צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    הסדר מותנה

    רבים מאיתנו עושים טעויות, וכאשר הטעויות האלו קשות ומהותיות הן אף יכולות לגלוש לתחום של עבירה פלילית. אך בישראל קיים הליך משפטי-אכיפתי המאפשר גם לצד מבצע העבירה וגם לצד התובע (המשטרה/הפרקליטות) להימנע מכתב אישום ומהמשמעות האישית של רישום פלילי ולפתור את העניין בצורה אחרת – הליך זה נקרא הסדר מותנה ועליו נסביר כאן היום.

     

    מה זה הסדר מותנה?

    הדרך הבטוחה והחוקית לחמוק מכתב אישום

    מעבר לשמו של ההסדר המשפטי הזה, המרמז על מהותו, נשאלת כמובן השאלה: מה זה הסדר מותנה? ובכן, זהו כלי משפטי שפותח במיוחד למקרים הרלוונטיים בהם בוצעה עבירה פלילית אך יש עדיפות לסגור את התיק בצורה אחרת שאיננה הגשת כתב אישום, הרשעה פלילית וענישה פלילית המגיעה גם עם רישום פלילי מכתים. בתוך כך, הסדרים מותנים מוגדרים בתוך חוק סדר הדין הפלילי והוכנסו אליו כתיקון חקיקה.

    סגירת תיק בהסדר מותנה מיישמת הלכה למעשה חוזה משפטי מחייב בין רשויות המדינה לבין חשוד בביצוע עבירה פלילית כלשהי, כך שהתיק הפלילי נסגר, לא רישום פלילי אלא רק עם רישום משטרתי וכאשר האדם שמולו נחתם ההסדר הסכים והתחייב על היבטים מסוימים – למשל פיצוי לקורבן העבירה או קנס למדינה, התחייבות חוזית לא לבצע עבירה דומה, התנצלות רשמית לקורבן העבירה וכיוצא באלו.

    כמובן שתנאי מהותי לחתימה על הסדר מותנה פרקליטות או הסדר תיק מותנה במשטרה הוא שהחשוד יודה בביצוע העבירה – יחד עם תנאים נוספים שצריכים להתקיים ושאותם נסביר מיד. כמו כן, באופן טבעי והגיוני, החתימה וסגירת הליך ותיק פלילי בצורה זו שמורות לעבירות קלות יחסית ולאנשים רלוונטיים מבחינת היעדר עבר פלילי, נורמטיביות חברתית, הנסיבות שהובילו לביצוע העבירה, הבעת חרטה, שיתוף פעולה וכו'.

     

    להתחמק מכתב אישום בחסות החוק

    credits: iStock.com/vadimguzhva

     

    המטרה של הסדרים מותנים

    • דרך משפטית ורשמית עבור אנשים שביצעו עבירות קלות יחסית להימנע מהכתם של אישום ורישום פלילי.
    • דרך אפקטיבית, חכמה וברת אכיפה לרשויות האכיפה והתביעה לטפל במקרי עבירת קלות, ללא הליך פלילי מורכב וארוך, כך שהעומס על המערכת יורד ובנוסף, לא אחת, זהו פתרון מיטבי ומשקם יותר הן עבור מבצע העבירה והן עבור קורבן העבירה.

    נציין נקודה חשובה בהקשר למשמעויות ההליך, בעוד שזהו בהחלט הליך חיובי שטוב שבא לעולם המשפטי והאכיפתי ובמקרים רבים זהו כלי מעולה עבור אנשים שביצעו טעות המוגדרת עבירה פלילית להימנע מאישום פלילי וכל מה שמגיע איתו, אין להתייחס אליו בקלות דעת. הכוונה היא שעצם קיום האפיק הזה פותחת לעיתים דלת לכך שחשדות פליליים שאין בהם דבר ושהיו צריכים להיסגר מחוסר אשמה, יכולים להגיע להליך זה רק כי הצד החשוד רוצה לסיים את הסיפור. לכן, בין היתר, כל כך חשוב לא לפעול לבד אלא לקבל ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי ומדויק לאורך כל הדרך, מעו"ד פלילי מומחה.

     

    איך הסדר מותנה מתבצע בפועל ומה ההשלכות?

    ראשית, מן הסתם ליווי וייצוג משפטי של עורך דין פלילי כבר מהשלבים הראשונים של תהליך החקירה הוא קריטי ויכול לסייע רבות גם לקדם פתרון מסוג זה על פני החלופה הפלילית שתמיד עדיף להימנע ממנה.

    מעבר לזה שעורך דין פלילי המלווה את התיק ומייצג את החשוד יכול לקדם לכיוון של הסדר עם הנסיבות מתאימות, כאשר רשויות האכיפה והתביעה (משטרה + פרקליטות) בוחנות את התיק ומגיעות למסקנה שהוא מתאים לסגירה דרך הסדר, הן יקדמו זאת בפועל גם מצידן.

    התהליך עובד כך שנערכת ונכתבת טיוטה של כתב אישום פלילי והחשוד בעבירה מזומן ליחידת התביעה. באותה פגישה מציגים לו את טיוטת כתב האישום, נאמר לחשוד שהוא זכאי לקבל חומרי חקירה וכמובן להתייעץ עם עו"ד וכי המדינה מוכנה לסגור את התיק בהליך של הסדר מותנה, לפי התנאים הספציפיים לאותו מקרה.

    מבחינת ההשלכות: נקודה חשובה שיש להבין לעומק – אז כאשר אדם חותם על הסדר שכזה, הוא נמנע מהליך, אישום ורישום פלילי, אבל המשמעות היא הודאה באשמה של ביצוע העבירה וקיומו של רישום משטרתי. כך שזו לא דרך המתאימה למי שטוען בתוקף שהוא חף מפשע ו/או אם יש נסיבות משפטיות המאפשרות סגירת תיק מחוסר אשמה וללא הליך משפטי-פלילי.

