צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    האזנת סתר

    במודיעין, בחקירות ובמגוון מצבים ומקרים נוספים, האזנה לאדם, מקום או אמצעי טכנולוגי כלשהו מהווה דרך משמעותית ומרכזית להשגת מידע, כאשר תהליך ההאזנה מבוצע בסתר וללא ידיעת האדם או הגורם שלו מאזינים. כמובן שמדובר על אמצעי מהותי ורב עוצמה להשגת מידע וכזה אשר יכול לפגוע בפרטיות או בזכויות של אנשים וארגונים בשלל דרכים – לכן זה הגיוני ומתבקש שהחוק יגדיר מתי האזנת סתר אסורה ע"פ חוק ומתי היא נחשבת לעבירה.

    עו"ד בועז ראובן, מומחה במשפט פלילי ובעליו של משרד בוטיק משפטי מוביל, מסביר אודות עבירות האזנות סתר והמשמעות של התחום – אשר עם התפתחות הטכנולוגיה, הפך לנפוץ ומהותי עוד יותר.

     

    credits: iStock.com/Tetiana Mykhailenko

     

    מהי האזנת סתר?

    היום, כאשר מידע וגם שיחות מועברים בכל כך הרבה אמצעים טכנולוגיים, חלקם אפילו לא הומצאו כאשר החוק המתייחס להאזנות סתר לא חוקיות נכתב ותוקן, ההגדרה של מהי האזנת סתר חשובה ויכולה לא אחת להיות מורכבת ואף בתחום "האפור". לכן בתיקים המערבים עבירות כאלו קריטי לקבל ייצוג וליווי של עורך דין פלילי בעל ניסיון וידע מקיף ספציפית בנושא מורכב זה.

    בהגדרה הכללית, מדובר על פעולה כלשהי למטרת הקשבה, הקלטה, פיקוח או קליטה של שיחות בין צדדים שונים, ללא ידיעה או הסכמה של אף צד או חלק מהצדדים בשיחה. היום, הלכה למעשה ובמקרים רלוונטיים, גם האזנת סתר והקלטת שיחות ומידע המועברים באמצעות עבירות תקשורת ממוחשבת יכולות להיחשב האזנות סתר.

    על פי רוב ובאופן הגיוני, הן מבוצעות ברוב מוחלט של המקרים באמצעות אמצעים טכנולוגיים למיניהם המשמשים לביצוע האזנת שיחות, קליטת או הקלטת שיחות, אך מבחינת החוק היא יכולה גם להיות האזנה אנושית הנעשית בסתר ובניגוד להגדרות החוק.

     

    מתי האזנות סתר נחשבות לחוקיות?

    כמובן שיש לבצע הבדלה מהותית בין האזנות נסתרות חוקיות לכאלו שאינן חוקיות, כי מן הסתם רשויות של המדינה וגורמים רלוונטיים אחרים משתמשים בשיטות כאלו כדי להשיג מידע חשוב. במדינת ישראל, על שלל אתגריה הביטחוניים והפליליים, יש הבחנה כללית ומקובלת בין יישום האזנות סתר לטובת בטחון המדינה ואזרחיה ובין ביצוען לטובת חקירות פליליות, מניעת פשיעה ואיתור חשודים ועבריינים. כאשר בשני המקרים בהחלט ניתן לבצע האזנת סתר חוקית, עם היתר משפטי מתאים ולפי הגדרות החוק.

    האזנת סתר לא חוקית יכולה להתבצע גם על ידי גופים ממשלתיים רשמיים ואפילו ע"י כוחות הבטחון והמשטרה, למשל אם בוצעה ללא ההיתרים המתאימים ובלי אישור הגורם המשפטי הרלוונטי. במקרים רבים של אישומים פליליים בהאזנות סתר, מדובר על אזרחים פרטיים או גופים עסקיים שביצעו אותן, בניגוד להוראות החוק.

