צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    תשלום מכס ורגולציה

    מכס הוא השם הכולל למיסים שהמדינה גובה על פעולות יבוא של סחורות ומוצרים שונים מחו"ל לישראל, כאשר המס מוטל גם על יבואנים המכניסים לישראל כמויות גדולות של סחורות ומוצרים וגם פוטנציאלית על אנשים פרטיים המייבאים מוצרים לשימוש עצמי – נושא פופולארי מאוד הנכנס תחת הקטגוריה של תשלום מכס על חבילות.

    מכיוון שמדובר על מס, ככזה הוא מנוהל, נאכף ונגבה על ידי רשות המיסים, בין אם ישירות כמו בעמדות בנמלי תעופה וים ובין אם דרך עמילי מכס כפי שקורה מבחינת יבואנים גדולים, חברות שילוח ומפעילי מחסנים ספציפיים ומורשים לסחורות מיובאות. גם עבור מכס על יבוא אישי של חבילות מחו"ל, הכתובת הראשית לנושא היא אגף ספציפי שבתוך רשות המיסים.

     

     רקע כללי לנושא

    הגדרה: מיסוי מדינתי המוטל פרטנית על ייבוא של סחורות (ולעיתים גם שירותים, אך זה פחות נפוץ כיום). כמו כל המיסים במערכת מיסוי ממשלתית, גם למס זה יש מטרות או סיבות שבגללן המדינה מטילה וגובה אותו – כאשר שתי הסיבות המרכזיות הן:

    1. אמצעי להכניס כסף לקופת המדינה למימון פעולות הממשלה והשירותים לציבור.
    2. אמצעי להפחתת יבוא של סחורות מסוימות והגנה על תעשייה מקומית.

     

    מהם סוגי המכסים בישראל?

     

    לרגולציה עסקית

    כחלק ממגוון מהלכים וקווי מדיניות של מדינת ישראל לפקח ולהגן על הכלכלה המקומית, הממשלה וגופים שונים מטעמה מפעילים היבטים רבים של רגולציה על המגזר העסקי, כאשר כחלק ממנגנון רחב ומורכב זה המדינה מיישמת מכסים שונים על מוצרים וסחורות. החל במיסי ייבוא על אנשים פרטיים העוברים בנמלי הים והתעופה ומכניסים סחורות לישראל או מס ייבוא על הזמנת חבילות מחו"ל באינטרנט ועל יבואנים לגבי סחורות מוגדרות המוכנסות לישראל בכמויות מסחריות.

    מדובר על מערכת רחבה ומורכבת של חוקי מכס, תקנות, הגדרות והיבטים – לכן כדי לקבל ייצוג הולם, מקצועי ואיכותי יש לשכור את שירותיו של משרד עו"ד המתמחה בתחומים פרטניים אלו – משרד עורך דין בועז ראובן.

    למשרד התמחות וניסיון בייצוג לקוחות, ייעוץ וחוות דעת בפקודת המכס, משפט ימי, חוזים בינלאומיים, מימוש זכויות תושבים חוזרים, היבטים משפטיים של עבירות רגולציה שונות, מיסוי וכן במשפט הבינלאומי.

    עבירות מסוג הם בעיקר  ברמה העסקית-מסחרית. אך אנו מטפלים גם במקרים פרטיים כגון הכנסת מוצרים לישראל בשווי כולל של מעל 200$ או מעל הכמויות המותרות בחוק וללא דיווח לרשויות המס. המשרד מטפל ומייצג נחקרים ונאשמים גם במקרים המערבים סכומי מזומן מעל לרף המוגדר בחוק שניתן להוציא או להכניס לישראל.

     

    תקנות מכס

    סוגי המכסים בישראל

    תשלום מכס יכול לבוא לידי ביטוי בתשלום מיסים אחרים בגין יבוא לישראל של מוצר או סחורה – למשל מס קנייה או מע"מ על מוצרים ביבוא אישי – או בתשלום ספציפי המוטל על סוגים מסוימים של סחורות ומוצרים – לרוב כדי לתמוך בייצור מקומי ולהגן באמצעות הטלת מכסים על יצרנים מקומיים בישראל.

    כך למשל סוג מס נפוץ כזה הוא בתחום החקלאות ומוצרי מזון – מה שנקרא לעיתים מכסי מגן, כי אלו מיסים המיועדים להגן על יצרנים מקומיים מפני תחרות קשה מדי מחו"ל. בישראל יש מיסי ייבוא שונים ויחסית רבים המוטלים על יבוא תוצרת חקלאית מחו"ל ועל יבוא מוצרי מזון מסוימים, בדגש על יבוא תוצרת ומוצרים שגם מיוצרים בישראל כמו למשל פירות וירקות, ביצים, בשר, גבינות וכן הלאה.

