מעצר עד תום ההליכים
מעצר של אדם החשוד בביצוע עבירות פליליות הוא ללא ספק חוויה סופר מטלטלת ומורכבת, הן מעשית והן מחשבתית, צעד אגרסיבי הנועד לצרכי חקירה ולעיתים בהמשך לצרכי משפט ואשר במקרים רבים נופל על האדם שנעצר כרעם ביום בהיר, כאשר בן רגע נשללת ממנו חירותו – לא משנה מה הרקע ממנו מגיעים, זוהי חוויה לא פשוטה כלל. קל וחומר כאשר אדם, חשוד בביצוע עבירות, הופך מחשוד לנאשם ומגיע לסיטואציה בה בית המשפט מגדיר שניתן להשאירו במעצר עד תום ההליכים, מה שבסדר הדין הפלילי בישראל עשוי להיות פרק זמן ארוך.
נסביר אודות המודל של מעצר עד תום ההליכים וההבדל לעומת מעצר הימים המוגבל בכל פעם למספר ימים מוגדר, מה המשמעויות עבור חשודים/נאשמים, מה זכויותיהם ועוד פרטים חשובים. באופן הגיוני – אך עדיין חשוב לציין זאת – כל אדם העצור לחקירה רצוי שיקבל ייצוג מעורך דין פלילי מנוסה, רצוי מהשלבים המוקדמים ביותר ואפילו לפני ביצוע המעצר בפועל. עורך דין מעצרים יכול למשל לסייע להימנע מהגעה למצב של מעצר עד תום ההליכים ולהציג טיעונים שיאפשרו לבית המשפט לפסוק על חלופות מעצר מגבילות אך קיצוניות פחות ממעצר.
להפוך מחשוד לנאשם – מהו מעצר עד תום ההליכים?
בעוד שהמודל של מעצר ימים – מעצר המוארך כל פעם לעוד כמה ימים – מיועד לצרכי חקירה ראשוניים כשהעצור הוא עדיין "רק" חשוד וכאשר קיימים סיכונים שונים בעת שחרור החשוד, כמו שיבוש חקירה, סיכון עצמי או ציבורי וכיוצא באלו, מעצר עד תום ההליכים מצביע על שינוי בסטטוס החקירה ולכן בסטטוס החשוד.
מבחינה פורמלית ומשפטית, מעצר עד תום ההליכים מתאפשר בסיום חקירה משטרתית לגבי העבירות המיוחסות לחשוד ואחרי שהוגש כנגדו כתב אישום. קרי, החשוד הופך לנאשם בפלילים ועובר שלב בסדר הדין הפלילי. המשמעות של סוג מעצר זה נגזרת משמו, הנאשם נשאר במעצר עד לסיום ההליכים המשפטיים כנגדו, אשר בסופם ייקבע האם הוא מורשע ומועבר לריצוי עונש בבית כלא, מורשע ומשוחרר ללא הטלת עונש מאסר בפועל או דווקא מזוכה ומשוחרר.
המשמעות של מעצר עד תום ההליכים
חשוב לציין כי החלטה על מעצר עד תום ההליכים הינה משמעותית ומחמירה, כי היא קובעת שאדם יישאר במעצר לתקופה ממושכת ועד לסיום בירורים משפטיים כנגדו, כל זאת למרות שכל עוד לא הורשע עדיין עומדת לו חזקת החפות. אין זה אומר כמובן שאין סיכוי להשיג זיכוי או הרשעה עם עונש מופחת שאינו כולל מאסר בפועל, אך זוהי בהחלט החלטה משפטית אגרסיבית ומחמירה, שחייב להיות לה צידוק משפטי ומעשי.
מכאן אפשר להבין כי מעצר עד תום ההליכים אינו צעד אוטומטי ברגע שאדם הופך מחשוד לנאשם. לא כל מי שמואשם בעבירות פליליות ומתנהל נגדו משפט נותר במעצר! ההליך הפורמלי הוא שלאחר הגשת כתב אישום, המשטרה או הפרקליטות פונות לבית המשפט, מבקשות להאריך את מעצר החשוד עד לתום ההליכים וצריכות כמובן להוכיח מדוע צעד מחמיר זה נדרש. כאן שירות מדויק, איכותי וחכם של עורך דין פלילי יכול לשחק תפקיד משמעותי מאוד בהטיית ההחלטה על חלופת מעצר ולא על מעצר ארוך טווח.
יש כל מיני הגדרות חוקיות ומשפטיות לגבי אורך המעצר עד תום ההליכים ומצבים בהם בית המשפט יכול להורות על שחרור הנאשם ממעצר לחלופת מעצר, כולל תוך כדי התנהלות משפט. אך הליכים והגדרות אלו כוללים המון "כוכביות" והגדרות משנה המאפשרות גם להאריך עוד יותר את המעצר עד תום ההליך המשפטי – כך ששוב יש דגש מעשי מהותי על החשיבות של ייצוג משפטי מדויק ואיכותי, שעשוי לסייע מאוד להשתמש במגבלות של מעצרים עד תום ההליכים ולקדם שחרור של נאשמים לחלופות מעצר. נציין כי החוק מחייב ייצוג של עו"ד פלילי בשלב של בקשת הארכת המעצר עד לתום ההליכים.
מבחינת זכויות נאשם לאחר החלטה על מעצר עד תום ההליכים, ניתן לערער על ההחלטה, נאשם חייב לקבל גישה לחומרי החקירה וכתב האישום, ניתן לבקש דחייה בתחילת המשפט עד להשלמת המעבר על חומרי החקירה ע"י עורכי הדין של הנאשם (במקסימום של 30 יום נוספים) וכמובן שיש לנאשם זכות להיפגש עוד עורך דין לאורך תקופת המעצר.