צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    עבודות שירות

    בדין הפלילי, לא אחת אנו שומעים על נאשמים שהורשעו בבית המשפט ונידונו לגזר דין של ריצוי עבודות שירות. מודל עבודות השירות הוא אכן מנגנון ענישה חלופי לעונשי מאסר קלים וקצרים, המאפשר למורשעים בפלילים לרצות את עונשם דרך ביצוע עבודות שונות וללא זמן של ישיבה במאסר בפועל. כמובן שענישה בצורת עבודות שירות אינה אפשרית בכל מקרה ועבור כל מורשע בפלילים, כאשר בנוסף כמובן שמדובר על עונש משמעותית פחות חמור לעומת מאסר בפועל, לכן מבחינת נאשמים וגם עורכי דין פליליים, זוהי צורת ענישה עדיפה על מאסר.

    אם אתם מדמיינים ברוחכם עבריינים מורשעים שיוצאים לעבוד בניקוי פארקים ציבוריים, כפי שאולי יצא לכם לראות בסרטים או סדרות משטרה מחו"ל, אז המציאות המעשית והמשפטית מורכבת יותר וחשוב להבין את מודל עבודות השרות, המשמעויות שלו ומה הוא כולל ואינו כולל.

    חלופת מאסר דרך עבודות שירות

    עבודות שירות מהוות חלופת מאסר. במקום שמורשע בפלילים יישב בכלא, יעמיס על מערכת הכליאה, יגרור הוצאות מהותיות על כליאתו ויישא בכל המשמעויות הכבדות של מאסר בפועל, הוא מרצה את עונשו דרך עבודות התורמות בצורה כזו או אחרת לשירות הציבור. עבודות שירות מתבצעות כמובן ללא קבלת שכר, מכיוון שמדובר על חלופת מאסר, אם זאת יש מורשעים שיכולים להיות זכאים לקצבת הבטחת הכנסה במהלך הזמן בו הם מרצים את עונשם.

    איך זה עובד?

    עבודות שירות הן ענישה רלוונטית רק למקרים בהם עונש המאסר על העבירות בהן הנאשם מורשע אינו עולה על 9 חודשים. בנוסף על הנאשם להסכים לריצוי העונש בצורה זו של חלופת מאסר ובית המשפט רוצה לקבל חוות דעת חיובית מטעם קצין שב"ס הממונה על עבודות השירות הקובעת שהנאשם מתאים למודל ענישה זה. בית המשפט יכול להחליט שכל או רק חלק מגזר הדין ירוצה דרך עבודות שירות.

    במודל ענישה זה, האדם המורשע יכול להמשיך לגור בביתו, אך חלות עליו כמובן מגבלות שונות, לצד החובה להתייצב ולבצע את העבודות שהוטלו עליו. לאדם אסור לעבוד בעבודתו הרגילה והוא לא נחשב עובד של המוסד בו הוא עובד לריצוי עונשו. עונש בצורת עבודות שירות הוא עונש פלילי לכל דבר ועניין, אמנם קל יותר מעונש מאסר בפועל, אך הוא בהחלט גורר רישום פלילי ונחשב כתקופת מאסר מבחינה פורמלית.

    העבודות עצמן מבוצעות על פי רוב במוסדות ומסגרות ציבוריות, בין אם ממשלתיות ובין אם במלכ"רים ועמותות. כך למשל ניתן לרצות את העונש ולבצע את עבודות השירות במסגרת בתי חולים, בתי אבות, עמותות צדקה ורווחה, מוסדות שיקום לילדים או נכים, עמותות התנדבות, עבודות ניקיון באתרים ומוסדות ציבוריים וכן הלאה. מן הסתם ניתן לבצע עבודות שירות רק במסגרות המאושרות ע"י היחידה הרלוונטית בשירות בתי הסוהר – יחידת ברקאי. באופן שוטף, יש בישראל כ-2,500 אנשים המרצים חלות מאסר בצורת עבודות שירות, כאשר אלו עובדים בכ-500 מוסדות ומסגרות.

    אם אדם כושל בריצוי עונש עבודות השירות שלו או מבצע עבירות משמעתיות, שירות בתי הסוהר רשאי להמיר את יתרת העונש שלו למאסר בפועל במקום עבודות שירות.

    נקודה חשובה לגבי המודל של עבודות שירות היא שלא מדובר על אותו הדבר כמו ענישה דרך מודל שירות למען הציבור (של"צ), אשר אינו מהווה חלופת מאסר ומיועד למקרים קלים בהם אין גזר דין של מאסר או אפילו אין כלל הרשעה.

    מטרות וסיבות למודל עבודות השירות

    הפעלת מודל חלופת מאסר בדמות עבודות שירות עבור עונשי מאסר קלים וקצרים יחסית היא גם פרקטית וגם ערכית:

    • הפחתת העומס על מערכת הכליאה, הקטנת הצפיפות והוזלת עלויות כליאה וענישה.
    • מודל המאפשר להטיל עונש על אדם שהורשע בעבירות, להכניסו למסלול שיקום מסוים אך בלי החוויה הקשה וההשלכות המעשיות הרבות שיש למאסר בפועל.
    • במקרים של עבירות קלות יחסית, עונש של עבודות שירות מאפשר למורשעים להחזיר את חובם לחברה בצורה מעשית וערכית ולא "רק" דרך ישיבה בכלא.
    • הפעלת מנגנון ענישה התואם לחומרה ולמהות העבירות הקלות יחסית שעבורן המודל מיועד.

    מבחינה מעשית, תפיסתית ואף נפשית עבור הנאשם המיוצג, בתור עו"ד פלילי, אם אין מנוס מהגעה להרשעה פלילית בעבירות שדינן מאסר פוטנציאלי ורלוונטי, תמיד נשאף ונפעל לקבלת גזר דין של עבודות שירות על פני עונש מאסר בפועל.

      דילוג לתוכן