    מיסים אלו משתנים ודינמיים, לעיתים בהתאם להיצע של תוצרת ישראלית מקומית ולעיתים בהתאם לצרכים בשוק או לקולות מחאה הקוראים להגברת תחרות והורדת מחירים (כי מוצרים מיובאים רבים זולים יותר מהחלופה המקומית ובכל מקרה מעודדים תחרות כלכלית בשוק המקומי).

    מכס על חבילות ומוצרים בייבוא אישי

    מיסי מכס אחרים נוגעים ליבוא אישי של מוצרים וחבילות, תחום שהפך לעצום בשנים האחרונות בהן הישראלים גילו שאפשר להזמין מחו"ל מגוון אדיר של מוצרים דרך האינטרנט, לצד הבאת מוצרים לישראל בטיסות חזרה מיעדים בינלאומיים.

    אלו מיסי ייבוא המיישמים כאמור מיסים קיימים אחרים ואינם תמיד ספציפיים לגבי קטגוריות מוצרים מסוימות כפי שקיים לעיתים ביבוא בקנה מידה גדול. כך מוצרים בשווי של מעל 75$ על פי רוב מחייבים דיווח לרשויות המדינה ותשלום מס מתאים, מס קנייה ו/או מע"מ, בהתאם לעלות המוצר וסיווגו. הדיווח מיושם ע"י חברות השילוח וגם ע"י זיהוי ערך החבילה ע"י פקידי רשות המיסים.

    תשלום מכס בפועל – איך זה עובד?

    בהתאם להיותו מס ייבוא המוטל בכמה אופנים על יבואנים ועל הציבור הפרטי, כך גם יש דרכים שונות של תשלום המס הנדרש:

    תשלום באופן פרטי

    אנשים פרטיים הנדרשים לשלם מכס על פריטים שהביאו לישראל - בטיסות, הפלגות או דרך הזמנות אינטרנטיות למשל - משלמים ישירות לרשויות המס ברוב המקרים או מבצעים את התשלום דרך הגורם המשלח להם את המוצר כאשר מדובר על הזמנות דיגיטליות (חברת השילוח).

    כך למשל אפשר לשלם מיסי ייבוא בעמדות המתאימות בנמלי התעופה והים, תוך הצגת המוצרים שנרכשו בחו"ל וחשבוניות הקנייה המתאימות (מעבר "במסלול האדום").

    בהזמנות דיגיטליות של חבילות ומוצרים שונים מחו"ל, אפשר היום לשלם מראש את המיסים הרלוונטיים כבר בעת רכישת המוצר (דרך פלטפורמת המכירה – כפי שנוהגת לעשות אמזון למשל או דרך חברת השילוח הנבחרת) או שאפשר כאמור לשלם לאחר הגעת הפריט לארץ ולפני קבלתו במשלוח – לרוב כתנאי לקבלת החבילה.

    דרך נוספת של תשלום מיסי ייבוא היא בדיגיטל, ישירות לרשות המיסים הממשלתית ודרך פורטל ייעודי שהוקם למטרה זו, לאור העלייה המטאורית בפעולות ייבוא אישי פרטיות של מוצרים ע"י הציבור הרחב.

    תשלום עסקי

    יבואנים וגורמים עסקיים המייבאים סחורות ומוצרים לישראל מבצעים תשלום מכס בדרך שונה לעומת אנשים פרטיים שמזמינים חבילות באינטרנט או מביאים מוצרים מחו"ל עצמאית. כאן נכנסות לתמונה חברות המספקות שירותי עמילות מכס.

    אלו למעשה סוכני מס המתנהלים מול גורמי רשות המיסים מבחינת קביעת סיווג הסחורה, קביעת שיעור התשלום המתאים וביצוע התשלומים הרלוונטיים – זאת תמורת עמלה הנגבית כאחוז מסוים משווי הסחורה המשוחררת ומקבלת היתר להיכנס לישראל.

    ברוב המקרים, תשלום המס דרך עמיל מכס מורשה הוא תנאי לשחרור משלוח, מכולה או סחורה שהגיעו מחו"ל והעברה אל הרוכש בארץ.

     

    מה נחשב לעבירה?

    כמו כל תחום בעולם המיסוי, גם בתחום חוקי מכס יש מקרים בהם מבוצעות עבירות מס, הן באופן פרטי ע"י אנשים פרטיים והן באופן עסקי ע"י עסקים המייבאים לישראל סחורות ונמנעים מתשלום מיסי הייבוא המתאימים והנדרשים. כך למשל הכנסת מוצר החייב במיסים בטיסה חזרה לישראל מבלי להצהיר על כך ומבלי לשלם את המס המתאים, היא עבירה, קטנה אמנם אך עדיין עבירת מס באופן רשמי.

