צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    מהו מס הייטק?

    מגזר ההייטק בישראל הוא שם דבר ללא ספק, מגזר טכנולוגי משוכלל, גדול ואשר לא מפסיק להתפתח ולהביא לעולם חידושים רבים. ככזה, הוא מהווה את אחד המגזרים הכי חשובים לצמיחת המשק הישראלי והעלייה בנתונים הכלכליים של ישראל. לכן זה אך הגיוני שיהיו היבטי מיסוי רבים ומורכבים הנוגעים ישירות או בעקיפין לפעילות מגזר ההייטק הישראלי. ניכנס לעומקו של הנושא ונסביר מהו מס הייטק.

    ראשית כל, חשוב להגיד שאין בישראל מס המוגדר ספציפית או בלעדית מס הייטק, כך שחברות וגופים הפעילים בתחום פעילות עסקית זה נכנסים תחת המטרייה הכללית של חוקי המס ורגולציית המיסוי של רשות המיסים – בעיקר מס חברות בהקשר זה. כך שמבחינה זו, הנושא של מיסוי הייטק בא לידי ביטוי עקיף, דרך הטבות מס כלליות על גופים עסקיים, הטבות אשר רלוונטיות בפועל בעיקר, או אפילו רק, לחברות הייטק.

    במאמר זה נסביר את הבסיס ואת עיקרי הדברים לגבי מיסוי הייטק בישראל. בפועל, בגלל מורכבות הפעילות העסקית של חברות טכנולוגיה והעובדה שעסקאות רבות מערבות גורמים בינלאומיים רבים, מדובר על תחום כלכלי ומשפטי מורכב מאוד, עם שפע של הגדרות וחוקים רלוונטיים. כך שבכל שאלה של ביצוע עסקה מול גורם בחו"ל ושאלות של מיסוי, חשוב מאוד לקבל ייעוץ וליווי צמודים של עורך דין מיסים וגורמים פיננסיים מומחים.

    מיסוי חברות הייטק תחת מס החברות ובמסגרת חוק לעידוד השקעות הון

    מס החברות בישראל עומד כיום על שיעור של 23% – המוטלים על הרווח של חברה. זוהי ירידה לעומת שיעור של 25% בשנת 2016. באופן עקרוני, מס החברות מיושם על כל החברות, מחברות ענק ועד חברות סטארט-אפ קטנות עם 5 עובדים – כאשר כמובן שאם חברה אינה רווחית אז לא יגבה ממנה מס לאותה שנת מס ויוחזרו לה מקדמות המס ששילמה בכל חודש. אבל, וזו נקודה חשובה, הטבות מס שונות של רשות המיסים ובמסגרת חוק לעידוד השקעות הון מייצרות מצב בו חברות הייטק רבות משלמות מס מופחת הלכה למעשה.

    המדינה מכירה בחשיבות חברות הייטק לצמיחה הכלכלית של ישראל והיא בהחלט עושה לא מעט כדי לעודד פיתוח וצמיחה של חברות טכנולוגיה גלובליות בישראל ולמשוך השקעות זרות בחברות טכנולוגיה מקומיות.

    כך, חוק עידוד השקעות הון מאפשר לחברות הייטק לשלם מס חברות מופחת – בתנאי שלפחות 25% מהכנסותיהן מגיעות מייצוא. לאור אופי הפעילות של חברות אלו, על פי רוב כמעט כל ההכנסות שלהן מגיע מייצוא מוצרים / שירותים לחו"ל וכך הן זכאיות להטבה.

    איך זה עובד בחברות קטנות והאם המיקום קובע?

    הטבת המס היא משמעותית: חבות מס חברות בשיעור 16% לחברת הייטק מייצאת הנמצאת במרכז וחבות מופחתת עוד יותר בשיעור 7.5% לחברת הייטק מייצאת הנמצאת בפריפריה או בירושלים. 

    כמו כן, חברות טכנולוגיות המוגדרות "חברה אסטרטגית", בהתאם להגדרות מסוימות ומפורטות מאוד, זכאיות להטבת מיסוי של תשלום מס בשיעור של 5%-8% בלבד. 

    חשוב לציין כי כיום ומאז שנת 2018, רשות המיסים מאפשרת גם לחברות הייטק קטנות ליהנות מהטבות המס במסגרת חוק עידוד השקעות הון. זאת לאור פרשנות חדשה המכלילה גם חברות טכנולוגיה קטנות בהוראות החוק. המשמעות היא שגם חברות סטארט-אפ קטנות עם מספר עובדים מצומצם מאוד יכולות לקבל הנחה מהותית בחבות המס שלהן.

    לצד הנחה משמעותית בחבות מס החברות, חברות הייטק העומדות בקריטריונים יהיו זכאיות גם לשלם מס דיבידנד מופחת בשיעור של 20% במקום 25%-30%. 

    נקודות נוספות לגבי מס על חברות הייטק

    קיימות הטבות מס נוספות המיועדות בעיקר למגזר ההייטק הישראלי. כך למשל יש הטבות מס לחברות אשר משקיעות כספים רבים יחסית במחקר ופיתוח, לחברות אשר משקיעות או השקיעו בעבר בקרנות הון סיכון וחברות המציגות גידול תלת שנתי (ממוצע של 25%) מהותי בכמות העובדים ו/או בהיקף המכירות.

    כמו כן, כאשר מדברים על מיסוי הייטק, יש לזכור שקיים גם הנושא של הטבות פיננסיות לעובדים, אופציות, בונוסים וכיוצא באלו – סוגיות אשר בהחלט יכולות לכלול שאלות חשובות ומהותיות לגבי מיסוי וחבות מס של החברה או העובדים.

    בנוסף, חברות הייטק פעילות בשווקים בינלאומיים רבים בדר"כ, מה שמעלה לא אחת שאלות לגבי מיסוי של עסקאות מסוימות והכנסות עסקיות, כולל שאלות לגבי חבות המס מבחינת מיקום גיאוגרפי של ביצוע העסקה, התאגדויות של חברות בנות או אחיות בחו"ל וחבות המס שלהן וכן הלאה.

    נושא נוסף המצריך התייחסות משפטית וכלכלית ספציפית בהקשר למס הייטק הוא תחום הקניין הרוחני, בעיקר שאלות לגבי חבות מס והיבטים משפטיים הנוגעים לעסקאות קניין רוחני – מכירת זכויות לקניין רוחני לחברה זרה או רישיון שימוש בקניין רוחני בתמורה לתמלוגים למשל. 

     

      דילוג לתוכן