     

    credits: iStock.com/Deagreez

    מה מוגדרת עבירת האזנה?

    בישראל קיים חוק האזנות ספציפי הנוגע להאזנות סתר, מה שמראה עד כמה מדובר על עניין מהותי וחשוב מבחינת היכולת גם להשיג מידע וגם לפגוע בפרטיות ובזכויות בסיסיות של אנשים, ארגונים ומוסדות. חוק זה הוא חוק האזנת סתר שחוקק לראשונה בשנת 1979, אשר עוסק בעיקר בפוטנציאל הפגיעה בפרטיות בהקשר הזה.

    מכאן שעבירות אלו הן מה שמוגדר בחוק זה ו/או פעולות של האזנה אשר לא עומדות בהגדרות החוק, אשר גם גם מגדיר את עונשי המאסר הפוטנציאליים על עבירות אלו ועוד שורה של הגדרות, מגבלות והיבטים לגבי נושא ההאזנות.

    עבירות במסגרת חוק האזנת סתר

    מדינת ישראל מגדירה ארבעה סוגים של עבירות פליליות הקשורות ישירות לביצוע לא חוקי של האזנות סתר, אלו העבירות:

    • ביצוע ויישום ללא אישור מתאים ובניגוד להוראות החוק.
    • כאשר נעשה שימוש לא חוקי בהקלטות והתוצרים..
    • הפעלה, התקנה או הצבה של אמצעי לביצוע האזנת סתר באופן לא חוקי.
    • ביצוע האזנה לצורך מטרה של ביצוע עבירות אחרות – אפילו אם קיימת הסכמת הצד השני להאזנה/הקלטה.

    דוגמאות מעשיות יתר לעבירות אלו כוללות למשל: ביצוע האזנה  ללא היתר משפטי, שימוש אישי במידע מתוך האזנה (אפילו אם זו חוקית), מסירת מידע מהאזנה למקור או אדם בלתי מוסמך, הפעלת טכנולוגיית ציטוט/האזנה ללא אישור משפטי וכיוצא באלו.

     

    ענישה פוטנציאלית במסגרת החוק

    החוק קובע כי אדם המבצע האזנת סתר באופן לא חוקי ושלא על פי אישור משפטי, רשמי ותקין ועובר בעירה - עונשו יכול להיות מאסר בפועל של עד 5 שנים וגם עלול להיות מורשע בעבירה פלילית – זאת על כל סעיף של עבירת האזנת סתר בנפרד.

    החוק גם מתייחס פרטנית לחוקרים פרטיים – אשר בהחלט נמצאים בסיכון מוגבר לביצוע עבירות אלו. עבורם, מעבר לעונשי המאסר והאישום הפלילי הפוטנציאלי, בית משפט יכול לשלול את רישיון החוקר הפרטי שלהם למשך מקסימום 7 שנים.

     

    ביצוע האזנת סתר לטובת בטחון המדינה

    באופן טבעי, החוק מתייחס בצורה פרטנית ומעמיקה לנושא של ביצוע האזנות נסתרות הקשורות ישירות לביטחון המדינה. במקרים אלו, לא חייבים אישור בית משפט אלא גם לשר רלוונטי בממשלה (שר הביטחון, שר לביטחון פנים, רה"מ) יש סמכות משפטית לאשר שאת , לפי בקשה רשמית המוגשת ע"י גורמי המודיעין והביטחון השונים. ההיתר הזה ניתן בכתב ומפרט מה ניתן ומותר לעשות, איפה וכיצד. זהו היתר ל-3 חודשים שניתן גם לחדש.

    בנוסף, במקרים דחופים במיוחד, גם לראש אמ"ן או ראש השב"כ מותר לאשר ביצוע האזנת סתר, למשך של 48 שעות וכאשר אי אפשר לחכות לחתימת השר.

     

    credits: iStock.com/bin kontan

     

    האזנת סתר של המשטרה – חוקי?