    ובאופן דומה כאשר יבואן מנסה להכניס לישראל סחורה מבלי לשלם עליה את המכס המתאים והמלא – למשל דרך סיווג לא מדויק של הסחורה, "משחק" בנתוני הכמות, אי דיווח תקין וכן הלאה או אפילו באמצעות הברחה של ממש – מדובר על עבירות שיכולות בהחלט להיות חמורות ובעלות פוטנציאל ענישה פלילי של קנסות כבדים ועונשי מאסר בפועל (עד 3-5 שנות מאסר!).

    עבירות מס הקשורות למכסים

     

    הונאת מכס ורגולציה היא עבירה פלילית!

    נדגיש כי הברחת סחורות ללא דיווח, ייבוא פריטים החייבים במכס ללא תשלום המס הנדרש, הצהרה כוזבת על ייבוא מוצרים וסחורות, החדרת פריטים אסורים כגון סמים או אמצעי לחימה וזיוף אישורי יבוא, מוגדרים כולם כהונאות ועבירות פליליות.

    הונאות אלה מהוות עבירה על פקודת המיסים והטיפול בהן משלב הליך משפטי אזרחי-שומתי והליך משפטי פלילי, המתנהלים בנפרד ואשר לכל אחד מהם פוטנציאל ענישה נפרד שבהחלט יכול להיות מהותי וכבד מבחינת קנסות, סנקציות ועונשי מאסר.

    לכן, ייצוג משפטי אפקטיבי בנושאים אלו, מתחיל בליווי וייצוג רב-תחומי, ע"י גורם משפטי בעל בקיאות הן בתחום הפלילי והם בתחום האזרחי של דיני מיסים: משרד עורכי דין בועז ראובן ושות' מציע בדיוק התמחות רב תחומית זו וניסיון רב שנים מוכח בניהול מוצלח של תיקים מסוג זה.

     

    הדרך להסדר, עוברת במשרד עו"ד בועז ראובן  -עורך דין מכס

    משרד עורכי דין בועז ראובן צבר כאמור ניסיון רב בייצוג לקוחות בתחום  והוא מעניק ייעוץ וייצוג משפטי מקיף בנושא - החל מעבירות הברחת טובין, דרך התחמקות מתשלומי מס קנייה  ועד הגשת רשימון כוזב ע"י יבואנים.

    כל עורכי הדין העומדים לרשותכם במחלקת המיסים של המשרד, הם יוצאי רשות המיסים המכירים את המערכת מבפנים ונמצאים בקשרי עבודה שוטפים וחיוביים עם כל הגורמים הרלוונטיים. הליווי הצמוד לו תזכו, משלב המעצר והחקירות, ימנע מכם להפליל את עצמכם בתום לב ויגדיל את הסיכוי שהעבירה שביצעתם לכאורה, תסווג כעבירה המאפשרת הגעה להסדר הוגן וללא עונשי מאסר בפועל או קנסות כבדים מדי.

    דוגמא לטיפול המשרד בתיק עבירת מכס

    חברה מובילה בתחום ציי הרכב אותה מייצג המשרד, מייבאת מכוניות בייבוא מקביל. לטענת מחלקת החקירות של אגף המכס, החברה הציגה בפני משרד התחבורה מסמכים מזויפים מטעם סוחרים בחו"ל, בהם ערך כלי הרכב המיובאים נמוך מהשווי האמיתי שלהם, זאת כביכול במטרה להתחמק מתשלום סכומי מיסי הייבוא הנכונים והגבוהים יותר.

    במהלך הייצוג וההליכים המשפטיים והרגולטוריים נגד החברה ומנהליה, אשר הואשמו בביצוע עבירות חמורות על פקודת המכס, עבירות על פקודת היבוא והיצוא, עבירות על חוק מס קנייה ועל חוק הלבנת הון, פעלנו להשגת הסדר טיעון, לשביעות רצונם של כל המעורבים וללא משמעויות פליליות עבור הלקוח שלנו.

     

    מיסי ייבוא על חבילות מחו"ל

    אמנם בתור עורך דין מיסים ומשרד בוטיק המתמחה בייצוג לקוחות בתיקים מורכבים של עבירות מס ותהליכי ייעוץ מס לעסקים ואנשים פרטיים רוב עיסוק משרד עו"ד בועז ראובן נוגע למכסים עסקיים. אך בכל מה שקשור למיסי ייבוא, קיים בקרב הציבור ביקוש אדיר לידע ולהבנה האם יש מכס על הזמנת חבילות מחו"ל ואיך עובד כל התהליך של חישוב המיסים על הזמנת מוצרים מחו"ל.

    הזמנתם חבילה מחו"ל? אתם יבואנים אישיים!

