חקירות בינלאומיות
חקירות בינלאומיות הן חקירות המתנהלות בכמה מדינות בעולם וכוללות לרוב פעילות של גורמי חקירה ואכיפה מאותן מדינות מעורבות. היום גם תחומי הפשיעה והאכיפה הפכו לגלובליים ומחוברים יותר, בדיוק כמו אלמנטים רבים אחרים בחיים הדיגיטליים והגלובליים שלנו, כך משטרות, רשויות וגורמי חקירה למיניהם משתפים פעולה יותר מאי פעם, מעבירים מידע, חולקים מודיעין ופועלים יחד. כל זה מייצר מציאות בה אם אתם מעורבים באופן כלשהו בחקירה בינלאומית, אתם זקוקים לליווי משפטי מטעם עו"ד מומחה למשפט בינלאומי להתנהלות חכמה ומותאמת אישית בהקשרים המשפטיים הרבים של החקירה הגלובלית.
משרד עו"ד בועז ראובן מתמחה בדיני מיסים, במשפט פלילי ובמשפט בינלאומי, עם ניסיון משמעותי ומוכח של ייצוג משפטי במסגרת הליכים שונים של חקירות בינלאומיות בהן מעורבים לקוחות ישראלים של המשרד, בארץ ובחו"ל, הן אנשים פרטיים והן עסקים וארגונים.
חקירות פשעים בינלאומיות
יש מגוון גדול מאוד של מקרים בהם חקירה הופכת לגלובלית ומתקיימת במקביל בכמה מדינות שונות ברחבי העולם. כך, במקרים מסוימים משטרת ישראל או רשות חוקרת אחרת (למשל חוקרי רשות המיסים) בישראל שולחת את אנשיה שלה למדינה זרה כלשהי כדי לקדם מהלכי חקירה כנגד ישראלים או כנגד אזרחי המדינה הזרה אשר פעלו כנגד גורמים ישראלים – כמובן שבשיתוף פעולה עם גורמי חקירה באותה מדינה. במקרים אחרים ישראל מבקשת סיוע ממדינה זרה במהלכי חקירה לגבי מקרים שונים של פשיעה או עבירות שבוצעו לפי חשדות מבוססים, במקרים אלו גופי החקירה והאכיפה של אותה מדינה זרה מנהלים את החקירה ומעבירים מידע לגורמים המתאימים בישראל.
בהרבה מקרים של חקירות בינלאומיות שכאלו, מעורב גם ארגון האינטרפול, ארגון השיטור הבינלאומי אשר מסייע למשטרות וגורמי חקירה בכל העולם, בעיקר בסיוע בחקירות והעברת מודיעין לגבי עבריינים וחשודים הנמצאים בחו"ל אך מבוקשים במדינה אחרת.
חקירות בינלאומיות מתקיימות כאמור במגוון רחב מאוד של מקרים ונושאים, למשל: תיקי עבירות מס עם נכסים המוחזקים בחו"ל, עבירות פליליות שונות שבוצעו בחו"ל או כאשר העבריין נמלט לחו"ל, שחיתות ציבורית או עסקית, פשיעה כלכלית, פשיעת סייבר ואינטרנט, חקירות סחר בסמים או בבני אדם, חקירות למניעת טרור או עצירת מעורבים בטרור, חקירות בתיקי הונאה למיניהם, חקירות לגבי פגיעה סביבתית או בריאותית וכן הלאה.
תביעה בעקבות חקירה בינלאומית – נושא הסמכות המשפטית
כאשר חשוד/עבריין נעצר במסגרת חקירה בינלאומית ונכנס להליך משפטי של תביעה והגשת כתב אישום – או אפילו רק כאשר אדם נמצא בהליכי חקירה במדינה זרה שהוא אינה אזרח שלה – שאלת הסמכות המשפטית עש/ויה להיכנס לתמונה. בעיקר שאלת הסמכות של בית משפט מקומי לשפוט ולהעניש אדם בהקשר לעבירות הבינלאומיות המיוחסות לו. שאלות הנוגעות לסמכות משפטית יכולות להיות מורכבות מאוד, כי פשיעה בינלאומית לא אחת כוללת מעורבות בכמה מדינות שונות. במסגרת החוק הבינלאומי, הסמכות השיפוטית לרוב תקפה למדינה או לבתי המשפט הבינלאומיים במדינות בהם בוצעו הפשעים. אך למרות זאת, מדינת ישראל למשל יכולה לבקש שלה תהיה הסמכות השיפוטית על חשוד/עבריין אשר ביצע פשעים בחו"ל או אשר נתפס בחו"ל, כל עוד זה תואם את הגדרות המשפט והחוק הבינלאומי.
בהקשר זה, החוק הבינלאומי יכול להיות די מופשט. ישנם דרכים שונות בהן מדינה יכולה לדרוש סמכות שיפוטית על חשוד/נאשם הביצע פשעים בחו"ל או נתפס בחו"ל, למשל:
- העבירות עצמן בוצעו במדינה המבקשת סמכות שיפוטית או שהעבירות השפיעו על גורמים במדינה זו.
- הנאשם הינו אזרח של אותה מדינה המבקשת סמכות שיפוטית – למשל ישראל המבקשת לתבוע אצלה חשוד שנחקר ונתפס בחו"ל על פשעים שביצע.
- כאשר העברת הסמכות השיפוטית היא לטובת האינטרסים הלאומיים ו/או הביטחון של אותה מדינה.
ייצוג משפטי בתיקי חקירות בינלאומיות
חקירות בינלאומיות כוללים גם שפע של היבטים משפטיים ולא רק היבטים בנוגע לחקירה ולעבירות המיוחסות לנחקר. לאור מורכבת הנושא, מעורבותן של מדינות שונות, החוק הבינלאומי וחוקים מקומיים ושאר תסבוכות של תיקי חקירה בינלאומיים, קריטי להיעזר בגורם משפטי מומחה בתחום ועם ניסיון אמיתי בניהול תיקים שכאלו ברמה הגלובלית, לטובת שמירה מירבית על האינטרסים של הלקוח.
כך למשל עו"ד ממחה למשפט בינלאומי ולחקירות בינלאומיות יכול לסייע לגבי צווי מעצר בינלאומיים של האינטרפול, בקשות הסגרה, שחרורים ממעצר, ליווי התיק בתביעות המתקיימות בחו"ל לאזרחי ישראל, התנהלות משפטית מול גורמי חקירה ואכיפה בישראל ובחו"ל וכן הלאה.