קריפטו – מיסוי מטבעות דיגיטליים / Crypto-Currency
מטבעות קריפטו, מהביטקוין הגדול והפופולארי, דרך האיתריום שצומח בקצב מהיר ועד מטבעות דיגיטליים קטנים ואזוטריים, הם תחום מרתק, דינמי ואחד החידושים הגדולים ביותר בכלכלה העולמית בשנים האחרונות. מטבעות מבוזרים ומוצפנים אלו הפכו לכלי מסחר והשקעה עבור ישראלים רבים, לכלי לביצוע עסקאות פיננסיות מכל הסוגים, בעיקר במרחב הדיגיטלי אך גם במרחב הפיזי, דבר שגרר רגולציה חדשה והיבטי מיסוי ומשפט שכל מי שפעיל בתחום חייב להכיר ולפעול לפיהם על מנת לנטרל סיכונים.
אם אתם משקיעים במטבעות קריפטו ורוצים לדעת האם אתם מחויבים לדווח על כך ולשלם מס על רווחים, משרד עו"ד בועז ראובן מספק לכם מדריך זה ומוכן ללוות אתכם מקצועית ומשפטית בכל היבטי המיסוי בהקשר לפעילות קריפטו. למשרד ניסיון וידע מקיפים בכל נושאי מטבעות קריפטוגרפיים ודיגיטליים, בין אם אתם חדשים ורק נכנסים לתחום, אם אתם רוצים לבצע תכנון מס מקדים וחכם ובין אם כבר גרפתם רווחים מהשקעות קריפטו ורשות המיסים כבר מתנהלת מולכם בנושא חבויות המס והדיווח.
נציין מראש כי כשם שעולם הקריפטו מורכב, דינמי מאוד וכולל שלל טכנולוגיות ופלטפורמות חדשניות ומשנות כללי משחק בכלכלה, כך גם עולם המיסוי מורכב מאוד, בעיקר בהקשר ישיר למטבעות קריפטו ורגולציה "צעירה" לגבי התחום. לכן כל מי שפעיל בתחום, זקוק לליווי וייצוג משפטי הולם כדי להתנהל אופטימאלית מול רשות המיסים בכל הנוגע לפעילות קריפטו, חבות דיווח ותשלומי מס אמת תוך תכנון מס חכם ונטרול סיכונים לביצוע עבירות מס ויישום הליכים פליליים.
האם מטבעות קריפטו מחייבים בתשלום מס?
אמ;לק: כן, רווחים מפעילות במטבעות קריפטו חייבים בתשלום מס. מס רווח הון על רווחים ויש גם חבויות מס פוטנציאליות נוספות כמו, מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי. עכשיו נעבור לתשובה הארוכה יותר...
אפילו אם מטבעות וירטואליים נראים כאלמנט שיהיה חשוב ומשמעותי בכלכלה העתידית, היום הם עדיין חלק ממערכת הכלכלה הנוכחית ולכן גם נכנסים תחת ההגדרות של מערכות המיסוי הקיימות. עובדה זו יצרה לא אחת התנגשויות וחוות דעת משפטיות מנוגדות. אך היום (2020) התחום הופך למוגדר וברור יותר – אפילו שבישראל עדיין אין חקיקה מסודרת בנושא.
בתחילת הדרך של מטבעות קריפטו, רשויות המס בישראל ובעולם לא ממש נתנו את הדעת לנושא והוא נותר "אפור", כאשר משקיעים ופעילי Crypto ביצעו עסקאות עם המטבעות בארנק שלהם, לעיתים יצרו רווחים אך על פי רוב לא דיווחו על כך ולא שילמו מס – ואף אחד גם לא ממש שאל. היום המצב שונה בתכלית!
היום המדיניות הרשמית והברורה של רשות המיסים הישראלית היא כי מטבעות קריפטו נחשבים נכס פיננסי ולא מטבעות, אי לכך הם חייבים בדיווח על רווחים ופעולות בהם כמו על כל נכס רגיל והם בהחלט חייבים בתשלומי מס רלוונטיים. מבחינת המדינה, מטבע נחשב רק כזה אשר מונפק ומנוהל ע"י מדינה מוכרת ובנק מרכזי מוגדר, לכן מטבעות קריפטו – החל ממטבע ביטקוין הוותיק והמוכר ועד אחרון המטבעות הקטנים והחדשים – לא יכולים כרגע להיחשב מטבעות מבחינה משפטית ורגולטורית אלא רק כנכס השקעה/מסחר. בהתאם, הפרשי שער בין קנייה ומכירה של מטבע קריפטו כזה או אחר, לא יכולים להיות פטורים ממס אלא הם חייבים במס רווח הון.
חובת דיווח על החזקה ופעולות במטבעות קריפטו
בהתאם להגדרתם הרגולטורית כנכסים פיננסיים, מטבעות קריפטו חייבים בדיווח לרשות המיסים, על החזקה בהם, על פעולות שבוצעו בהם ובוודאי שעל רווחים שנוצרו מהם. חובת הדיווח חלה ישירות על המחזיק במטבעות הדיגיטליים והמידע לא יועבר ע"י בורסות קריפטו או זירות מסחר והמרה אחרות בתחום (בשונה למשל מנכסים אחרים המוחזקים בחו"ל).
