אתריום – Ethereum – המטבע הדיגיטלי שנמצא בצמיחה
תחום המטבעות הדיגיטליים וטכנולוגיות הבלוקצ'יין נמצא בצמיחה מהירה ורחבה מאוד בכלכלה העולמית כיום, הן מבחינת היקפי שימוש, מבחינת תשואות של חלק מהמטבעות הדיגיטליים הללו והן מבחינת יישומים טכנולוגיים ועסקיים שונים ורלוונטיים שצצים להם בתעשיית הפינטק המתפתחת. אחד ה"כוכבים" בהקשר זה הוא ללא ספק מטבע האת'ריום (Ethereum) – מטבע קריפטו אשר נכון לאמצע 2020 מהווה את פלטפורמת ה-Cryptocurrency השנייה בגודלה מבחינת נתח שוק, שני רק לביטקוין.
גם בישראל, יותר ויותר גורמים ואנשים נכנסים לעולם הקריפטו בכללותו ולפעילות עם מטבע ופלטפורמת האתריום ספציפית. עלייה זו בנפחי הפעילות של מטבע האת'ריום ותחום המטבעות הדיגיטליים כולו, כמו גם ביישומים וטכנולוגיות שונות המבוססות על הפלטפורמה שהאתריום והבלוקצ'יין מציעים, מביאה עימה גם צורך בשינויים רגולטוריים ובחקיקה. שינויים אלו מתייחסים בעיקר להיבטי מיסוי אתריום ומטבעות דיגיטליים (בעיקר של רווחים מפעילות קריפטו שכזו כמובן) והיבטי רגולציה עסקית ופיננסית כדי למנוע עבירות כלכליות ועבירות פליליות כמו הלבנת הון, מימון פשע וכיוצא באלו.
משרד עורכי דין בועז ראובן מתמחה במיסים ובמשפט כלכלי, כאשר אנו בעלי ידע וניסיון רבים בתחום המטבעות הדיגיטליים בכלל וגם בהקשר ישיר לפעילות במטבע האתריום – בתיקים מול רשות המיסים, נושאי רגולציה, שוק ההון, פעילות עסקית וכיוצא באלו. נסביר קצת יותר לעומק על פלטפורמת האת'ריום ועל המשמעויות עבור משקיעים וסוחרים בשוק.
מה זה אתריום ומטבע האת'ר?
למעשה, השם "אתריום" הוא השם הכולל לפלטפורמת בלוקצ'יין שלמה, מורכבת ומבטיחה מאוד ולא השם רק של מטבע דיגיטלי ההולך וצובר פופולאריות. בעוד שביטקוין הוא "רק" מטבע דיגיטלי מבוזר (מטבע קריפטו) שמטרתו אמצעי חדיש, מבוזר ובטיחותי להעברת ערך בין אנשים וגורמים בשוק הכלכלי העולמי, האתריום הוא יותר מזה, הוא פלטפורמת בלוקצ'יין מלאה המאפשרת ליצור עוד שלל יישומים ופיתוחים המבוססים על טכנולוגיות הבלוקצ'יין המהפכניות. פועל יוצא של פלטפורמה זו וחלק מהפיתוח של מייסדי וממציאי האת'ריום הוא אמנם מטבע דיגיטלי, אשר נקרא בפועל את'ר (Ether) – כאשר שני השמות הפכו לנרדפים עבור רבים בקהילת הקריפטו ועבור משקיעים במטבעות דיגיטליים.
בדומה לביטקוין, גם מטבעות אתריום "נכרים" ע"י ביצוע פעולות חישוביות מסובכות ע"י רשת עולמית של משתמשים ומחשבים, אך במקרה של האתריום מדובר על אלגוריתם שונה מביטקוין, כך שיש הבדלים טכניים מסוימים בין שני סוגי המטבעות ואופן כניסת מטבעות חדשים להפצה בשוק.
הטכנולוגיה מאחורי פלטפורמת הקוד הבטוח והבלוקצ'יין של את'ריום מורכבת מאוד וכוללת מונחים מקצועיים סבוכים ומורכבות רבה מאוד של מתמטיקה, מחשוב וכן הלאה. אך העיקר הוא שזוהי פלטפורמה לייעודים ויישומים רבים, כולל ייצור מטבעות דיגיטליים אמינים, בטוחים ומבוזרים וכולל אפליקציות מבוזרות אחרות ואפילו כלים לניהול של ארגונים אוטונומיים מבוזרים בין אנשים ויישומי חוזים חכמים בין צדדים. עבור רוב מוחלט של שחקנים ואנשים המתעניינים בתחום, אתריום הוא "פשוט" מטבע וירטואלי-דיגיטלי מבוזר הנמצא בצמיחה מרשימה ומבטיחה מבחינת היקפי שימוש, נתח שוק ותשואות.
מיסוי אתריום
כעת אחרי ההסברים הטכניים, הגענו לחלק שהכי רלוונטי ומעניין עבור רוב לקוחותינו בהקשר למטבעות קריפטו ולפעילות במטבע האת'ר – נושא המיסוי של רווחי אתריום והרגולציה – ההולכת ומתפתחת – בישראל ובעולם לגבי פעילות ומסחר במטבעות דיגיטליים.
מחיר האתריום עלה במידה משמעותית מאז השקתו לפני כמה שנים – אמנם לא בהיקפים של תשואות הביטקוין אך עם עלייה בהחלט מרשימה עבור משקיעים וסוחרים שהשכילו להיכנס לשוק מוקדם. מכיוון שמדובר על פלטפורמה שלמה ולא "רק" על מטבע בודד ומכיוון שהתחום כולו נמצא בצמיחה אדירה, רבים סבורים שהיקפי השימוש במטבע האתריום רק ילכו ויגדלו. זה הביא לכך שמשקיעים ושחקנים בשוק הקריפטו יצרו רווחים – לעיתים גבוהים מאוד - מפעילות אתריום וקריפטו בכלל.
בעבר הנושא היה מעט בתחום האפור ורשות המיסים לא ממש ידעה כיצד לטפל בו וכיצד לאכוף רגולציה ומיסוי, אך כיום המציאות שונה לגמרי. רווחי אתריום חייבים בתשלום מס רווח הון, בדומה לכל יתר מטבעות הקריפטו האחרים, זאת על בסיס העובדה שרשות המיסים ומדינת ישראל רואות במטבעות קריפטו אלו נכסים פיננסיים ולא מטבעות רגילים. המשמעות היא שרווחי את'ריום (כולל שינויים בשערי ההמרה) חייבים בתשלום מס של 25% ברוב המקרים וכמו כן קיימת חובת דיווח על כל פעילות האתריום והקריפטו שלכם בכל שנת מס.
אפשרויות הדיווח – מראש וגם בדיעבד – לגבי אחזקת מטבעות קריפטו ורווחים מהם הן מגוונות. כאשר עם הליווי המקצועי והמדויק בהחלט ניתן להימנע מביצוע עבירות מס פליליות וכמו כן להתנהל בצורה חכמה מול רשות המיסים אם עניינכם כבר נמצא בחקירה או אפילו בשלבים של הגשת כתב אישום. הנושא דינמי ובמובנים רבים נמצא בחיתוליו מבחינת רגולציה ומיסוי, לכן החלטה מושכלת תהיה להיעזר בליווי של גורם משפטי מקצועי בעל התמחות פרטנית בתחום זה. פנו אלינו לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ.