צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    מעצר עד תום ההליכים

    מעצר של אדם החשוד בביצוע עבירות פליליות הוא ללא ספק חוויה סופר מטלטלת ומורכבת, הן מעשית והן מחשבתית. זהו צעד אגרסיבי הנועד לצרכי חקירה ולעיתים בהמשך גם לצרכי ניהול המשפט ואשר במקרים רבים נופל על האדם שנעצר כרעם ביום בהיר, כאשר בן רגע נשללת ממנו חירותו. לא משנה מה הרקע ממנו מגיעים, זוהי חוויה לא פשוטה כלל. קל וחומר כאשר אדם, חשוד בביצוע עבירות, הופך מחשוד לנאשם ומגיע לסיטואציה בה בית המשפט מגדיר שניתן להשאירו במעצר עד תום ההליכים, מה שבסדר הדין הפלילי בישראל עשוי להיות פרק זמן ארוך מאוד.

    עציר אזוק

    credits: iStock.com/ancoay

    נסביר אודות המודל של מעצר מתמשך המוגדר ככזה עד סיום ההליכים החקירתיים והמשפטיים וההבדלים, למשל, לעומת המודל המוגבל יותר בזמן ואשר נקרא "מעצר ימים", המגביל בכל חידוש של המעצר פרק זמן מוגדר של מספר ימים וגם יש מגבלה כמה פעמים מותר לחדשו. כמו כן נסביר מה המשמעויות עבור חשודים/נאשמים, מה זכויותיהם ועוד פרטים חשובים.

    באופן הגיוני – אך עדיין חשוב לציין זאת – כל אדם העצור לחקירה חשוב ואף קריטי שיקבל ייצוג מעורך דין פלילי מנוסה, רצוי מהשלבים המוקדמים ביותר ואפילו לפני ביצוע המעצר בפועל. עורך דין מעצרים יכול למשל לסייע להימנע מהגעה למצב של מעצר עד לסיום ההליכים ולהציג טיעונים שיאפשרו לבית המשפט לפסוק על חלופות מעצר מגבילות אך קיצוניות פחות ממעצר, למשל מעצר בית עד תום ההליכים וכיוצא באלו.

     

    להפוך מחשוד לנאשם – מהו מעצר עד תום ההליכים?

    ההגדרה ה"יבשה"

    מעצר המוגדר עד לסיום ההליכים הוא הליך אכיפתי-משפטי המאפשר למשטרה ולפרקליטות להשאיר חשוד במעשים פליליים במעצר, רק לאחר שהוגש כנגדו כתב אישום, וכאשר הוא מוגדר לפחות למשך כל תקופת ההליכים המשפטיים כנגד אותו חשוד. במעצר ממושך כזה המוגדר במהותו עד לתום ההליכים המשפטיים אין צורך לחדש אחת לכמה ימים את פקודת המעצר.

    ההבדל למול "מעצר ימים" זמני

    בעוד שהמודל של מעצר ימים – מתבסס על הארכה מחודשת כל פעם לעוד כמה ימים ורלוונטי רק לשלבי החקירה הפלילית – מיועד לצרכי חקירה ראשוניים כשהעצור הוא עדיין "רק" חשוד וכאשר קיימים סיכונים שונים בעת שחרור החשוד, כמו שיבוש חקירה, סיכון עצמי או ציבורי וכיוצא באלו, מעצר עד תום ההליכים מצביע על שינוי בסטטוס החקירה ולכן בסטטוס החשוד – קרי, הוגש כנגדו כתב אישום פלילי.

    מעצר ימים מחייב אישור שופט להארכתו וגם הארכות וחידושים אלו מוגבלים בזמן ובכמות הפעמים שניתן להפעיל אותם. הארכה מבוצעת גם באישור שופט, לבקשת פרקליטות המדינה, והיא רלוונטית רק אחרי הגשת כתב אישום פלילי.

     

    חשוד מאחורי סורגים

    credits: iStock.com/EvgeniyShkolenko

    היבטים משפטיים של מעצר עד לסיום ההליכים המשפטיים – מחשוד לנאשם!

    מבחינה פורמלית ומשפטית, מעצר עד סיום ההליכים המשפטיים מתאפשר בסיום חקירה משטרתית לגבי העבירות המיוחסות לחשוד ואחרי שהוגש כנגדו כתב אישום. אחרי חקירה, החשוד הופך מסטטוס של חשוד לסטטוס של נאשם בפלילים ועובר שלב בסדר הדין הפלילי. המשמעות שלו נגזרת משמו, הנאשם נשאר במעצר עד לסיום ההליכים המשפטיים כנגדו, אשר בסופם ייקבע האם הוא מורשע ומועבר לריצוי עונש בבית כלא, מורשע ומשוחרר ללא הטלת עונש מאסר בפועל או דווקא מזוכה ומשוחרר.