בגלל האופי של פעולות קריפטו, חובת הדיווח היא מקיפה ועל המחזיקים במטבעות הווירטואליים לדווח ממש על כל העסקאות והפעולות שביצעו ביחידות שברשותם. יתרה מכך, בגלל האופי המבוזר והטכנולוגי של כל עולם ה-Crypto-Currency (בעיקר במקרים של ריבוי עסקאות), מופעל מנגנון חישוב ייחודי (FIFO) כדי לחשב רווח ומחזור פעילות.
ראוי לציין את המקרים המרכזיים בהם פעולות במטבע קריפטו נחשבות אירוע מס המחייב דיווח ותשלום מס: מכירת מטבע דיגיטלי עבור סכום במטבע "רגיל" (כסף פיאט), המרת מטבע דיגיטלי אחד במטבע קריפטו אחר, קבלת תשלום, שכר או ריבית במטבע קריפטו וקבלת קריפטו עבור כריית המטבע.
מנגד, ישנן פעולות אשר לא נחשבות אירוע מס, אלו כוללות למשל רכישת קריפטו עם כסף רגיל, העברה בין שני ארנקי קריפטו שלכם, החזקת המטבעות עצמם בארנק ייעודי, העברה בין חשבונות שלכם.
דגש נוסף וחשוב לגבי חובת הדיווח לגבי פעולות במטבעות קריפטו עבור ישראלי הוא שמערכת המס הישראלית היא פרסונלית, כך שכל מי שמוגדר תושב ישראל חייב לדווח על כלל הכנסותיו ונכסיו לרשות המיסים בישראל – אפילו אם עסקת הקריפטו בוצעה בפועל בחו"ל. כך שהטיעון הגיאוגרפי לפטור ממס, אינו תופס ברוב המקרים.
כמה מס משלמים על קריפטו?
קודם כל חשוב לומר מיד, במהותו, כל תחום הקריפטו מקשה מאוד לדעת מראש מה תהיה חבות המס על פעולות או אפילו על רווחים ממטבעות דיגיטליים – גם בגלל זה כל כך חשוב להיעזר בשירותי עורך דין מיסוי בעל התמחות ספציפית בתחום זה.
שיעורי המס על פעולות ורווחי קריפטו משתנים בהתאם למקרה, למחירים, למספר ומהות העסקאות וכן הלאה. אך באופן כללי ניתן לומר שרווחים מהשקעה או מסחר ישיר במטבע קריפטו חייבים בתשלום מס רווח הון, העומד על 25%. ישנם מקרים אחרים (כמו למשל קבלת תשלום על סחורה/שירות) בהם יתכן ותהיה גם חבות תשלום מס הכנסה ומע"מ על עסקאות במטבע וירטואלי. לעיתים גם יכולה להיות חבות בתשלום ביטוח לאומי עבור הכנסות בקריפטו.
שימו לב שכמו שישנה חובת דיווח וחבות מס על רווח ממטבעות קריפטו – בהיותם מוגדרים נכס פיננסי – כך גם ניתן לקזז הפסדים מפעולות קריפטו למול רווחים מנכסים פיננסיים אחרים באותה שנת מס.
ההיגיון במיסוי וחובת דיווח בהקשר למטבעות דיגיטליים
הלכה למעשה, מרגע שהמדינה לא מכירה במטבעות הקריפטו בתור מטבעות לכל דבר ועניין, היא חייבת לראות בהם נכסים פיננסיים. אחרת, מבחינת המדינה, נוצר מצב בו נכס/ערך מחליף ידיים וכולל פעילות כלכלית שאינה נלקחת בחשבון ולא נגבה בגינה מס.
בהתאם וכחיזוק למדיניות רשות המיסים, במאי 2019 בית משפט מחוזי תמך בעמדת רשות המיסים וקבע שביטקוין אינו מט"ח או מטבע אלא נכס פיננסי רגיל, לכן רווחים ממנו חייבים בתשלום מס רווח הון ואינם פטורים במסגרת טיעון שמדובר על הפרשי שער ולא רווח הון. תקדים זה נקבע כאשר משקיע ניסה להימנע מתשלום מס על רווחים של מעל 8 מיליון שקלים ממסחר בביטקוין.
ייעוץ וליווי מקצועי לגבי מיסוי מטבעות קריפטו
אפילו אם נכנסתם לתחום הקריפטו לגמרי בעצמכם ולימדתם את עצמכם את כל מה שאתם יודעים היום, ואפילו שהקריפטו במהותו נוגע לביזור ולמתן עצמאות לאנשים עצמם, בכל הנוגע למיסוי קריפטו ההמלצה היא להיעזר בשירות משפטי מקצועי. זאת כדי להתנהל בצורה אופטימאלית מול רשות המיסים מבחינת עמידה בדרישות הדיווח ותשלום המס וגם לשלם כמה שפחות מס שניתן במסגרת חוקית.
נדגיש כי אי דיווח על רווחי קריפטו, ביודעין או שלא ביודעין, יכול להגיע להאשמה פלילית בעבירות מס, תשלומי קנסות ושאר השלכות משפטיות שאפשר ורצוי לנטרל ולמנוע בעזרת ליווי משפטי צמוד. ישנם שלל מהלכים שאפשר לעשות מול רשות המיסים – גילוי מרצון, דיון שומה יזום, דיווח שנתי מלא מראש וכן הלאה – כדי לייעל ולמקסם עבורכם את כל היבטי המיסוי על פעילות הקריפטו שלכם.