     

    credits: iStock.com/Userba011d64_201

     

    אילו תנאים מקדימים נדרשים כדי שההסדר יצליח?

    כמובן וכאמור, לא כל עבירה, כל מקרה וכל אדם רלוונטיים לסגירת תיק בהסדר מותנה באמצעות הפרקליטות וישנם תנאים מסוימים שיש לעמוד בהם – בחלקם או בכולם, תלוי במקרה:

    • מדובר על עבירה מסוג המאפשר סגירת תיק בהליך הסדר מותנה משטרה או פרקליטות.
    • החשוד בעבירה מודה בעובדות ביצועה.
    • היעדר עבר פלילי למשך לפחות 5 שנים והיעדר חקירות או תביעות על עבירות אחרות.
    • התביעה סבורה שהענישה המתאימה לעבירה שבוצעה אינה מאסר בפועל.
    • קיימות מספיק ראיות להגשת כתב אישום – כי אם אין די ראיות, התיק ייסגר במילא מחוסר ראיות או חוסר אשמה.

     

    סוגי עבירות רלוונטיות לסגירת תיק בהסדר

    סגירת תיק בצורה הנ"ל שמורה כאמור לעבירות קלות יחסית, כאשר באופן מעשי סוגי העבירות הרלוונטיות הן עבירות חטא או עוון – כאלו שעונש המאסר המירבי עליהן הוא עד 3 שנות מאסר. בנוסף, ניתן להפעיל את אותה פרוצדורה גם לעבירות המוגדרות פשע ואשר מפורטות בחוק סדר הדין הפלילי בהקשר להליך ההסדר המותנה (אלו גם עבירות המאפשרות הטלת קנס על הנאשם או לסגור תיק בהליך של כופר כסף), עבירות אלו כוללות למשל:

    העלבת עובד ציבור, הסגת גבול, איום על מי שאינו בן משפחה, מעורבות בקטטה, גניבה, תקיפה, מקרי הטרדה מסוימים, מעשים פזיזים ורשלניים, עבירות קלות על חוקי תכנון ובנייה, החזקה של נכס חשוד, רשלנות בשמירה על כלי ירייה וכן הלאה עם דוגמות נוספות.

    התנאים המוגדרים בהסדר המותנה

    כפי שניתן להבין משמו של ההליך המשפטי הזה, ההסדר בין המדינה לחשוד כולל תנאים, כאשר תנאים אלו הם פרטניים ומוגדרים לפי בחינה של כל מקרה לגופו. הנה דוגמאות לחלק מהתנאים שניתן להגדיר:

    • תשלום קנס למדינה – לרוב אלפי שקלים ועד גבול עליון של 29,200 ש"ח.
    • התחייבות האדם להימנע מביצוע של עבירה פלילית בטווח זמן מוגדר.
    • תשלום פיצוי לקורבן העבירה – עד גבול עליון של 29,200 ש"ח.
    • התחייבות לא לעבוד או לעסוק בתחום או תפקיד ספציפי.
    • פסילה של רישיון נהיגה.
    • כתיבת מכתב התנצלות לקורבן העבירה.
    • עבודה עם שירותי מבחן ו/או עבודות שירות בכמות שעות מוגדרת.
    • החרמה של חפץ אסור שנתפס בהקשר לעבירה.

     

    מה קורה במקרה סירוב או הפרה של ההסדר?

    כמובן שלחשוד עומדת הזכות לסרב להליך ההסדר המותנה, אך יש להבין כי המשמעות של סירוב היא על פי רוב המשך צעידה בדרך הפלילית – קרי, הגשת כתב אישום, ניהול משפט פלילי וענישה פלילית לפי קביעת בית המשפט.

    גם בהקשר להפרה של תנאי ההסדר המותנה, אם אדם הפר את התנאים שנקבעו עימו, המדינה רשאית להגיש כנגדו כתב אישום בגין העבירה המקורית (לא תמיד עושים זאת גם במקרים של הפרת ההסדר). נציין כי לרוב אם אדם הפר את תנאי ההסדר שלו אך כן עמד בחלקם וכן הוגש נגדו כתב אישום פלילי, לבתי המשפט יש נטייה מובהקת להתחשב בכך דרך הטלת עונש מופחת.

     

    אל תהמרו על החופש והזכויות שלכם: עורך דין פלילי ילווה אתכם עד לסגירת תיק בהסדר

    הסדרים מותנים הם עוד דוגמה להליכי אכיפה ומשפט אשר משרתים את האינטרסים של כל הצדדים, כאשר לחשודים זה עדיף לעומת כתב אישום פלילי מכל הסיבות וההשלכות שפורטו לעיל וגם למדינה (למשטרה, לפרקליטות ולמערכת המשפט) זה עדיף כי זה מוריד מהן המון עומס ומשפר את השירות לציבור.

    אך כאמור, למרות שההליך המוסבר כאן הוא אפיק שבמהותו הוא חיובי ומסייע לאדם שביצע את העבירה, קריטי לקבל ליווי וייצוג משפטי לכל אורך הדרך וגם במסגרת ההכנות והחתימה על ההסדר. עו"ד פלילי המלווה את התיק יבחן את חומרי החקירה וימליץ האם ללכת על ההסדר או האם אפשר לסגור את התיק מחוסר אשמה, הוא יכול לקדם מול גורמי התביעה והאכיפה תנאם מקלים יותר בהסדר ובאופן כללי להגן על החשודים ולקדם את הפתרון האופטימאלי עבורם בתוך הנסיבות הלא אידיאליות שהם נמצאים בהן.

      דילוג לתוכן