ביטול כתב אישום
חקירות פליליות יכולות להתקדם משלבי החקירה לשני כיוונים מנוגדים, האחד הוא הפסקת החקירה ושחרור החשוד להמשיך את חייו והשני, המגיע לאחר גיבוש ראיות מספיקות לביצוע העבירות המיוחסות לחשוד, הוא הגשת כתב אישום והמשך הליכים המשפטיים והפליליים כנגד אותו חשוד. סדר הדין הפלילי לאחר הגשת כתב אישום כולל כמה שלבים ואפשרויות, כאשר האפשרות האופטימאלית עבור החשוד שכעת הפך לנאשם היא ביטול כתב אישום וסיום ההליכים.
מה הנסיבות היכולות להוביל לביטול כתב אישום או מחיקת כתב אישום, מה המשמעויות בפועל זה החלטה שכזו ואיך כל הנושא הזה בכלל עובד? נפרט ונסביר על כל אלו עכשיו.
בלי ייצוג איכותי של עו"ד פלילי – אין סיכוי לביטול כתב האישום
לפני שניכנס לעובי הקורה ונסביר איך ומדוע מגיעים לעיתים למצבים של מחיקת כתבי אישום לאחר שאלו כבר הוגשו כנגד אנשים, חשוב להדגיש נקודה מהותית, אשר מקובעת בפרקטיקה של התחום ובניסיון משפטי עתיר שנים ולחלוטין לא מגיעה ממניעים שיווקיים. הלכה למעשה, אין סיכוי להשיג תוצאה של ביטול כתב אישום ללא ייצוג איכותי, מדויק וחכם של עורך דין פלילי מנוסה. השלבים וההגדרות המאפשרים ביטול של כתב אישום שכבר הוגש כוללים סבך משפטי נרחב ומורכב, כזה שרק גורם מקצועי מיומן יכול לנווט דרכו ולקדם החלטת בית משפט לבטל את כתב האישום.
מהו כתב אישום ומה הוא כולל?
אם המשטרה והפרקליטות מגיעות למסקנה בסיום שלבי החקירה כי יש די ראיות כדי להעמיד חשוד לדין ולהשיג הרשעה בבית משפט, תוגש בקשה לבית משפט להגיש כנגד אותו חשוד כתב אישום, מה שיתחיל את ההליכים הפליליים-משפטיים נגדו, אשר יכולים להסתיים בהרשעה וגזר דין. החשוד הופך בשלב זה לנאשם, כפי שכבר הסברנו.
כתב אישום כולל כותרת המסבירה את פרטי המקרה והנאשם, פירוט של העובדות בתיק, חלק המגדיר על אילו חוקים הנאשם עבר בביצוע העבירות המיוחסות לו ופירוט העדים והחוקרים הרלוונטיים לתביעה כנגד הנאשם. כמובן שהגשת כתב אישום אין משמעותה הרשעה אוטומטית ולא תמיד אפילו מעצר עד תום ההליכים וחשוב לזכור שחזקת החפות עומדת לנאשם עד להרשעתו הרשמית והסופית.
מחיקת כתב אישום – איך זה קורה?
במסגרת המערכת המשפטית והפלילית, יש מצבים שונים בהם אפשר לסגור הליך משפטי כנגד נאשם בהחלטה פורמלית על ביטול כתב אישום. איך זה קורה, מתי ומדוע?
*באופן הגיוני ומובן לגמרי, העדיפות היא תמיד לא להגיע בכלל למצב של הגשת כתב אישום ולסגור את העניין עוד לפני שהפרקליטות מגישה בקשה לכתב אישום. זה מתקיים בעזרת עורך דין פלילי המייצג את החשוד ומקדם את האינטרסים שלו למול הגורמים השונים.
בית המשפט יכול להורות ולקבוע על ביטול של כתב אישום כנגד נאשם, מה שבפועל סוגר את התיק מבחינת ניהול משפט פלילי כנגדו. בנוסף, ההגנה והתביעה יכולות להגיע יחד להסכמות על ביטול ומחיקת כתב האישום. בשני המקרים, החלטת הביטול יכולה לנבוע מסיבות ונסיבות כאלו ואחרות. למשל:
- אי ביצוע שימוע כדין: לפני הגשת כתב אישום, החוק והיועמ"ש קובעים כי יש לערוך לחשוד שימוע. אם לא התקיים שימוע כזה או היו פגמים בהליך, עו"ד פלילי יכול לבקש את מחיקת כתב האישום (לא המונח המשפטי הרשמי).
- הסדר טיעון / מותנה: רלוונטי לעבירות מסוג עוון ולא מסוג פשע. אם התביעה המשטרתית ו/או הפרקליטות מגיעים להסדר מותנה עם הנאשם ועורכי דינו ואם התיק והנאשם עומדים בקריטריונים להסדר, אפשר לסגור את התיק מחוץ לבית המשפט, כולל לעיתים עם ביטול כתב האישום שכבר הוגש.
- הגנה מן הצדק: פסיקת בית משפט לבטל כתב אישום כאשר זה הוגש שלא במסגרת כללי הצדק וההגינות, למשל תיקים בהם יש הוכחה לאכיפה בררנית, האשמת אדם אחד בפשע שבוצע ע"י חשודים נוספים וכיוצא באלו.
- חוסר עניין לציבור: בית המשפט יכול לבטל כתב אישום תחת הטיעון להיעדר עניין לציבור ביישום הליך פלילי כנגד חשוד/נאשם. עורך דין פלילי מנוסה יזהה מצבים בהם זה אפשרי ורלוונטי.
בנוסף, יש מסלול של הגשת בקשה לעיכוב הליכים כנגד נאשם, לפני מתן הכרעת דין. אישור בקשה כזו מייצר סיטואציה בה בפועל ההליך הפלילי כנגד נאשם נעצר ומעוכב, אך אפשר להמשיכו לאחר שנה או 5 שנים בתלות בסוג העבירה. לא חודש ההליך בפרק הזמן המוגדר, אפשר להשיג ביטול כתב אישום רשמי.
נציין כי ביטול של כתב אישום לפני שהנאשם נתן את המענה שלו בבית המשפט, מאפשר הגשה מחודשת של כתב אישום בנוגע לאותו תיק. אם הביטול בוצע לאחר מתן מענה של הנאשם לכתב האישום, הביטול משמעותו כזיכוי מחוסר אשמה ואי אפשר להגיש כתב אישום שוב על אותו מקרה.
לסיכום: אפשר לבטל כתב אישום ולסגור תיק בצורה כזו, אך לשם כך יש להיעזר בייצוג משפטי איכותי ומדויק של עו"ד פלילי.