צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    הלבנת הון

    ייצוג לקוחות בעבירות הלבנת הון

    החל משנת 2000 חל בישראל חוק איסור הלבנת הון הקובע עונשים כבדים בגין עבירות אלו, שיכולים להגיע אף לעשר שנות מאסר ולכלול סנקציות מאוד חמורות חילוט רכוש. החמרה זו בחוק פוגעת ומשפיעה לא רק על ארגוני פשע וטרור אלא גם על אזרחים מהשורה. לכן, בכל מקרה של חשד לעבירות מסוג זה מומלץ לפנות כמה שיותר מוקדם אל משרדנו לקבלת ליווי מעו"ד מומחה הלבנת הון ובדיני מיסים בכלל.

     

    עבירות מס של עצמאים

     

    מהות עבירות הלבנת הון

    עבירות אלו מתייחסות לפעולות ברכוש וכסף שהגיעו ממקור בלתי חוקי, באופן המטשטש או מסתיר את מקורם, מיקומם או זהות בעלי זכויותיהם, כך שניתן להטמיעם ברכוש והון חוקיים ולהכינם לקראת שימוש חוזר ולגיטימי כביכול.

    ובשפה פשוטה יותר, המשמעות היא לקחת הון שמקורו בפעילות בלתי חוקית ו/או בהעלמות מס, "לכבס" אותו דרך הכנסה כביכול לגיטימית שלו לתוך המערכת הכלכלית הרגילה ובדרך זו לגרום לכך שהכסף או הרכוש ייראו שנוצרו ממקור לגיטימי וניתן למעקב.

    כך למשל, הלבנה של "הון שחור" יכולה להתבצע באמצעות זכייה במשחקי הימורים (חוקיים), המרת מזומן למט"ח או לשקלים, הפקדה לחשבון בנק והעברה לחשבונות אחרים, סחר עם חברות קש ועוד דוגמאות מורכבות יותר או פחות. כפועל יוצא מכך, חוק איסור הלבנת הון נועד להקשות על פעולות אלו, למנוע שימוש חוזר בהון על ידי ארגוני פשיעה ולמנוע תמריצים כספיים לביצוע העבירה.

    בעקבות החוק, בנקים מסחריים בישראל פתחו מחלקות מיוחדות המאתרות עסקאות חשודות, כאשר החקירות לא אחת פוגעות גם בבעלי עסקים תמימים. דוגמא נוספת להשפעות חוק הלבנת הון הינה חובת הדיווח בעת הכנסת כסף מזומן לישראל שסכומו עולה על 80 אלף ₪, וכל מי שלא מדווח על כך ונתפס עלול להיות חשוד בעבירת הלבנת הון.

    מה הקריטריון של הלבנת הון?

    כאמור, החוק מגדיר הלבנת הון כפעולה המבוצעת ברכוש/הון שמגיע ממקור של פשיעה ופעילות לא חוקית, במטרה להסוות את מקורו האמיתי, את המיקום שלו או את זהות בעליו וכדי ליצור מצג שווא שאותו רכוש/הון לגיטימי וניתן להשתמש בו במסגרת פעילות כלכלית רגילה וחוקית.

    מצד אחד של התהליך מכניסים כסף שהושג מפעילות לא חוקית, מבצעים בו מניפולציות ושינויים כלכליים ומעשיים ובצד השני "יוצא" כסף נקי שנראה שנוצר דרך פעילות עסקית או כלכלית חוקית ותקינה. כך עבריינים – בעיקר ארגוני פשיעה – מנסים לנקות את כספם הלא חוקי ולמשוך רווחים בצורה שתיראה לרשויות חוקית ולגיטימית, לא אחת הם אפילו ישלמו על הכסף המולבן מס כדי להעצים את התרמית.

    מבחינת החוק הרשמי בישראל למניעת הלבנת הון, הוא מגדיר שלושה סוגים עיקריים של עבירות לפי קריטריונים ברורים:

    1. רכוש והון שמקורם, באופן ישיר או עקיף, בביצוע עבירה – עד שבע שנות מאסר למורשעים.
    2. כסף או רכוש ששימשו לביצוע עבירות – עד שבע שנות מאסר למורשעים.
    3. רכוש וכסף שאפשרו ביצוע של עבירות פליליות – עד 10 שנות מאסר למורשעים.

