צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    ביטקוין – היבטי מיסוי למשקיעי וסוחרי Bitcoin

    תחום המטבעות הדיגיטליים והקריפטוגרפיים חווה צמיחה אדירה בשנים האחרונות, הן בהיקף העסקאות והשימוש בהם והן ב"שערי המטבע" עבור חלק מהמוני המטבעות הקיימים כיום בשוק. אך אין ספק כי המלך הבלתי מעורער וזה שהתחיל את כל החדשנות הכלכלית החדשה הזו הוא מטבע הביטקוין. ביטקוין הושק לראשונה כבר ב-2008, כאשר כיום הוא המטבע הדיגיטלי המרכזי והפופולארי בעולם. הגידול המסיבי של ביטקוין בתור מטבע קריפטו מועדף ומוביל יצר שלל היבטים חדשים ומורכבים לגבי מיסוי, חקיקה ורגולציה של משקיעי וסוחרי Bitcoin ושאר גורמים העושים שימוש במטבע מרתק זה ובטכנולוגיות שהוא מביא לעולמנו.

    האם רווחי השקעה בביטקוין חייבים במס? אם כן מדוע ואיזה מס מיושם על עסקאות אלו? איך ומתי מדווחים על פעילות ורווחים מאת מטבעות דיגיטליים וירטואליים? אלו שאלות מהותיות ומרכזיות כיום עבור אנשים ועסקים הפעילים בזירת הביטקוין הכוללת, ואלו הולכים ומתרבים יחד עם הגידול במודעות הצרכנית והפעילות הכלכלית בהקשר ישיר ועקיף לביטקוין.

    משרד עו"ד בועז ראובן מציע למשקיעים, סוחרים ושחקנים בזירת הביטקוין המקומית והעולמית שירות משפטי מותאם אישית וסופר מקצועי. ייעוץ, ליווי וייצוג בהליכי מיסוי על רווחים ופעילות בביטקוין ומטבעות וירטואליים אחרים, עם עמידה בכל דרישות הרגולציה וניהול אופטימאלי של מכלול היבטי המיסוי שלכם.

    מס על ביטקוין - כיצד רשויות המס רואות את הביטקוין? מטבע או נכס פיננסי?

    תומכי הביטקוין והקהילה העצומה שעומדת מאחורי הפיתוח המתמיד והדחיפה של המטבע הווירטואלי המוביל ליותר מרכיבי שוק וכלכלה בכל העולם, טוענים כמובן שמדובר על מטבע לכל דבר ועניין וכי עצם היותו מטבע דיגיטלי מבוזר המבוסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין, הופכת אותו ליעיל, אמין ומתאים יותר למציאות הטכנולוגית והכלכלית של ימינו ובטח של העתיד. אך מדינות ורשויות מס רואות את העניין בצורה שונה ומורכבת יותר מבחינתן.

    מבחינת החוק, בישראל וברוב המדינות בעולם, מטבע הוא רק מכשיר פיננסי שהוא הילך חוקי במדינה מסוימת, מטבע המונפק, תלוי ומנוהל ע"י ממשלה דרך הבנק המרכזי של אותה מדינה  לכן ממשלת ישראל וכל רשויות המדינה עדיין לא מכירות בביטקוין (או כל מטבע דיגיטלי/קריפטו אחר) בתור מטבע סטנדרטי. ולזה יש השפעה משמעותית מאוד על חבות המס בהקשר לפעילות ורווחים בביטקוין.

    בשנים הראשונות לקיומו של שוק ביטקוין עולמי, רשויות המס בישראל לא ממש עסקו בנושא ודי התעלמו ממנו. אך כאשר התחום החל לצמוח ובעיקר כאשר שערי ההמרה יצרו רווחים עצומים למשקיעי קריפטו רבים, לרשות המיסים ולמדינה לא הייתה ברירה אלא "להתעורר" ולהתחיל להתייחס לנושא ברצינות ולקבוע תקנות ונהלים. אי לכך, היום המדיניות הברורה והרשמית של רשות המיסים (ולכן גם של המדינה) היא כי ביטקוין וכל מטבע קריפטוגרפי / דיגיטלי אחר אינו מוגדר מטבע אלא נכס פיננסי.

    כך, בעוד שמטבעות זוכים למדיניות מיסוי שונה לחלוטין מנכסים פיננסיים אחרים (למשל אי חבות מס על עליית שערי מטבע), החזקת ביטקוין ופעילות כלכלית בו חייבים בדיווח לרשות המיסים ובתשלום מס מתאים עבור רווחים ופעולות שבוצעו באמצעותו כנכס.

    תקדימים משפטיים לגבי היותו של ביטקוין נכס פיננסי וחבות המס לגביו

    לצד מדיניות ברורה ופומבית של רשות המיסים לגבי רווחים ופעילות באמצעות ביטקוין ומטבעות וירטואליים אחרים, יש גם תקדימים משפטיים הלכה למעשה אשר גררו תשלום מס רווח הון בגין רווחים שהופקו ממסחר במטבע הווירטואלי המוביל.

