צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    האזנת סתר

    במודיעין, בחקירות ובמגוון מצבים ומקרים נוספים, האזנה לאדם, מקום או אמצעי טכנולוגי כלשהו מהווה דרך משמעותית ומרכזית להשגת מידע, כאשר תהליך ההאזנה מבוצע בסתר וללא ידיעת האדם או הגורם שלו מאזינים. כמובן שמדובר על אמצעי מהותי ורב עוצמה להשגת מידע וכזה אשר יכול לפגוע בפרטיות או בזכויות של אנשים וארגונים בשלל דרכים – לכן זה הגיוני ומתבקש שהחוק יגדיר מתי האזנת סתר היא חוקית ומתי היא נחשבת לעבירה.

    מהי האזנת סתר?

    היום, כאשר מידע וגם שיחות מועברים בכל כך הרבה אמצעים טכנולוגיים, חלקם אפילו לא הומצאו כאשר החוק המתייחס להאזנות סתר לא חוקיות נכתב ותוקן, ההגדרה של מהי בכלל האזנת סתר היא חשובה ויכולה לא אחת להיות מורכבת ואף בתחום "האפור". לכן בתיקים המערבים עבירות של האזנות סתר קריטי לקבל ייצוג וליווי של עורך דין פלילי בעל ניסיון וידע מקיף ספציפית בנושא מורכב זה.

    בהגדרה הכללית, האזנת סתר היא פעולה כלשהי למטרת הקשבה, הקלטה, פיקוח או קליטה של שיחות בין צדדים שונים, ללא ידיעה או הסכמה של אף צד או חלק מהצדדים בשיחה. היום, הלכה למעשה ובמקרים רלוונטיים, גם האזנה והקלטת שיחות ומידע המועברים באמצעות עבירות תקשורת ממוחשבת יכולות להיחשב האזנות סתר.

    על פי רוב ובאופן הגיוני, האזנות סתר מבוצעות ברוב מוחלט של המקרים באמצעות אמצעים טכנולוגיים למיניהם להאזנה, קליטת או הקלטת שיחות, אך מבחינת החוק היא יכולה גם להיות האזנה אנושית הנעשית בסתר ובניגוד להגדרות החוק.

    מתי האזנות סתר נחשבות לחוקיות?

    כאשר מדברים על האזנת סתר, כמובן שיש לבצע הבדלה מהותית בין האזנות נסתרות חוקיות לכאלו שאינן חוקיות, כי מן הסתם רשויות של המדינה וגורמים רלוונטיים אחרים משתמשים בשיטות של האזנות סתר כדי להשיג מידע חשוב. במדינה ישראל, על שלל אתגריה הביטחוניים, יש הבחנה כללית ומקובלת בין יישום האזנות סתר לטובת בטחון המדינה ואזרחיה ובין ביצוע האזנת סתר לטובת חקירות פליליות, מניעת פשיעה ואיתור חשודים ועבריינים. כאשר בשני המקרים בהחלט ניתן לבצע האזנת סתר חוקית, עם היתר מתאים ולפי הגדרות החוק.

    האזנת סתר לא חוקית יכולה להתבצע גם על ידי גופים ממשלתיים רשמיים ואפילו ע"י כוחות הבטחון והמשטרה, למשל או בוצעה ללא ההיתרים המתאימים. במקרים רבים של אישומים פליליים בהאזנות סתר, מדובר על אזרחים פרטיים או גופים עסקיים שביצעו האזנות נסתרות, בניגוד להוראות החוק ובאופן העונה להגדרות של עבירות האזנות סתר.

    מה מוגדרת עבירת האזנת סתר

    בישראל קיים חוק ספציפי הנוגע להאזנות סתר, מה שמראה עד כמה מדובר על עניין מהותי וחשוב מבחינת היכולת גם להשיג מידע וגם לפגוע בפרטיות ובזכויות בסיסיות של אנשים, ארגונים ומוסדות. חוק זה הוא חוק האזנת סתר שחוקק לראשונה בשנת 1979, אשר עוסק בעיקר בפוטנציאל הפגיעה בפרטיות של ביצוע האזנות סתר.

    במסגרת החוק להלן, מדינת ישראל מגדירה ארבעה סוגים של עבירות פליליות הקשורות ישירות לביצוע לא חוקי של האזנת סתר, אלו העבירות:

    • ביצוע ויישום של האזנת סתר ללא אישור מתאים ובניגוד להוראות החוק.
    • כאשר נעשה שימוש לא חוקי בהקלטות והתוצרים שהושגו במסגרת האזנות סתר.
    • הפעלה, התקנה או הצבה של אמצעי לביצוע האזנת סתר באופן לא חוקי.
    • ביצוע האזנה או האזנת סתר לצורך מטרה של ביצוע עבירות אחרות – אפילו אם קיימת הסכמת הצד השני להאזנה/הקלטה.

    החוק קובע כי אדם המבצע האזנת סתר באופן לא חוקי ושלא על פי אישור רשמי תקין ועובר עבירת האזנות סתר יכול להיות מורשע בעבירה פלילית וניתן להטיל עליו עונש מאסר בפועל של עד 5 שנים – על כל סעיף של עבירת האזנת סתר.

      דילוג לתוכן