צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    ערעור פלילי

    מעורבות במשפט פלילי היא בהחלט לא עניין נעים ומדובר על אירוע משמעותי בחיים של כל המעורבים בדבר, כמובן עם השלכות פוטנציאליות קשות ומורכבות כמו עונש מאסר, קנסות ורישום פלילי. אך חלק מהותי ממערכת המשפט הוא הזכות לערער על פסקי דין לערכאות גבוהות יותר, כולל דרך המנגנון של ערעור על פסק דין פלילי.

    עורך דין פלילי בועז ראובן, המייסד והמנהל של משרד הבוטיק ראובן ושות', מסביר מדוע פסק דין פלילי במשפט הוא לא סוף הדרך וכי באמצעות בגשת ערעור ראשון או הפעלת בקשת רשות ערעור פלילי וניהול מושכל של תהליך הערעור אפשר גם להגיע לתוצאות שונות ומשופרות.

     

    מהו ערעור פלילי?

    זכות משפטית בסיסית ומהותית העומדת גם לנאשמים ולמורשעים בפלילים היא הזכות לערעור. במסגרת הליכים פליליים וכל עוד זה מבוצע בתוך פרק הזמן המוגדר והמאפשר זאת, אפשר להגיש ערעור על החלטה שיפוטית פלילית, כדי שבית משפט בערכאה הגבוהה יותר במדרג ידון בתיק ובבקשת הערעור.

    ערעורים פליליים מהותם שבית שמפט גבוה יותר בוחן החלטות שיפוטיות של בית משפט נמוך יותר ובוחן האם התהליך וההחלטות בוצעו באופן תקין משפטית.

    חשוב לציין ולהבין כי ערעור על החלטה שיפוטית פלילית יכול להגיע משני הצדדים. כך הערעור יכול להיות על עצם ההרשעה הפלילית וגם על חומרת העונש וכיוצא באלו, כאשר מהצד השני ניתן גם לערער על זיכוי או על עונש קל מדי שהוטל על מורשע בפלילים.

     

    בקשת רשות ערעור פלילי בבית המשפט

    credits: iStock.com/William_Potter

     

    המטרה של ערעור פלילי

    המטרה היא כמובן שינוי פסיקה והחלטה שיפוטית של בית משפט בעניינו של תיק פלילי מסוים, בין אם שינוי לטובת נאשם שהפך למורשע ובין אם שינוי לרעת נאשם פלילי שמבקשות המדינה והפרקליטות כדי להרשיע או להחמיר עונש.

    בערעור, מעצם מהות ההליך ומטרת קיומו במערכת החוק והמשפט, מערערים על תקינות מוחלטת של ההליך המשפטי בבית המשפט בערכאה הנמוכה יותר ומבקשים להציג תמונה אחרת, נוספת או פרטים נוספים כדי לגרום לכך שבית משפט בערכאה שיפוטית גבוהה יותר יפסוק על שינוי בהתאם לערעור.

    מי רשאי להגיש ערעור על פסק דין פלילי?

    באופן הבסיסי והפשטני ביותר, מי שיכול להגיש ערעור פלילי הוא כל מי החושב שנפגע מפסיקה של בית משפט – וזה אומר בפועל גם הנאשם / המורשע הפלילי וגם התביעה עצמה מן העבר השני.

    אבל, בעוד שקיימת זכות בסיסית ומובנית במערכת להגיש ערעור ראשון על פסיקה פלילית של בית משפט, הזכות להגשת ערעור נוסף לערכאה אפילו גבוהה יותר – לאחר שערעור ראשון נפסל למשל – אינה ניתנת אוטומטית ובמקרים של ערעור שני או אף שלישי לבית המשפט העליון יש להגיש בקשת רשות לערעור ולקבל עליה אישור.

     

    מתי כדאי להגיש ערעורים פליליים?

    credits: iStock.com/Chalirmpoj Pimpisarn

     

    על אילו החלטות ניתן לערער?

    זוהי נקודה סופר חשובה לענייננו, כי לא על כל דבר אפשר לערער והערעור לכשעצמו אינו אומר שמתנהל משפט חוזר. ממש לא! בית המשפט בערכאה הגבוהה יותר אשר דן בערעור הפלילי שהוגש לא דן מחדש בכל התיק, לאו דווקא שומע או מחפש עדויות וראיות חדשות אלא רק בודק האם ההליך המשפטי היה תקין בערכאה הנמוכה או האם קרתה טעות משמעותית בפסיקה שהתקבלה, כך שיש הצדקה משפטית להתערב ולשנות אותה.

    אלו ההחלטות שניתן לערער עליהן:

    • אפשר לערער על הכרעת הדין – מה שנקרא גם פסק הדין הקובע האם נאשם אשם או זכאי.
    • אפשר לערער על גזר הדין – קרי, העונש שבית המשפט הטיל על נאשם שהורשע בפלילים.

    מותר חוקית לערער על פסק וגזר הדין ביחד או רק על אחד מהסעיפים, בהתאם למקרה הפרטני, לייעוץ משפטי ושאר פרמטרים המשפיעים על בחירת הערעור האופטימאלית.