    *כמובן שאם אדם שהה במעצר במשך כל תקופת ההליך המשפטי כנגדו ולבסוף הורשע ונגזר אליו עונש מאסר בפועל, תקופת הישיבה נחשבת לריצוי תקופת המאסר בפועל בבית הכלא.

    האם אפשרי להיות במעצר בית עד תום ההליכים?

    זה אולי נשמע לא קשור ולא אינטואיטיבי אחרי מה שהסברנו אודות מהותו, אך דווקא יש תיקים ומצבים בהם בית המשפט מאפשר מעצר בית הנאכף גם הוא עד לסיום ההליכים המשפטיים כנגד נאשם.

    ישנם מקרים בהם הוגש כנגד חשוד פלילי כתב אישום והפרקליטות הגישה לבית המשפט בקשה למעצר עד תום ההליכים, אך אשר בהם מוצגות לבית המשפט נסיבות המאפשרות לשופט לאפשר חלופת – למשל מעצר בית עד תום ההליכים. במודל זה, הנאשם מגיע לבית המשפט להליך המשפטי המתנהל כנגדו, אך במקום לשהות במעצר משטרתי הוא נמצא תחת המגבלה הפחות חריפה של מעצר בית.

    כמובן שכדי להגיע למצב בו בית המשפט מאפשר חלופה שכזאת יש צורך בייצוג צמוד ומושכל של עורך דין פלילי מומחה ומנוסה בכך.

    התנאים לאישור צו מעצר עד לתום ההליכים

    • החשוד שמוגש נגדו כתב אישום מיוצג על ידי עו"ד פלילי (או ויתר על זכותו לקבל ייצוג).
    • בוצע דיון בבית משפט, עם שני הצדדים נוכחים (הנאשם + הפרקליטות) ושופט שוכנע כי הראיות מצדיקות כתב אישום וכי הראיות מראות, כביכול ולכאורה את אשמת הנאשם.
    • שופט קבע שאי אפשר לאשר חלופות מעצר ויש ליישם מעצר מעשי עד לתום ההליכים.

    בתוך התהליך שבו בית משפט קובע את המשך, על הפרקליטות – שהיא זו שמגישה את הבקשה– להוכיח כי ללא מעצר קיימת מסוכנות מצד אותו אדם (למשל במקרים של עבירות אלימות במשפחה או בתיקי אלימות אחרים) או שקיים חשש לשיבוש הליכי חקירה וכיוצא באלו. באופן הגיוני, בתיקים של עבירות בטחון או תיקי עבירות פליליות חמורות במיוחד, ברוב מוחלט של המקרים יאושר מעצר עד לסיום ההליכים.

     

    חשוד במעצר

    credits: iStock.com/Diy13

    המשמעות של מעצר עד תום ההליכים

    חשוב לציין כי החלטה על מעצר עד תום ההליכים הינה משמעותית ומחמירה, כי היא קובעת שאדם יישאר במעצר לתקופה ממושכת ועד לסיום הבירורים משפטיים כנגדו, כל זאת למרות שכל עוד לא הורשע עדיין עומדת לו חזקת החפות. אין זה אומר כמובן שאין סיכוי להשיג זיכוי או הרשעה עם עונש מופחת שאינו כולל מאסר בפועל, אך זוהי בהחלט החלטה משפטית אגרסיבית ומחמירה, שחייב להיות לה צידוק משפטי ומעשי.

    מכאן אפשר להבין זהו אינו צעד אוטומטי ברגע שאדם הופך מחשוד לנאשם. כפי שהוסבר ופורט, לא כל מי שמואשם בעבירות פליליות ומתנהל נגדו משפט נותר במעצר! ההליך הפורמלי הוא שלאחר הגשת כתב אישום, המשטרה והפרקליטות פונות לבית המשפט, מגישות בקשת הארכת מעצר עד תום ההליכים וצריכות כאמור להוכיח מדוע צעד מחמיר זה נדרש.

    כאן שירות מדויק, איכותי וחכם של עורך דין פלילי יכול לשחק תפקיד משמעותי מאוד בהטיית ההחלטה.

    כמה זמן נמשך המעצר?

    באופן עקרוני ובסיסי, סוג כזה של מעצר מיושם ומבוצע עד שמסתיימים כל ההליכים המשפטיים כנגד אותו אדם הנאשם בפלילים. זה אומר עד מתן פסק דין ואז גזר דין במקרה של הרשעה. זאת אלא אם תוך כדי המשפט שופט אישר חלופה אחרת. כך שמבחינה זו החישוב הוא פשוט – נאשם יימצא במעצר עד להשלמת כל ההליכים המשפטיים נגדו.