    עבירות הלבנת הון – 3 שלבים

    לאחר שהושג כסף דרך פעילות עבריינית, אלו השלבים המקובלים שלפיהם מזהים פעילות לא חוקית והון שחור:

    • השמה: בשלב ראשון מחדירם את הכסף הלא חוקי למערכת הפיננסית הכללית והרגילה.
    • ריבוד: לאחר ההשמה מבצעים פעולות לטשטוש והסוואת מקור הכסף – מבצעים פעולות עסקיות, "מגלגלים" את הכסף וכו'.
    • הטמעה: מושכים את הכסף בתצורה החדשה והנקייה שלו ומושכים אותו כרווח, כביכול נקי וחוקי, מהפעילות העבריינית שדרכה הכסף הושג במקור.

     

     

    מיקרים של הלבנת הון

    Credit: ronstik

    מי מבצע בד"כ עבירות מקור הלבנת הון?

    על פי רוב בייחוד החמורות שבהן, מבוצעות ע"י ארגוני פשיעה מאורגנת – במה שהפך ממש למכת מדינה בישראל בשנים האחרונות. את זאת ניתן לראות גם בסוגי העבירות החמורות אשר את הרווחים הפיננסיים מהן ארגוני הפשיעה שואפים להלבין. בנוסף, כדי להלבין סכומים גבוהים של כסף בצורה אפקטיבית ומבלי להיתפס ע"י הרשויות, נדרש הלכה למעשה ארגון חזק מאוד מבחינת משאבים כספיים וכלכליים, כי התהליך עצמו הרבה יותר מורכב וסבוך מ"סתם" להכניס כסף שחור או פלילי לתוך פעילות עסקית לגיטימית והוצאתו בצד השני כרווח.

    כמו כן ובהקשר ישיר לישראל, לא אחת הלבנת הון פלילי ושחור מבוצעת בידי ארגוני טרור וגופים המסונפים וקשורים אליהם ישירות או בעקיפין, כיד לממן פעילות טרור ולהזרים כספים לארגונים אלו דרך המערכת הפיננסית הרגילה. זו רק עוד סיבה לחשיבות האדירה שרשויות החוק והאכיפה בישראל שמות על זיהוי, אכיפה וענישה על עבירות מקור הלבנת הון – גם כדי לפגוע בתשתיות טרור.

    דוגמאות לפשיעה מאורגנת המקושרת להלבנת הון

    אם אמרנו שרוב הכספים מגיעים מפעילות עבריינית של ארגוני פשיעה, עכשיו נפרט בקצרה על סוגי העבירות החמורות המייצרות את אותם כספים שבהמשך מנסים להלבין. חשוב לציין שבישראל מדובר על תחום נרחב מאוד ועל היקפים כספיים אדירים, כספים אשר כמובן ברובם המוחלט כך או אחרת לא נכנסים למחזור גביית המיסים של מדינת ישראל. אלו העבירות העיקריות והגדולות המקושרות לתחום העברות הנ"ל:

    • סחר בסמים.
    • סחר בבני אדם – בעיקר סחר בינלאומי בנשים לתעשיית המין הבלתי חוקית.
    • הימורים לא חוקיים.
    • סחר בנשק.
    • כספים מגביית דמי חסות (פרוטקשן) מעסקים.
    • כספי שוחד וכספים שמושגים באמצעים של מרמה, גניבה, שוד וכדומה.

     

    פעילויות כלכליות העלולות לעורר חשד בקרב גורמי אכיפה והרשות למניעת הלבנת הון

    מעבר להיבטים ישירים של פשיעה מאורגנת וניסיון להלבין כספים שמקורם בפעילות עבריינית פלילית, ניתן לציין כמה וכמה פעולות כלכליות העשויות לעורר חשד בקרב הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור וגורמי אכיפה וחקירה רלוונטיים אחרים, גם כאשר פעולות אלו מבוצעות בתום לב וע"י אזרחים שומרי חוק. פעולות אלו כוללות למשל:

    • העברות כסף גדולות בין חשבונות בנק.
    • העברות בנקאיות ו/או כספיות בין מדינות – למשל מחו"ל לישראל או להיפך.
    • רישום חשבונאי או כלכלי של פעילות פיננסית שאינו תואם לפרופיל עסקי או פיננסי של אדם או תאגיד – בבחינה סטנדרטית או לפי פרמטרים סטטיסטיים של ביקורת פיננסית.
    • כניסת הון לחשבון ללא תיעוד של מקורו או עסקה רלוונטית המסבירה אותו.

