביצוע עבירת שוחד כדי למחוק או להעלים מידע מסוים, דו"חות וכו'.
    • מתן שוחד מתוך מניעים פוליטיים, למשל הצבעה בכיוון מסוים, הטיית הצבעות, קידום מהלכים פוליטיים או אפילו מהלכי חקיקה.

    * יש להדגיש כי לא בכל פעם שהמונח "שוחד פוליטי" נזרק לאוויר אכן מדובר על עבירות פליליות של שוחד למטרות פוליטיות. זאת כי יש מקרים בהם מפלגה או אדם יקבלו משהו בתמורה להסכמה, הימנעות או התנגדות למהלך פוליטי מסוים – אך זה ממש לא חייב להיות פלילי ויכול להיות פשוט חלק מכללי המשחק הפוליטיים. לכן יש להיזהר ולשים לב גם בהקשר לנושא פרטני זה – גם בתור נבחרי ציבור כמובן אך גם מהצד של מי שמאשים בקלות דעת בשוחד פוליטי.

    דוגמא מעשית לתיק שזכה לכותרות ולהד תקשורתי נרחב היא פרשת עורך הדין רונאל פישר – אשר למעשה נוכה מרוב האישומים ובחלקם עדיין מתנהל משפטו. פישר הואשם בכך שניהל הלכה למעשה רשת של מתן שוחד לבכירים במשטרה ובפרקליטות לטובת קבלת מידע מתוך חקירות כנגד גורמים שונים, ביטול חקירות, סגירת תיקים וכדומה. במקרה זה, עורך דין פלילי נתן, כביכול, שוחד לעובדי ציבור במשטרה ובפרקליטות המדינה.

     

    עבירות צווארון לבן

    כאמור מדובר על עבירה פלילית וכלכלית, אך מעצם מהותה והעובדה שבד"כ הצדדים המבצעים את העבירה – נותן ומקבל השוחד – נמצאים בעמדות כוח כאלו ואחרות ומדובר על שימוש לא תקין, לא חוקי ולא אתי בסמכות, כוח מקצועי או ציבורי וכיוצא באלו, אז בהחלט אפשר להכליל את העבירות הללו בקטגוריה הרחבה של עבירות צווארון לבן. ואכן כך החוק מסתכל על תחום השוחד במשפט הפלילי – כאשר אין לטעות ולחשוב שבגלל המונח המעט "מכובס" של צווארון לבן, ההתייחסות של גורמי אכיפה ותביעה היא מקלה, אלא ממש להיפך.

    credit:alfexe

    עורך דין מומחה לתיקי שוחד

    מי שחשוד או נאשם בין אם כנותן או כמקבל השוחד, חייב מיד להצטייד בליווי וייצוג פרטני של עורך דין פלילי מומחה ומנוסה בתיקים מסוג זה. זהו תחום מורכב, סבוך לעיתים ועם לא מעט מקום לפרשנויות וליצירתיות משפטית חכמה ומושכלת לצד התנהלות נכונה ומדויקת בחקירה ובמשפט. עורך הדין הפלילי באמת ובתמים יכול לקדם את האינטרסים של לקוחות החשודים ומואשמים בעבירות שוחד וזהו שירות קריטי ממש. זיכרו כי בתיקי שוחד, כמו בתיקי עבירות קבלת דבר במרמה ותיקי הונאה, חובת ההוכחה היא על המדינה, לכן בהיעדר ראיות מספיקות לקיומו המוחשי, התיק לא יחזיק ולמעשה יקרוס – משהו שניתן להגיע אליו רק עם ליווי של עורך דין עבירות שוחד מנוסה ומיומן.

     

    פנו למשרד עורך דין פלילי בועז ראובן לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ ראשונית או לזימון עו"ד ראובן לייצוג בחקירה והליכים משפטיים.

      דילוג לתוכן