אודות ריפל (Ripple) – מטבע דיגיטלי
עולם המטבעות הדיגיטליים בהחלט יצר כבר אדוות של ממש במים של הכלכלה העולמית, לכן בהחלט הגיע הזמן שנדבר על מטבע דיגיטלי נוסף, פחות מוכר מהביטקוין המוכר או האת'ריום הצומח אך משמעותי ומרתק. אנו מדברים על ריפל (Ripple), מטבע דיגיטלי-קריפטוגרפי שמשמעות שמו בתרגום לעברית היא אדווה – הצורה הנוצרת במים כאשר מפילים לתוכם אבן למשל. הריפל הוא מהמטבעות הדיגיטליים הכי פופולאריים ונפוצים בעולם, כאשר הוא משמש גם כאמצעי להשקעה פיננסית (מהפרשי שער ועליות שערים) אך גם כרשת טכנולוגית גלובלית להעברת כסף, רשת המקובלת ונמצאת בשימוש של מוסדות פיננסיים מוכרים וגדולים.
פרטים על המטבע הדיגיטלי ריפל
מטבע הריפל נקרא גם XRP, זהו הקיצור הרשמי של המטבע כפי שמקובל למטבעות בתקנים בינלאומיים. לעומת ביטקוין, את'ריום ומטבעות דיגיטליים אחרים, הריפל אינו בנוי לפי טכנולוגיית בלוקצ'יין, אך הוא בהחלט נחשב מטבע דיגיטלי מבוזר, רק כזה המבוסס על מודל P2P. הריפל נולד מתוך חברת פינטק מסן פרנסיסקו שפיתחה רשת דיגיטלית להעברת תשלומים וכספים בין מוסדות פיננסיים בכל רחבי העולם. למעשה, כיום מעל 100 גופים פיננסיים בכל העולם משתמשים בפלטפורמה של ריפל – וכפועל יוצא מכך במטבע הדיגיטלי עצמו – להעברת תשלומים וכספים בין חשבונות במדינות שונות, עבור מגוון סוגי לקוחות. כך, הכסף עובר בצורת מטבע ריפל (XRP) ובחשבון היעד ניתן להמיר אותו לדולרים או לערך המתאים במטבע המקומי. העברת כספים באמצעות הרשת של ריפל היא מיידית, מאומתת ומאובטחת ע"י שרתים וטכנולוגיה מתקדמת, כמעט ללא עמלות וללא זמני המתנה כפי שקורה בהעברות באמצעות בנקים.
הריפל עצמו נולד כמטבע דיגיטלי בשנת 2012, כאשר ישנם 100 מיליארד מטבעות ריפל ש"יוצרו" במקור, עם כ-50% מהם שנמצאים כיום בסירקולציה בשוק. חברת ריפל עצמה מחזיקה ביתר המטבעות ומשחררת בכל שנה כמיליארד מטבעות Ripple לשוק, עד להוצאת על המטבעות. מבחינת עליות שערים של הריפל, בדומה למטבעות דיגיטליים מצליחים אחרים, גם ערך הריפל נסק לגבהים אסטרונומיים לאורך שנות קיומו ופעילותו, עד כדי עשרות אלפי אחוזים של צמיחה לאורך השנים, כמובן עם עליות וירידות באופן דינמי, כמקובל בתחום. כך שמשקיעים פיננסיים בריפל בהחלט היו בפוזיציה לגרוף רווחים גדולים ואף עצומים מהשקעה במטבע דיגיטלי ספציפי זה.
אמנם הריפל סיפק למשקיעים הפיננסיים בו הזדמנויות השקעה מרתקות ואף רווחיות מאוד, אך בקהילת המטבעות הדיגיטליים הוא זוכה לחשדנות מסוימת, דווקא בגלל היתרונות הטכנולוגיים והפרקטיים שלו. זאת בגלל שהמטבע והפלטפורמה שלו למעשה מספקים לבנקים וגופים פיננסיים מרכזיים בעולם שירות ואפשרות להעברה בטוחה, מהירה וזולה של כספים – במסגרת המערכת הפיננסית הרגילה – בעוד שרבים מקהילת המטבעות הדיגיטליים מקדמים את הקונספט שמטבעות אלו נועדו לעקוף את הבנקים ולשנת את הכלכלה "הרגילה" מהיסוד.
השקעה בריפל – היבטי מיסוי ומשפט
לא ניכנס לפרטים הטכניים המעמיקים לגבי מטבע הריפל והפלטפורמה הטכנולוגית המורכבת שעומדת מאחוריו, זהו נושא סבוך, טכני ומורכב. מבחינת תחום פעילותנו במשרד עו"ד בועז ראובן, הנושאים המהותיים לגבי Ripple ולגבי מטבעות דיגיטליים בכלל הם היבטים של מיסוי ומשפט.
הריפל מוגדר מטבע דיגיטלי מבוזר ואינו נחשב מטבע סטנדרטי, אפילו שהוא משמש רשמית להעברת כספים בצורה גלובלית. ככזה, הוא למעשה יותר דומה לנכס השקעה פיננסי או אפילו לנייר ערך מאשר למטבע – כאשר אכן רגולטורים מסוימים בארה"ב ובעולם מנסים להגדירו רשמית כנייר ערך או נכס פיננסי. כך גם מדינת ישראל רואה את הריפל ואת המשקיעים הפיננסיים בו. כאשר המשמעות – כמו ביתר המטבעות הדיגיטליים – היא שהשקעה בריפל היא כמו השקעה בניירות ערך, לכן הרווחים ממנה ממוסים במס רווח הון כמו השקעות בבורסה ובלי הגדרות המיסוי של מט"ח או מכשירים פיננסיים אחרים.
משקיעי ריפל מחויבים לשלם מס רווח הון (בדר"כ בשיעור 25%) על רווחים שנוצרו להם מהשקעה ומסחר בריפל. כאשר בנוסף קריטי להבין כי קיימת חובת דיווח לרשות המיסים על החזקה ביחידות ריפל (גם ללא רווחים שמומשו) ועל עסקאות שבוצעו בריפל, זאת במסגרת הדו"ח השנתי למס הכנסה.
אם אתם משקיעי ריפל או מטבעות דיגיטליים אחרים ואתם רוצים לוודא שאתם פועלים במסגרת הוראות החוק ועם תכנון מס חכם ולגיטימי, או אם אתם כבר מסובכים בחקירת עבירות מס בגין פעילות מטבעות דיגיטליים, פנו למשרד עו"ד בועז ראובן ונשמח לעזור לכם, עם ניסיון עשיר ומוכח בתחום.