דוחות אמריקאיים שנתיים
בניגוד לרוב מוחלט של המדינות בעולם, דווקא ארה"ב הגדולה מנהיגה שיטת מיסוי סבוכה אשר מתבססת על מודל פרסונלי מבוסס אזרחות (ולא תושבות כפי שנהוג בישראל). המשמעות היא שישראלים שהם גם אזרחי ארה"ב חייבים בדיווח הכנסות גם בארה"ב, אפילו אם ההכנסה שלהם יוצרה בישראל והם כבר שילמו מס למדינת ישראל. חלק משמעותי ממערכת זו הוא הגשת דוחות שנתיים אמריקאיים, חובה המוטלת בפועל על כל אזרחי ארה"ב, כולל אלו הגרים בישראל ומחוץ לאמריקה.
הנושא של דוחות שנתיים אמריקאיים הוא בהחלט מורכב וכולל המון סעיפים, מסמכים שונים, נתונים שיש להגיש ודקויות הנוגעות לסכום המס שכל אזרח אמריקאי המתגורר מחוץ לארה"ב יצטרך לשלם בסופו של דבר. לכן באופן טבעי רבים נרתעים מהתחום, כאשר יש לא מעט אזרחי ארה"ב שהם אזרחי ותושבי ישראל שלא לגמרי מודעים לחובתם להגיש דוחות מס שנתיים לרשות המיסים האמריקאית, ה-IRS.
נציין מראש כי כאשר התהליך של הגשת דוחות מס אמריקאיים מתבצע בצורה נכונה ומלאה, בפועל הסיכוי לשלם כפל מס גם בארה"ב וגם בישראל הוא די נמוך, למעט בשנים מסוימות ובמצבים ספציפיים מאוד – זאת, בין היתר, כי שיעורי המס בישראל באופן כללי גבוהים יותר מאלו המונהגים בארה"ב. אך חובת הדיווח תקפה ובהחלט נדרשת ונאכפת!
משרד עו"ד בועז ראובן מתמחה במיסוי ישראלי ובינלאומי ולאורך השנים גיבש מומחיות מקיפה ומוכחת בתחום מיסוי אמריקאי והגשת דוחות מס שנתיים אמריקאיים עבור ישראלים שהם גם אזרחי ארה"ב וישראלים תושבי ארה"ב (בעלי גרין קארד) – עם הצלחות מעשיות במניעת תשלומי כפל מס וצמצום חבויות המס ל-IRS.
אילו דוחות שנתיים אמריקאיים חייבים לדווח ולהגיש?
הדרישה הבסיסית ביותר של רשויות המס בארה"ב עבור אזרחים אמריקאיים (כאמור, בכל העולם ולא רק בארה"ב) היא להגיש שני דו"חות שנתיים אמריקאיים – כאשר הסוג הראשון הוא הארוך והמורכב יותר והסוג השני מעט פשוט יותר במקרים רבים. באופן כללי, יש להגיש דוחות שנתיים אמריקאיים עד אמצע אפריל של שנת המס העוקבת ואפשר לבקש הארכה עד לאמצע אוקטובר.
- דו"ח הכנסות שנתיות (1040) / Individual Tax Return Form: דו"ח שנתי אמריקאי זה מפרט את כל ההכנסות של אזרח אמריקאי לשנת מס מסוימת, בלי קשר למיקום הגיאוגרפי של ייצור ההכנסות ובלי קשר למקום מגוריו הקבוע של מגיש הדיווח. זהו טופס ארוך, מורכב ועם המון נתונים למילוי, כולל למשל כל ההכנסות מעבודה, הכנסות מהשקעות בשוק ההון ופירוט פעילויות בשוק ההון, קבלת דיבידנדים, ריבית, הכנסות מדמי שכירות, כל רווחי ההון שנוצרו (שוק ההון, נדל"ן וכו'), זכייה בהגרלות, קצבאות פנסיוניות ואחרות, קבלת מלגות וכל הכנסה אחרת. דו"ח זה כולל גם פירוט תשלומי המס שבוצעו לרשות המיסים בישראל, קיזוזי הפסדים ותשלומי מס בישראל ואלמנטים נוספים המשפיעים על החישוב הכולל ועל חבות המס בארה"ב.
- הצהרת הון שנתית / FBAR: רשות המיסים האמריקאית דורשת מכל אזרח ארה"ב הגשת דוח הון שנתי בכל שנה ולא רק לפי דרישה כפי שמקובל בישראל (בעיקר לעצמאים ובעלי עסקים). הצהרת הון זו כוללת דיווח חובה על כל החשבונות הפיננסיים הזרים (מחוץ לארה"ב) שהמגיש החזיק לאותה שנת מס רלוונטית – כאשר סה"כ הסכומים בחשבונות היה מעל $10,000. דו"ח זה כולל חובת דיווח על, למשל, חשבונות בנק, קרן השתלמות (יש פטור ממס בישראל, לא בארה"ב), חשבונות בבתי השקעות וברוקרים, חשבונות פנסיוניים ועוד.
במערכת המס האמריקאית מדרגות מס שונות מישראל ופירוט סטטוסים מוגדרים המשפיעים על חישובי המיסוי, בצורה מאוד שונה מישראל. כמו כן יש מדיניות מס מאוד שונה בארה"ב לעומת ישראל לגבי שיעורי מס שונים על סוגי הכנסות שונים – למשל רווח הון מהשקעה ארוכת טווח לעומת הכנסות מעבודה – וכמו כן יש לגבי דוחות שנתיים אמריקאיים מורכבויות רבות ומסועפות לגבי ספי חישוב והכנסה, מהות החישוב אם יש בן/בת זוג שאינם אמריקאיים ואם יש לנישום ילדים וכן הלאה עם שלל אלמנטים מסובכים.
חייבים בהגשת דוחות שנתיים אמריקאיים וטובעים בשפע המידע והמורכבות המתלווה לתהליך? רוצים לוודא שאתם מגישים את דוחות המס השנתיים כמו שצריך ונמנעים מתשלומי מס מיותרים? פנו למשרד עו"ד בועז ראובן ונשמח לסייע בהתאמה אישית מלאה ושקיפות מוחלטת.