    אבל, יש כל מיני הגדרות חוקיות ומשפטיות לגבי אורך המעצר ומצבים בהם בית המשפט יכול להורות על שחרור הנאשם לחלופה אחרת, כולל תוך כדי התנהלות משפט. אך הליכים והגדרות אלו כוללים המון "כוכביות" והגדרות משנה המאפשרות גם להאריך עוד יותר את המעצר עד תום ההליך המשפטי – כך ששוב יש דגש מעשי מהותי על החשיבות של ייצוג משפטי מדויק ואיכותי, שעשוי לסייע מאוד להשתמש במגבלות של מעצרים עד לסיום ההליכים ולקדם שחרור של נאשמים לחלופות מעצר.

    כך למשל החוק קובע כי אם חלפו 9 חודשים מתחילת המעצר ועוד אין הכרעת דין, הפרקליטות יכולה לפנות לבית משפט ולבקש שוב להאריכו, אך לעומת זאת השופט יכול גם לתת הוראה לשחרור.

    *נציין שוב כי החוק מחייב ייצוג של עו"ד פלילי בשלב של בקשת הארכת המעצר עד לתום ההליכים.

    ערעור על מעצר עד תום ההליכים

    כמובן שיש אפיק להגשת ערעור על החלטת בית משפט לאשר מעצר ממושך עד לסוף ההליכים המשפטיים כנגד נאשם. את הערעור יש להגיש בתוך 30 יום מיום מתן הצו. ערעורים כאלו רלוונטיים וצולחים במצבים בהם צצו ראיות חדשות בתיק המצדיקות שינוי במעצר, עבר הרבה זמן מתחילתו ואין התקדמות בהליך המשפטי או שקיים שינוי מהותי בנסיבות המשפטיות/חקירתיות ואשר מצדיק שינוי בצו.

    זכויות עצור עד תום ההליכים

    מבחינת זכויות נאשם לאחר החלטה על מעצר עד לסיום כל ההליכים המשפטיים:

    • עומדת כאמור הזכות לערער על ההחלטה
    • נאשם חייב לקבל גישה לחומרי החקירה וכתב האישום
    • ניתן לבקש דחייה בתחילת המשפט עד להשלמת המעבר על חומרי החקירה ע"י עורכי הדין של הנאשם (במקסימום של 30 יום נוספים)
    • כמובן שיש לנאשם זכות להיפגש עוד עורך דין לאורך כל תקופת המעצר והמשפט.

     

    תסקיר שירות מבחן ואיך זה קשור למעצר

    במקרים מסוימים, מופעל המודל של תסקיר שירות מבחן (נקרא גם תסקיר מעצר), אשר יכול להוות גורם בעל משקל מכריע לגבי אישור שחרור ממעצר עד תום ההליכים או לחילופין הארכתו. התסקיר משמעותו שקצין מבחן ייעודי ומנוסה מפיק חוות דעת מפורטת לגבי היקף ורמת המסוכנות של אדם אם לא ישהה במעצר, הסיכוי של אותו אדם להשתקם והאם הוא מתאים לחלופות מעצר.

    בית המשפט נותן משקל רב לאותם תסקירי שירות מבחן ויש מצבים בהם אלו גם נדרשים. למשל במקרים של מעצר עד תום ההליכים אצל קטינים, בית המשפט חייב לפי חוק להורות על הפקת והצגת תסקיר מעצר עבור קטין. גם במקרים רבים של בקשה למעצר עד תום ההליכים בגין אלימות במשפחה מבוצע ומוצג תסקיר שירות מבחן.

     

    שחרור ממעצר עד תום ההליכים

    credits: iStock.com/Elmar Gubisch

    לסיכום

    עבור כל אדם, הגעה לסיטואציה של הגשת כתב אישום פלילי היא מורכבת וקשה לעיכול, כאשר מצרפים לזה את האפשרות האגרסיבית של מעצר עד לסיום כלל ההליכים המשפטיים, המציאות הופכת מורכבת וקשה עוד יותר. זה בעיקר נכון למי שזו הפעם הראשונה עבורו שהוא חווה סיטואציה שכזו.

    יש חשיבות אדירה ואף מכרעת לקבלת ייצוג משפטי מעולה, צמוד וחכם מטעם עורך דין פלילי, גם לניהול התיק כולו ובהחלט גם בהקשר ישיר לצעדים אופרטיביים ומוצלחים של מניעת אישורי הארכת מעצרים ואישור בית משפט לחלופות.

      דילוג לתוכן