    על הרשעה פלילית שהושגה במסגרת הסדר טיעון, בו נאשם מודה באשמה, אי אפשר לערער. כך שקריטי לקבל ייצוג משפטי מדויק ואיכותי ולא "לרוץ" לחתום על הסדרי טיעון שכנראה לא ניתן יהיה לחזור מהם. רק במקרים מאוד מיוחדים ונדירים בית משפט מאפשר לנאשם שהודה באשמה בהסדר טיעון לחזור בו ומאשר בחינה מחודשת של התיק.

    אם אפשר לערער על החלטות ביניים בהליך פלילי?

    סעיף נפרד ומיוחד לגבי מהות ההחלטות שניתן לערער עליהן במסגרת ערעור פלילי נוגע אל ערעור על החלטות הניתנות ע"י בית המשפט בתיקים מסוימים באמצע המשפט (החלטות ביניים), למשל זמני הדיון בתיק או זימון עדים מסוימים. ובכן, כלל האצבע המשפטי לרוב דורש להמתין לסיומו של ההליך הפלילי כולו לפני הגשת ערעור. כך שברוב המקרים התשובה היא לא, אי אפשר להגיש ערעור על החלטות ביניים בהליך פלילי.

    אבל, ישנם מקרים הנחשבים חריגים שבהם אי אפשר להמתין והחוק מכיר בכך, למשל כאשר אחד הצדדים מבקש לפסול שופט מלכהן בתיק מסיבות כאלו ואחרות או החלטה לעצור נאשם עד תום ההליכים או לחלופין לשחררו – במקרים אלו לא צריך להמתין לסיום ההליך ואפשר להגיש את הערעור גם על החלטת ביניים.

     

    שלבי התהליך

    ראשית, נסביר כי בערעור המוגש לבית משפט מחוזי, אחרי פסיקה של בית משפט השלום, חובה להגיש את הערעור לבית המשפט המחוזי במחוז בו פועל בית משפט השלום שדן ראשון בתיק. ערעור על החלטת בית משפט מחוזי מוגשת לבית המשפט העליון. לרוב הדיון בערעור יתקיים, גם במחוזי וגם בעליון, בהרכב של שלושה שופטים.

    מבחינת לוח הזמנים, שהוא כמובן קריטי ואי אפשר להגיש ערעור מתי שרוצים, ישנם 45 יום ממועד מתן פסק הדין או גזר הדין שבהם ניתן להגיש ערעור פלילי לערכאה הבאה, כאשר הבקה חייבת מן הסתם להיות מנומקת, מלאה ותקינה מכל הבחינות.

    כאשר נדרש אישור בקשת רשות ערעור פלילי, יש להגיש את בקשת הרשות לערער בתוך אותם 45 יום מוגדרים, כאשר אם הבקשה מאושרת אז יש 30 יום להגיש את הערעור עצמו.

    לאחר קבלת הערעור וקביעת מועד לדיון – מה שבמערכת הישראלית בהחלט עשוי לקחת זמן לא קצר – מתחיל שלב הדיון בערעור הפלילי, אשר בו בית המשפט מהערכאה הגבוהה יותר רק בוחן את התקינות המשפטית של ההליך בערכאה הנמוכה יותר ובודק האם יש מקום להתערבות ושינוי הפסיקה שניתנה – לטובת הנאשם בערעור שהוא מגיש או לרעתו בערעורים מצד הפרקליטות.

     

    עורך דין ערעור פלילי

    בדיוק כפי שניהול משפט פלילי וייצוג נאשמים הוא עניין מהותי המחייב דיוק, מקצועיות חסרת פשרות, העמקה ודינמיות, כך גם יש חשיבות אדירה לעבוד בצמוד מאוד לעורך דין לערעורים המומחה לתחום ספציפי זה. הוא תמיד יהיה עו"ד פלילי, באופן טבעי, אך יש משמעות מעשית אדירה למומחיות בהגשת וניהול תהליכי ערעור.

    עו"ד ערעור פלילי יידע לבחון בצורה מקיפה ומדויקת הן את הכרעת הדין שניתנה והן את רלוונטיות וסיכויי הצלחת הערעור, הוא יידע לכתוב ולהגיש את בקשת הערעור בצורה שתמקסם את הסיכוי שהערעור יתקבל. מהצד השני, כאשר התביעה מגישה את הערעור, אתם גם חייבים ייצוג מעולה של עו"ד פלילי מומחה לערעורים, כדי להתנגד לערעור ולהציג טיעונים חזקים כנגד, כדי שפסק דין או גזר דין לא יהפכו לחמורים יותר במסגרת הערעור.

    עורך דין פלילי בועז ראובן מנוסה מאוד בהליכים פליליים מכל הסוגים ובניהול מוצלח ומשנה מציאות של תיקי ערעור מול כל הערכאות השיפוטיות, יחד עם צוות מקצועי ומסור, כל תיק נבחן לעומקו ומנוהל בצורה מיטיבה וחכמה.

      דילוג לתוכן