צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    שימוע פלילי

    בתיקים פליליים המקבלים סיקור תקשורתי נרחב, במקרים רבים מגיע השלב בו מדווחים לציבור על הליך שימוע פלילי הנעשה או מתוכנן להיעשות לנאשם. אך מה למעשה הכוונה בהליך משפטי רשמי וחשוב זה של השימוע הפלילי ומה המשמעות שלו? משרד עורך הדין בועז ראובן, מומחה במשפט פלילי, תיקי מיסוי מורכבים ונושאים משפטיים נוספים, עושה סדר ומסביר אודות המושג והמודל המשפטי של שימוע פלילי.

    מה זה שימוע פלילי?

    בסדר הדין הפלילי, שלב השימוע נועד לאפשר לאדם החשוד בביצוע עבירות לטעון למול בית המשפט וגוף התביעה הרלוונטי (תביעה משטרתית או פרקליטות המדינה) את נסיבות המקרה ואם טיעוניו, במטרה להעביר מסר משפטי לשכנוע גופי התביעה שלא להגיש כתב אישום.

    מכאן ניתן להבין כי שלב השימוע הפלילי נמצא בדיוק בתווך שבין חקירה משטרתית והיותו של האדם חשוד בביצוע העבירות לשלב ההליך הפלילי והיותו של אותו אדם נאשם פלילי. במידה שהמשטרה וגופי החקירה הרלוונטיים מצאו די ראיות כנגד חשוד בביצוע עבירות, חומרי החקירה מועברים לגוף התביעה – תביעה משטרתית בתיקים קטנים ופשוטים יחסית ופרקליטות המדינה במקרים יותר מורכבים וגדולים בדר"כ – ואז מחליטים האם התיק כולל מספיק ראיות ואפשרות להשגת הרשעה. במידה וכן, גוף התביעה מבקש להגיש כתב אישום ולהתחיל בהליך הפלילי כנגד הנאשם.

    שימוע פלילי, נקרא גם שימוע לפני הגשת כתב אישום, מופעל בדיוק בשלב זה של התהליך, כאשר יש לציין שהוא רלוונטי לעבירות פליליות מסוג פשע (עונש פוטנציאלי של מעל 3 שנות מאסר) ולא לעבירות מסוג עוון. פרט חשוב נוסף לגבי שימוע פלילי הוא שיש מקרים מיוחדים ומוגדרים בהם אין חובת קיום שימוע.

    איך שימוע פלילי עובד הלכה למעשה?

    החוק בישראל מחייב את גופי התביעה לערוך לחשוד שימוע לפני הגשת כתב אישום, באופן רשמי וסדור מבחינת אופן ניהול ההליך. ההגדרות הרשמיות הכלליות לגבי קיום הליך שימוע פלילי קובעות כי לאחר ההחלטה להגיש כתב אישום כנגד חשוב בעבירה פלילית מסוג פשע, עליה להעביר לחשוד מכתב רשמי לגבי ההחלטה ועם הודעה על זכות החשוד לטעון את טיעוניו בשימוע לפני הגשת כתב אישום.

    במקרים רגילים, שימוע מבוצע בכתב, כאשר לחשוד יש 30 יום להחזיר תגובה כתובה ומנומקת להזמנה לקיום השימוע. במקרים גדולים, מורכבים או בעלי הד תקשורתי נרחב, התביעה רשאית לקיים את השימוע בעל פה בבית המשפט.

    מכיוון שמדובר על שלב בהליך הפלילי המאפשר לחשוד לפרוס את טיעוניו מדוע אין מקום להגיש נגדו כתב אישום, לא מדובר על "סתם" הליך פורמלי אלא על נושא מורכב שבאמת מאפשר לעיתים למנוע הגשת כתב אישום פלילי. אך קריטי להיעזר בעו"ד פלילי מומחה ומנוסה  - בכל שלב לאורך הדרך אך בהחלט גם בשלב השימוע לפני הגשת כתב אישום – זאת כי רק עורך דין פלילי איכותי מתמצא באינספור המורכבויות של החוק ובהתנהלות המושכלת מול גופי התביעה.

    מבחינת קבלת חומרי החקירה לפני שימוע פלילי, זהו נושא מעט מורכב. לחשודים בחקירה אין זכות לקבל את חומרי החקירה, אך לאחר הגשת כתב אישום יש חובה להעביר לחשוד ולעורכי דינו את חומרי החקירה כדי להתכונן לתיק. שלב השימוע נמצא בתווך בין השלבים, כך שבפועל אין לחשוד זכות מלאה לקבלת חומרי החקירה. אך במקרים רבים גופי התביעה והחקירה מעבירים לחשוד את עיקרי הדברים מממצאי החקירה.

    יתרונות וחסרונות של הזכות לשימוע פלילי

    קיום שימוע פלילי היא זכות העומדת לחשודים והיא קבועה בחוק ומחייבת, כך שלמעט במקרים מסוימים אין באמת דרך להימנע מהליך רשמי זה. מוסד השימוע לפני הגשת כתב אישום מעלה שאלות מקצועיות מעניינות, מבחינת היתרונות והחסרונות שלו.

    היתרון של השימוע ברור ולכן באמת במקרים רבים לא ומומלץ לוותר עליו אלא להתייחס אליו במלוא הרצינות – זו הזדמנות אמיתית לטעון את טיעוני החשוד ולשכנע את התביעה שלא להגיש כתב אישום – מסיבות כמו חוסר ראיות, מצב בריאותי או אישי ושאר טיעונים שניתן להשתמש בהם.

    מצד שני, חיסרון פוטנציאלי של שימוע פלילי לפני הגשת כתב אישום הוא שכך צוות ההגנה של החשוד/נאשם חושפים למול התביעה, כבר בשלב מוקדם, את קו ההגנה שלהם, מה שפוטנציאלית יכול לשחק לרעת הנאשם ולטובת גוף התביעה.

    רוצים עוד פרטים על שימוע פלילי וייעוץ או ייצוג משפטי במהלך חקירה או לקראת שימוע? פנו למשרד עו"ד בועז ראובן לקביעת פגישת היכרות וייעוץ ראשונית.

      דילוג לתוכן