חשבוניות פיקטיביות
אחד התחומים הנפוצים ביותר בתחום עבירות המס והעבירות הכלכליות הוא חשבוניות פיקטיביות, ואכן אנו במשרד עו"ד בועז ראובן נתקלים לא מעט בהליכים משפטיים ומנהליים נגד עצמאים ועסקים בהקשר לעבירות הכוללות שימוש בחשבוניות שאינן משקפות נאמנה עסקאות שבוצעו. רוצים להבין יותר מה מקרים אלו כוללים, מה העונשים בחוק ומה האפשרויות המשפטיות שלכם מול רשויות המדינה – המשיכו לקרוא ומיד תבינו הכל.
המטרה של הפקת חשבונית פיקטיבית
באופן כללי וגורף, עסק המפיק חשבונית פיקטיבית עושה זאת כדי להפחית את חבות המס שלו לרשויות המס הישראליות ולשלם פחות מס. הפחתת תשלום המס נוגעת לרוב למס ההכנסה, אך בהחלט יכולה להיות רלוונטית גם לתשלומי מע"מ.
כדי להסיר ספק, שימוש בחשבוניות פיקטיביות אינו מהווה תכנון מס לגיטימי אלא מדובר על דרך לא חוקית בעליל להפחתת תשלומי המס.
סוג העבירה
חשוב מאוד להבין ולהדגיש כי הפקת חשבוניות פיקטיביות הינה עבירה המוגדרת פלילית ואשר עשויה בהחלט להביא עימה עונשי מאסר בפועל כפי שמגדיר החוק. אי לכך, מעבר לעובדה שכמובן שרצוי לא להיכנס לאירוע עבירות מס, עסק הבוחר לעשות שימוש בחשבוניות שאינן תואמות למציאות, בעליו ומנהליו מסתכנים בתיק פלילי, בעונש מאסר בפועל ובכתם אישי ומקצועי כבד.
מה זה בכלל חשבונית פיקטיבית?
חשבוניות פיקטיביות הן חשבוניות שבית עסק או עצמאי מפיק אך הן לא מתארות נכונה את הסכומים שהועברו במסגרת עסקה כלשהי. כאמור, חשבונית פיקטיבית יכולה לשמש לצורך הגדלת מס תשומות שעסק שילם ובכך להקטין את תשלומי המע"מ המועברים למדינה. כמו כן, הפקת חשבונית פיקטיבית מגדילה את סך ההוצאות של עצמאי או עסק ובכך מקטינה את חבות מס ההכנסה בחישוב השנתי.
רשויות המס בישראל מגדירות כמה סוגים מרכזיים של חשבוניות פיקטיביות, אלו כוללים:
- חשבונית פיקטיבית בהיעדר עסקה: חשבונית המופקת למרות שבפועל לא התבצעה כל עסקה ולא סופק מוצר/שירות. משום שמדובר על חשבונית עבור עסקה שלא ארעה בפועל, גם אין תשלום/תקבול המתאים אליה. חשבונית כזו מופקת לצורך הגדלת ההוצאות ואת תשלום מס התשומות (מע"מ) של הגורם שקיבל את החשבונית.
- חשבונית פיקטיבית מנופחת: זו חשבונית מס שמאחוריה יש עסקה אמיתית בין שני צדדים, אלא שהסכומים שנרשמו בחשבונית גבוהים לעומת הסכומים ששולמו בפועל. גם כאן המטרה היא הגדלת ההוצאות והמע"מ שהגורם המשלם משלם.
- חשבונית המופקת לא ע"י מספק השירות/מוצר: זו חשבונית פיקטיבית הנקראת גם "חשבונית זרה". החשבונית עצמה מתארת עסקה אמיתית מבחינת סכומים, אך היא מופקת שלא ע"י הגורם שסיפק בפועל את השירות/העבודה/המוצר. בצורה זו מי שמקבל את החשבונית יכול לנכות איתה מס תשומות (מול מע"מ) אך מספק השירות בפועל לא משלם את המס שגבה.
עונשים פוטנציאליים בגין עבירות מס של חשבוניות פיקטיביות
לצד מגמת החמרה כוללת בענישה במקרי עבירות מס בשנים האחרונות, גם לגבי חשבוניות פיקטיביות קיימת החמרה. נאמר כי כאשר רשויות המס קבעו כי קיים מקרה של הפקת חשבוניות פיקטיביות, חובת ההוכחה שלא כך הדבר היא על מקבל החשבונית ומנפיקה ולא על רשויות המס. כאמור, מדובר על עבירת מס המוגדרת פלילית, על כל המשתמע מכך כלפי המעורבים.
ראשית ועוד לפני שלב העונש, לגבי חשבוניות שהוגדרו כפיקטיביות לא ניתן יהיה לנכות על בסיסן מס תשומות או להגדיל את הוצאות העסק על פיהן.
החוק בישראל מאפשר להטיל עונש מאסר בפועל על עבירות מס של חשבוניות פיקטיביות, ואכן אנו רואים מקרים כאלו בתחום. לצד עונש מאסר, לרוב מוטל על עברייני המס האלו גם קנס כספי. לחלופין, אם תנאי המקרה מאפשרים, יוטל על עבריין המס עונש מאסר על תנאי ויוטל עליו מס כספי.
חלופה אפשרית להליכים הפליליים ולעונש מאסר בפועל היא מודל תשלום הכופר. עבריין מס יכול לבקש לשלם כופר בגין העבירות שביצע, ובתמורה לא ייפתח לו תיק פלילי ולא ינוהל הליך פלילי. הכופר כולל תשלום גבוה יחסית, אך מבטל את ההליך הפלילי וזהו יתרון אדיר.
רמת וסוג הענישה בגין הפקת או קבלת חשבוניות פיקטיביות נקבעות לפי מהות המקרה – זהות העבריין, סכומים, נסיבות, מצב משפחתי ואישי, עבירות קודמות וכן הלאה.