מעצר ימים
אם תהיתם פעם מדוע אתם שומעים מעת לעת בתקשורת על נחקרים המובאים לבית המשפט לצורך הארכת מעצר, אז הבנת מודל מעצר הימים תיתן לכם את התשובה. מעצר ימים הוא מונח משפטי-משטרתי וזהו אחד משני הסוגים של מעצרים אפשריים במסגרת הליכים פליליים, כאשר הסוג השני הוא מעצר עד תום ההליכים ה"דרמטי" יותר ואשר זוכה לא אחת לרוב ההדים התקשורתיים. נסביר אודות המהות והמשמעות של מעצר ימים.
מה זה בעצם מעצר ימים?
נתחיל ישר בהתחלה, מעצר ימים הוא סוג מעצר המוגבל בזמן ומיועד לצורך ביצוע חקירה משטרתית, עוד לפני הגשת כתב אישום נגד חשוד וכאשר המשטרה ומערכת המשפט רוצים שאותו חשוד יישאר במעצר כדי שלא לפגוע במאמצי החקירה בצורות כאלו ואחרות.
מבחינה רשמית ומשפטית, מודל מעצר הימים משמש כסוג מעצר ראשוני ובסיסי, כאשר יש צרכים חקירתיים הנמשכים מעל 24 שעות. במובן הבסיסי, מעצר ימים מוגבל לפרק זמן של יום אחד מעבר ל-24 שעות הראשונות של חקירה ראשונית, אך ניתן להאריכו בבית משפט בעוד כמה ימים. הארכת מעצר ימים מעבר ליום אחד מחייבת אישור של שופט בית משפט, כאשר על המשטרה להראות כי יש בכך הכרח וכי קיים סיכון לשיבוש הליכי משפט או חקירה. החלופה למעצר הימים, כאשר החקירה נגד אותו אדם נמשכת, היא באופן הגיוני חלופת מעצר, למשל מעצר בית או מגבלות תנועה למיניהן.
חשוב להבין ולהדגיש כי מודל המעצר החקירתי המוגבל בכל פעם למספר ימים לחלוטין אינו מהווה חלק ממנגנון ענישה אלא כל כולו מיועד, רשמית, לעזור לחקירות משטרתיות ולמנוע צעדים של שיבוש הליכים מצד חשודים – מקרים כמו העלמת ראיות, השפעה או הפחדה כלפי עדים, תיאומי גרסאות, פגיעה בציבור, פגיעה עצמית של חשודים וכו'.
היקלעות למצב של "בילוי" כמה ימים בבית מעצר היא בהחלט חוויה מורכבת, מטלטלת ואף קשה, לא משנה מאיזה רקע האדם מגיע. אמנם מדובר בשלבים ראשוניים יחסית בסדר הדין של הליכים פליליים, אך חשוב מאוד לקבל ליווי צמוד ומדויק של עורך דין פלילי כבר משלב מעצר זה, אם לא ניתן אף מוקדם יותר. ייצוג של עו"ד פלילי יכול למשל לקדם פתרון של חלופת מעצר על פני הפעלה אוטומטית של מעצר ימים.
מי ומתי מחליט על מעצר ימים
בית המשפט הוא הגורם העיקרי והפורמלי המחליט להפעיל על חשוד את האפשרות של מעצר ימים, כאשר במצבים מסוימים המשטרה יכולה להפעיל מודל מעצר זה גם ללא צו רשמי משופט. כאשר אדם נעצר לצרכי חקירה והמשטרה רוצה להשאירו במעצר מעבר ל-24 שעות, ברוב מוחלט של המקרים עליה לפנות בתוך מסגרת אותן 24 שעות לבית משפט ולבקש להאריך את המעצר. כמובן שהחשוד רשאי להציג טיעוני נגד להשארתו במעצר, רצוי מן הסתם באמצעות עורך דין מלווה ולא באופן עצמאי.
התנאים לביצוע החלטה של השארת חשוד במעצר למספר ימים מוגבל ומוסדר הם:
- ישנו חשד סביר שהחשוד אכן ביצע את העבירות המיוחסות לו.
- מקרים בהם שחרור החשוד ממעצר מייצר סיכון לאותו אדם או לציבור.
- חשד סביר שהחשוד יבצע מהלכי שיבוש לחקירה אם לא ישהה במעצר.
- החקירה עצמה מצריכה את הישארות החשוד במעצר.
מה הזכויות של עצורים במעצר ימים
מן הסתם מערכת המשפט מגדירה באופן ברור את זכויות חשודים הנמצאים במעצר. בראש ובראשונה, לחשודים במעצר ימים זכות להיפגש עם עורך הדין שלהם. לחשודים יש זכות לקבל ייצוג עו"ד ציבורי אם אין להם אמצעים לשכור עו"ד פלילי מומלץ. פגישה עם עו"ד בזמן מעצר תהיה ביחידות ובתנאים המאפשרים סודיות. בנוסף, זכויות עציר במעצר ימים כוללות את הזכות לתנאים הולמים בתא וסביבת המעצר, מבחינת היגיינה, תברואה, בטחון, שירותים רפואיים וכו'.