    כאשר המבצע הוא המשטרה, למטרות של חקירות פליליות, גילוי ואיתור עבריינים ומניעת פשיעה, צריך לקבל ראשית היתר משפטי להאזנה דרך בית משפט מחוזי (נשיא או סגנו רשאים לתת אישור כזה). המשטרה והמשרד לביטחון פנים נדרשים לתנאי פיקוח די מחמירים ומקיפים בהקשר ביצוע פעולות אלו המבוצעות ואשר בוצעו – כולל דיווח ליועמ"ש ולכנסת.

    בגלל רגישות הנושא, אישורים להאזנות אלו לא ניתנים ביד קלה ועל המשטרה להוכיח כי המקרה המסוים עומד בכל התנאים הנדרשים וגם לפרט בצורה יסודית ומעמיקה את מהות הבקשה ואופן ההאזנה.

    לאורך השנים האחרונות היו לא מעט מקרים וסיפורים שהמשטרה ביצעה שלא כדין ולא לפי הכללים והתקנות, מה שהוביל לא אחת לכשלי חקירה מהותיים ולהסתבכות של ומבוכה של המשטרה עצמה ולאו דווקא של מושאי ההאזנה.

    חשוב לציין, כי בהקשר לייצוג משפטי בתיקים אלו, שאם ההאזנה בוצעה כדין ועם ההיתר המשפטי המתאים, ניתן להשתמש בנתונים שלה בתור ראייה קבילה בבית משפט, בהליך פלילי למשל. אבל אם ההאזנה בוצעה בצורה לא חוקית וללא היתר מתאים, המשמעות ברוב המקרים היא שאי אפשר להשתמש בה בתור ראיה קבילה בהליך משפטי.

     

    האזנת סתר בין בני זוג – מתי זה חוצה את גבול המותר?

    אחד התחומים שבהם הנושא הוא נפיץ ולא אחת נפוץ הוא דווקא בין בני זוג. למשל כאשר יש חשד לבגידה, בעיות אמון, חשד בהקשרים כספיים וכיוצא באלו. בגלל שמדובר על בני זוג שלא אחת גם יהיו נשואים, זהו בהחלט תחום מורכב ורגיש.

    באופן כללי ואפילו אם מדובר על בני זוג, אם צד אחד מבצע האזנה נסתרת וללא ידיעה ו/או אישור של הצד השני, זה בהחלט חוצה מבחינת החוק את גבות המותר ונכנס לטריטוריה של עבירה פלילית. זה נכון גם אם בן או בת הזוג מבצעים בעצמם את ההאזנה הנסתרת ובהחלט גם אם חוקר פרטי או אדם אחר מבצעים זאת בפועל.

    האזנת סתר בין בני זוג נחשבת ככזו ובלא חוקית כאשר היא מבוצעת ללא ידיעה ואישור של הצד המואזן, וזה נכון לגבי אמצעי האזנה והקלטה במכשירי טלפון, ברכב, בבית, בעבודה וכן הלאה.

     

    האזנת סתר במקום ציבורי – מותר או אסור?

    נקודה חשובה לגבי חוק האזנות סתר ועבירות בתחום זה הוא הסוגיה של האזנה או הקלטת מישהו במקום ציבורי והאם זה תקין. ובכן, החוק מכיר בבעייתיות והמורכבות של נושא זה ומתייחס בדיוק אל האזנת סתר במקום ציבורי – או יותר נכון להאזנה לשיחה המבוצעת ברשות הרבים.

    בפועל, כאשר שיחה מבוצעת ברשת הרבים – קרי, במקום ציבורי בו יש עוד אנשים ומאזינים פוטנציאליים – אין צורך בהיתר משפטי לביצוע האזנה. מכאן שאם מקליטים מישהו בעת שיחה במקום ציבורי וברשות הרבים, זו לא נחשבת עבירה ואפילו יהיה ניתן במקרים מסוימים להשתמש במידע כראיה.

      דילוג לתוכן