צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    שירות לתועלת הציבור

    מה זה שירות לתועלת הציבור? מונח שבהחלט קיים במערכת החוק והמשפט הישראלית אך בהחלט לא זוכה להכרה ציבורית. ומה הקשר לעבודת שירות בעצם? משרד עו"ד בועז ראובן מבהיר מונחים ומודלים משפטיים חשובים, היום על המוקד: ענישת שירותים לתועלת הציבור.

    לא אחת, בתיקים משפטיים המקבלים סיקור תקשורתי מסוים, אנו שומעים שעל נאשמים מוטל עונש של עבודות שירות, הניתן במקום עונש מאסר בפועל. אם נלך לפי מה שמראים לנו בסרטים וסדרות טלוויזיה, כל אדם כזה מחזיר את חובו לחברה במקום במאסר בעבודות "רס"ר" למיניהן במרחב הציבורי. אבל המציאות, כמו בהרבה מקרים, מורכבת יותר ולמעשה מודל עבודות השירות כולל שני סוגים של עבודות והגדרות והוא לא תמיד מהווה חלופת מאסר – כמו במקרה של שירות לתועלת הציבור (של"צ). בואו נצא לעבודה ונסביר לגבי מושג זה.

    מה בין עבודות שירות לשירות לתועלת הציבור?

    נתחיל בהסבר הכרחי כדי להבין את כל הקונספט של שירות לתועלת הציבור ומה שלעיתים מייצר בלבול בקרב הציבור. עבודות שירות ושל"צ אינם מילים נרדפות ואינם אותו הדבר. עבודות שירות הוא השם הכולל לסוג ענישה שבתי המשפט רשאים לגזור על נאשמים בביצוע עבירות פליליות למיניהן – בדרך כלל עבירות קלות יחסית. אבל בתוך מושג עבודות השירות יש שני סוגים של עבודות.

    • עבודות שירות "קלאסיות" - זהו הסוג המוכר יותר בקרב הציבור. כאשר נאשם הורשע בביצוע עבירות פליליות ונגזר עליו עונש מאסר של פחות משישה חודשים, בית המשפט יכול להמיר את גזר הדין בחלופת מאסר בצורה של עבודות שירות – עבודות שאותן הנאשם מבצע במקום לשהות בכלא והן באחריות שב"ס. נאשם שנגזרו עליו עבודות שירות עובד רק בעבודה זו, במקום לשבת בכלא, כך שהוא לא ממשיך בעבודתו ה"רגילה".

     

    • שירות לתועלת הציבור – עונש המוטל על נאשמים פליליים ע"י בתי המשפט אך הוא לא מהווה חלופת מאסר ובמקרים מסוימים עונש של של"צ מוטל גם ללא הרשעה או עם הרשעה אך ללא גזר דין של עונש מאסר בפועל. האחריות על ביצוע השל"צ היא תחת שירות המבחן ולא שב"ס והאדם עצמו מבצע את עבודת השל"צ שלו בזמנו הפנוי ולא על חשבון עבודתו.

    איך שירות לתועלת הציבור עובד בפועל?

    אחרי שהבהרנו את ההבדלים החשובים בין עונש עבודות שירות כחלופת מאסר לבין שירות לתועלת הציבור, נסביר איך המודל עובד בפועל. ביצוע השל"צ יהיה כאמור על חשבון הזמן הפנוי של האדם ולא במקום עבודתו הרגילה, כאשר כמובן שאין כל קבלת שכר על עבודות במסגרת שירות לתועלת הציבור.

    ביצוע בפועל של עבודות של"צ יכול להתבצע רק בארגונים או תחומים מוגדרים, מוסדות ועמותות ללא כוונת רווח או מסגרות ציבוריות. זה כולל למשל עמותות צדקה, בתי חולים, ארגוני התנדבות, עבודות ניקיון ותחזוקה של מקומות ומוסדות ציבוריים, סיוע לנכים, מוסדות המיועדים לילדים וכן הלאה.

    עונש שירות לתועלת הציבור יכול לעמוד על מינימום 40 שעות בשנה או מקסימום של 250 שעות שנתיות, עם תקופת ענישה מקסימאלית של שנה אחת. כשל בביצוע עונש השל"צ כפי שקבע בית המשפט ולמרות הפיקוח של שירות המבחן יכול להוביל להטלת עונש מאסר בפועל ע"י בית המשפט.

    ההיגיון והיתרונות של שירות לתועלת הציבור

    הקונספט של שירות לתועלת הציבור בהחלט עשוי להישמע מוזר בהתחלה ללא מעט אנשים, בייחוד אם הוא מוטל על אדם שכלל לא הורשע (נציין כי בדר"כ יש הרשעה אך לא עונש מאסר). אך למעשה יש במודל זה היגיון מעשי ומחשבתי והוא כמובן מציע יתרונות לא מעטים לנאשמים פליליים "הזוכים" לעונש זה ולא לעונשים אחרים כמו מאסר בפועל או עבודות שירות.

    • ענישת של"צ מקטינה צפיפות בבתי הכלא ומוזילה משמעותית את עלויות הענישה הגבוהות.
    • עונש של שירות לתועלת הציבור מעביר מסר וכן גורם לנאשם לשלם חוב מסוים לחברה על עבירות קלות יחסית, אך בצורה הרבה יותר ערכית, הגיונית וכזו המאפשרת לו להשתקם באופן יעיל יותר לעומת ההשלכות הקשות של מאסר בפועל.
    • מודל ענישה שבו יש גם לקיחת אחריות ונשיאה בעול העונש אך גם תרומה מעשית לציבור ולחברה, בניגוד למודל הענישה של כלא.
    • עונש שירות לתועלת הציבור מונע את הסטיגמה החברתית וההשלכות המעשיות מאוד על הנאשם ומשפחתו, השלכות שבהחלט קיימות עבור אנשים שישבו בכלא והשתחררו.

    באופן הגיוני לגמרי, כמובן שייצוג משפטי איכותי, מקצועי ומותאם אישית למקרה יכול לסייע מאוד להגיע למצב של עונש שירות לתועלת הציבור ולא למסלולי ענישה חמורים וקשים הרבה יותר.

      דילוג לתוכן