     

    השלכות פוטנציאליות של פעילות חשודה בהלבנת הון

    כמו במקרים אחרים של עבירות פליליות ועבירות מיסים, גם במקרים כאלו בראשית עולה חשד או מגיע מידע מודיעיני רלוונטי, אז מתחילה לרוב חקירה סמויה לאיסוף ואיתור ראיות ואם המקרה מבשיל, החקירה הופכת לגלויה ואז מבוצעים מהלכי חקירה ישירים מול חשודים, לוקחים מסמכים ופריטים לבדיקה וחקירה ובהתאם לנסיבות מבוצעים מעצרים, מוגש כתב אישום וכן הלאה. אך יש גם השלכות פוטנציאליות נוספות שראוי להכיר, למשל:

    • הליך של חקירה פלילית – כולל עיכוב לחקירה ומעצר.
    • פסילת ונעילת חשבונות בנק וחשבונות פיננסיים, בישראל ובחו"ל.
    • חילוט כספים ורכוש של חשודים ונאשמים בעבירות.
    • הטלת מגבלות על פעילות כלכלית ופיננסית, כולל מגבלות על ביצוע עסקאות.
    • חשיפת פרטי המקרה ושמות חשודים / נאשמים לציבור הרחב.
    • אם העבירות בוצעו גם בחו"ל, ייתכן תהליך הסגרה, למשל הסגרה לארה"ב. נציין כי החוקים, ההנחיות והאכיפה משתנים בין מדינה למדינה.

    בכל מקרה ושלב בתהליך, חשוב במיוחד לקבל ליווי וייצוג משפטי מדויק ומותאם אישית על ידי עורך דין עם התמחות מעשית הן בתחום הפלילי, הכלכלי ורצוי גם עורך דין מיסים – לראייה רחבה ביותר של התיק ומתן השירות המשפטי האופטימאלי.

     

    מה קור האם מלבינים כסף?

    Credit: Agustina Torres

    התמחות משרדנו בתחום

    משרד עורכי הדין בועז ראובן ושות', הינו מהמובילים בתחום זה בישראל ומייצג קשת רחבה של לקוחות, כולל אישי ציבור, עורכי דין ואנשי עסקים. כל לקוח של משרדנו זוכה ליחס אישי, לליווי ולייצוג צמוד לכל אורך הליך המשפטי, החל משלבי החקירה ברשויות המס ועד לייצוג בבית משפט, לרבות טיפול בהסדרי כופר. כל זאת, לאור עבודות רקע יסודיות ומתן פתרונות יצירתיים ואפקטיביים במסגרת החוק. כמה דוגמאות למהלכים אפשריים בתיקי הלבנת הון שבהם למשרדנו ניסיון מוצלח:

    • שחרור חשבונות בנק מוקפאים.
    • ייצוג האינטרסים של הלקוח במסגרת מהלכי חילוט רכוש.
    • שמירה על האינטרסים של הלקוח במסגרת מהלכים של רשויות המדינה לתפוס רכוש בישראל או בחו"ל.
    • הליכי מגבלות ועיצומים כספיים המוטלים על לקוח המשרד הנאשם או נחקר.
    • הגשת בקשות תשלום כופר.
    • ליווי, ייעוץ וייצוג משפטי במהלכי חקירה, הגשת כתבי אישום, משפט אזרחי או פלילי, ערעורים וכל מה שנדרש.

    שירות משרד עו"ד בועז ראובן בתיקי הלבנת הון

    המדינה מתייחסת מאוד בחומרה לתיקים מהסוג המתואר בדף זה. הן ברמה החקירתית והמשפטית והן הרמת הענישה (עד 10 שנות מאסר בפועל),

    לכן יש חשיבות מכרעת לייצוג משפטי מקצועי והולם של עורך דין הלבנת הון בתיקים אלו. למשרד עו"ד ראובן ניסיון עשיר ומוכח בייצוג וניהול ותיקים משלבי החקירה ועד למשפט והגשת ערעורים.

    פנו אלינו לקביעת פגישת ייעוץ ונספק לכם את השירות המשפטי והפתרונות האופטימאליים.

      דילוג לתוכן