    במאי 2019 בית המשפט המחוזי מרכז תמך בעמדתה של רשות המיסים כי ביטקוין הוא נכס פיננסי רגיל ולכן רווחים שהושגו באמצעותו חייבים בתשלום מס רווח הון של 25%. מדובר על תיק של משקיע אשר מכר ביטקוין, תוך יצירת רווחים של מעל 8 מיליון ש"ח, אך הוא ביקש שלא לשלם על הרווח הזה מס רווח הון בטענה כי מדובר על הפרשי שער, שלא חייבים במס. בית המשפט קבע כי מטבע קריפטו דיגיטלי אינו מטבע לפי ההגדרה החוקית בישראל, ועל כך הוא נכס והמשקיע חויב לשלם את מס רווח ההון על הרווחים שנוצרו לו.

    תקדים חשוב זה, יחד עם פרסומים נוספים מטעם רשות המיסים, מקבעים נכון להיום – גם בהיעדר חקיקה מוסדרת ומלאה בנושא – את העובדה שביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים זוכים ליחס של נכסים פיננסיים ולא מטבעות. מצב זה גורר חבויות מס שונות, חובת דיווח מלאה ומורכבויות משפטיות רבות ההולכות ונגלות כל הזמן ואשר מחייבות ליווי משפטי מתאים ומושכל עבור ציבור המשקיעים, הסוחרים ובעלי עסקים העושים שימוש בפלטפורמה הכלכלית החדשנית הזו של Crypto-Currency ובלוקצ'יין.

    חבויות מס על רווחי ביטקוין ופעילות במטבע הווירטואלי

    הסברנו שהיום רשות המיסים כבר הביעה עמדה ברורה לגבי היותו של הביטקוין (ודומיו) נכס ולא מטבע מוכר, מה שגורר חבות מס ודיווח כמו כל נכס אחר. בהיותם, דה-פקטו, נכסים, מטבעות דיגיטליים נתונים לחבויות מס שונות, בהתאם למקרה ולמהות הפעילות שבוצעה עם המטבע.

    כך, רווחים שהופקו מהשקעה/מסחר בביטקוין חייבים כאמור בתשלום מס רווח הון של לפחות 25% (כמו על ניירות ערך לצורך העניין), עם מצבי קיצון העשויים לגרור שיעור מיסוי רווחי ביטקוין של עד 50%. ישנם מקרים בהם פעילות בביטקוין חייבת גם בדיווח ותשלום מע"מ ואפילו מקרים בהם יש חובה להפריש כספים לביטוח לאומי בגין פעילות כלכלית/עסקית בביטקוין.

    פעילות בביטקוין תוך מינימום סיכונים ובהתאם להוראות עם ליווי משפטי צמוד!

    המצב המתואר לעיל, של חבות המס ומדיניות רשות המיסים לגבי מטבעות וירטואליים, יוצר מציאות מורכבת למדי עבור ישראלים המבצעים פעולות ועסקאות באמצעות Bitcoin ומטבעות קריפטו אחרים, מכיוון שאין דרך לדעת מראש מה תהיה חבות המס לגבי הפעילות. לכן ישנה חשיבות מהותית ואף קריטית לעבודה צמודה עם עורך דין מיסוי בעל התמחות פרטנית בתחום הקריפטו והמטבעות הדיגיטליים – אחרת אתם מגדילים את הסיכון לביצוע (ביודעין או שלא ביודעין) של עבירות מס, שיכולות לגרור משמעויות פליליות, אזרחיות וכספיות בלתי מבוטלות.

    השירות של משרד עו"ד בועז ראובן מיועד בדיוק למנוע מצבים אלו, דרך פעולות אקטיביות, ייעוץ מושכל ומותאם אישית לכל אורך התהליך וגם ליווי מדויק אם כבר נכנסתם להליכים מול רשויות המס בגין רווחים ופעילויות ממסחר בביטקוין.

    בתיקים הקשורים לפעילות במטבעות קריפטו, ניתן לבצע הליך גילוי מרצון כדי לדווח לרשות המיסים את כל מה שיש חובה לדווח ולמנוע עבירות מס והליכים חקירתיים ופליליים, ניתן לבצע דיון שומה יזום מצד המשקיע וישנן עוד מגוון דרכים להתנהלות נכונה וחכמה בהקשר לפעילות כלכלית ועסקית עם ביטקוין.

    התחום כולו נמצא בשלביו הראשונים, הן טכנולוגית וכלכלית והן מבחינת רגולציה וחקיקה, כך שיש מרווח פעולה לשחקנים בתחום ובהחלט יש כלים משפטיים ומקצועיים לנהל את התהליך בצורה חכמה, אפקטיבית וכמובן חוקית – גם לפני ותוך כדי פעילות על בסיס ביטקוין וגם לאחר שכבר יש לכם רווחים ועסקאות בארנק הקריפטו שלכם. ההמלצה שלנו היא בהחלט לפעול בהקדם ולקדם התנהלות שקופה, תקינה וחכמה מול רשויות המס, כדי לעמוד בדרישות ולנטרל סיכונים מיותרים של עבירות מס, קנסות וכמובן הליכים פליליים – ולנו יש את כל הכלים לניהול אופטימאלי של התהליך עבורכם, בכל שלב!

      דילוג לתוכן