צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    תשלום מכס

    מכס הוא השם הכולל למיסים שהמדינה גובה על פעולות יבוא של סחורות ומוצרים שונים מחו"ל לישראל, כאשר המכס מוטל גם על יבואנים המכניסים לישראל כמויות גדולות של סחורות ומוצרים וגם פוטנציאלית על אנשים פרטיים המייבאים מוצרים לשימוש עצמי. המכס הוא מס, ככזה הוא מנוהל, נאכף ונגבה על ידי רשות המיסים, בין אם ישירות כמו בעמדות בנמלי תעופה וים ובין אם דרך עמילי מכס כפי שקורה מבחינת יבואנים גדולים, חברות שילוח ומפעילי מחסנים ספציפיים ומורשים לסחורות מיובאות.

    סוגי מכסים בישראל

    תשלום מכס יכול לבוא לידי ביטוי בתשלום מיסים אחרים בגין יבוא לישראל של מוצר או סחורה – למשל מס קנייה או מע"מ על מוצרים ביבוא אישי – או בתשלום מכס ספציפי המוטל על סוגים מסוימים של סחורות ומוצרים – לרוב כדי לתמוך בייצור מקומי ולהגן באמצעות הטלת מכסים על יצרנים מקומיים בישראל.

    כך למשל סוג מכס נפוץ הוא בתחום החקלאות ומוצרי מזון. בישראל יש מכסים שונים ויחסית רבים המוטלים על יבוא תוצרת חקלאית מחו"ל ועל יבוא מוצרי מזון מסוימים, בדגש על יבוא תוצרת ומוצרים שגם מיוצרים בישראל כמו למשל פירות וירקות, ביצים, בשר, גבינות וכן הלאה. מכסים אלו משתנים ודינמיים, לעיתים בהתאם להיצע של תוצרת ישראלית מקומית ולעיתים בהתאם לצרכים בשוק או לקולות מחאה להגברת תחרות והורדת מחירים (כי מוצרים מיובאים רבים זולים יותר מהחלופה המקומית ובכל מקרה מעודדים תחרות כלכלית).

    מיסי מכס אחרים נוגעים ליבוא אישי של מוצרים, תחום שהפך לעצום בשנים האחרונות בהן הישראלים גילו שאפשר להזמין מחו"ל מגוון אדיר של מוצרים דרך האינטרנט, לצד הבאת מוצרים לישראל בטיסות חזרה מיעדים בינלאומיים. אלו מכסים המיישמים כאמור מיסים קיימים אחרים ואינם ספציפיים על קטגוריות מוצרים מסוימות כפי שקיים לעיתים ביבוא בקנה מידה גדול. כך מוצרים בשווי של מעל 75$ על פי רוב מחייבים דיווח לרשויות המדינה ותשלום מס מתאים, מס קנייה ו/או מע"מ, בהתאם לעלות המוצר וסיווגו.

    תשלום מכס בפועל

    בכל הנוגע לתשלום מכס בפועל, כפי שיש סוגי מכסים שונים ובהתאם להיות המכס מס המוטל בכמה אופנים על יבואנים ועל הציבור הפרטי, כך גם יש דרכי תשלום שונות. אנשים פרטיים הנדרשים לשלם מכס על פריטים שהביאו לישראל, בטיסות, הפלגות או הזמנות אינטרנטיות למשל, משלמים ישירות למכס ברוב המקרים או מבצעים את התשלום דרך הגורם המשלח להם את המוצר כאשר מדובר על הזמנות דיגיטליות. כך למשל אפשר לשלם מכס בעמדות המכס בנמלי התעופה והים, תוך הצגת המוצרים שנרכשו בחו"ל וחשבוניות הקנייה המתאימות (מעבר "במסלול האדום"). בהזמנות דיגיטליות, אפשר היום לשלם מראש את המיסים הרלוונטיים כבר בעת רכישת המוצר (דרך חברת השילוח) או שאפשר כאמור לשלם לאחר הגעת הפריט לארץ ולפני קבלתו במשלוח.

    יבואנים וגורמים עסקיים המייבאים סחורות ומוצרים לישראל מבצעים תשלום מכס בדרך שונה במקרים רבים. כאן נכנסות לתמונה חברות המספקות שירותי עמילות מכס. אלו סוכני מכס המתנהלים מול גורמי המכס ורשות המיסים מבחינת קביעת סיווג הסחורה, קביעת שיעור המכס המתאים וביצוע התשלומים הרלוונטיים – זאת תמורת עמלת עמילות מכס הנגבית כאחוז מסוים משווי הסחורה המשוחררת מהמכס ומקבלת היתר להיכנס לישראל.

    עבירות מכס

    כמו כל תחום בעולם המיסוי, גם בתחום המכס יש מקרים בהם מבוצעות עבירות מכס, הן באופן פרטי ע"י אנשים פרטיים והן באופן עסקי ע"י עסקים המייבאים לישראל סחורות ונמנעים מתשלום המכס הנכון. כך למשל הכנסת מוצר החייב במיסים בטיסה חזרה לישראל מבלי להצהיר על כך ולשלם את המס המתאים, היא עבירת מכס, קטנה אמנם אך עדיין עבירת מס באופן רשמי. ובאופן דומה כאשר יבואן מנסה להכניס לישראל סחורה מבלי לשלם עליה את המכס המתאים והמלא – למשל דרך סיווג לא מדויק של הסחורה, "משחק" בנתוני הכמות וכן הלאה או אפילו באמצעות הברחה של ממש – מדובר על עבירות מכס שיכולות בהחלט להיות חמורות ובעלות פוטנציאל ענישה פלילי של קנסות כבדים ועונשי מאסר בפועל (עד 3-5 שנות מאסר!).

      דילוג לתוכן