    אם גם אתם, כמו מיליוני ישראלים אחרים, הזמנתם חבילה מאתר אינטרנט בחו"ל, אתם למעשה יבואנים אישיים ומהות הפעילות – הלגיטימית והמתבקשת כמובן – שאתם עושים היא ייבוא אישי. זה אומר להזמין מחו"ל מוצרים לצורך שימוש אישי. כל התחום הפורח והמתפתח הזה גרם לעלייה מטורפת בכל המודעות והעיסוק בנושא של מיסוי ייבוא אישי של חבילות ומוצרים מחו"ל, כאשר רבים מאיתנו הפכו לא רק למומחים לאיתור דילים ומוצרים במחירים מעולים באתרים בינלאומיים אלא גם למומחי מיסוי על חבילות.

    חבילות בייבוא אישי

    עוד לפני תשלום מיסי ייבוא על החבילה שהזמנתם מאתר כזה או אחר בחו"ל, פקידי רשות המיסים רשאים ואף נדרשים לא אחת לעצור את החבילה שלכם לבדיקה. זה אומר שכחלק מכל תהליך הפיקוח על חבילות מחו"ל וייבוא אישי, יש להבין כי יתכן ויעצרו את החבילה לביקורת ומותר לפקידים גם לפתוח את החבילה, לבדוק את תכולתה ואף להחרימה או לעקב את שחרורה במקרה הצורך.

    הבדיקות הללו הן בפועל מדגמיות ולא נעשות על כל מיליוני החבילות הנכנסות לישראל בכל שנה, אך הן בהחלט מבוצעות בהיקפים רחבים ועם תהליכים ההופכים יותר מתקדמים ואוטומטיים (סריקה וזיהוי שווי החבילה משטר המטען/חשבונית).

    בדיקת המכס כוללת, למשל, בדיקות שתכולת החבילה זהה למצוין בהצהרת הייבוא או בתווית המשלוח, שלא מדובר על מוצרים אסורים לייבוא לישראל, האם החבילה מכילה מוצרים שעליהם יש מגבלות או מיסי ייבוא מיוחדים וכן הלאה.

    לא כל חבילה לא תקינה מחרימים ומחלטים, לעיתים פשוט יבקשו מכם מסמכים או אימותים ספציפיים לגבי המוצר שנרכש. אם הכל תקין וניתן לשחרר את החבילה שלכם, או שהיא פשוט תישלח אליכם הביתה או שתידרשו לשלם את מיסי הייבוא הרלוונטיים על מנת לשחררה ולשלוח אותה אליכם.

     

    איזה מיסי ייבוא אישי קיימים?

    מיסי הייבוא האישי על חבילות מחו"ל המיושמים ומוגדרים בישראל כוללים בעיקר מכס, מע"מ ומס קנייה. סכום המס הנדרש נקבע לפי שווי המוצרים המיובאים וללא קשר לנפח, משקל או מדדים אחרים.

    באופן כללי, אלו החוקים וההגדרות לגבי מיסוי ייבוא אישי של מוצרים מחו"ל – מה שנקרא מכס על חבילות:

    • אם ערך החבילה שהזמנתם מחו"ל נמוך מ-$75, זכיתם בפטור מלא (למעט מוצרי טבק ואלכוהול).
    • אם הזמנתם מוצר או מוצרים בערך כולל של בין $76 ל-$500 הפטור עדיין תקף, אך תידרשו ע"י חברת השילוח או רשויות המס לשלם 17% מע"מ וברוב המקרים גם את שיעור מס קנייה הרלוונטי לאותה קטגוריית מוצרים. לא על כל המוצרים מוגדר מס קנייה, אך בפועל על מרבית קטגוריות המוצרים יש הגדרה פעילה כזו.
    • עם ערך החבילה שהזמנתם מעל $500, אתם אמורים להיות מחויבים במלוא מיסי הייבוא האישי לפי רשימת המוצרים החייבים במכס, מע"מ ומס קנייה – מה שיהפוך את הקנייה למשמעותית פחות משתלמת במקרים רבים.
    • שימו לב שהיום יותר קשה "להתחכם". אם קיבלתם שתי חבילות או יותר מאותו הספק בטווח זמן של עד 72 שעות, זה יחשב כמשלוח אחד מבחינת חישוב הערך וחבות מיסי הייבוא שלכם.
    • אם נקבע שאתם צריכים לשלם מס ייבוא, שימו לב שאז החישוב לסכום המס כבר לוקח בחשבון גם את עלות המשלוח.

    נקלעתם לתסבוכת מול המכס ואתם צריכים סיוע משפטי מקצועי וחכם? או זקוקים לייעוץ משפטי? צרו קשר עם משרד הבוטיק של עו"ד בועז ראובן.

     

      דילוג לתוכן