מחיקת רישום פלילי / מחיקת רישום משטרתי
רישום פלילי הוא משהו שאף אחד לא רוצה וכתם מהותי ובעל השלכות רחבות מאוד על שמו הטוב ועל האפשרויות הפתוחות בפני אדם כך גם לגבי רישום משטרתי. לכן זה הגיוני ומתבקש כי במקרים רבים המצדיקים זאת, אנשים אשר בצורה כזו או אחרת הסתבכו ויש להם רישום או אף תיק פלילי, מבקשים לבחון את האפשרות של מחיקת רישום כבד ומשמעותי זה.
עורך דין פלילי בועז ראובן, המייסד והמוביל של משרד עורכי הדין בועז ראובן ושות', מספק את המדריך המלא למחיקת רישום פלילי ומחיקת רישום משטרתי. נבחן ונסביר, בנפרד, מהם רישומים משטרתיים למול רישומים ותיקים פליליים ומה הנסיבות המאפשרות, משפטית ומעשית, לקבל מחיקה של רישומים אלו.
מהו רישום משטרתי?
לפני שניכנס לעובי הקורה לגבי הפרקטיקה של הבקשה עלינו להבין מהו בכלל הרישום הזה – כי זהו סוג הרישום הפחות מוכר לעומת זה הפלילי. רישום משטרתי, במהותו, הוא לאו דווקא חמור כמו רישום או תיק פלילי, כי רישום זה נרשם ומתקיים כאשר המשטרה פותחת תיק חקירה כנגד אדם מסוים ובגין חדשות שהוא ביצע עבירות פליליות ספציפיות. מכאן שהרישום המשטרתי כולל גם תיקי חקירה שלמעשה נסגרו, כמו גם כאלו שעדיין נמצאים בשלבים פעילים של חקירה וכמובן תיקים שהסתיימו בהרשעה ובתיק פלילי.
חשוב להבין לגבי הרישום המשטרתי כי עצם קיומו של הרישום אין משמעותו שאותו אדם הורשע או עודנו חשוד בביצוע עבירות, כי גם תיק שנסגר מחוסר ראיות או מסיבות אחרות באופן כללי עדיין יופיע במרשם המשטרתי. כך שהגיוני מדוע אנשים, בעיקר כאלו שהתיק בעניינם הסתיים לא הליכים פליליים, מעוניינים הלכה למעשה לבצע את מחיקתו.
אם בית משפט מזכה נאשם בפלילים או שתיק חקירה נסגר מתוך חוסר אשמה, אזי פרטי התיק לא נשמרים ברישום המשטרתי או הפלילי!
credits: iStock.com/Daniel Tamas Mehes
המהות של מחיקת הרישום המשטרתי:
כאמור, אם תיק חקירה פלילית כנגד אדם נסגר מסיבה של חוסר ראיות או חוסר עניין לציבור (ללא הגשת כתב אישום), פירוט התיק נותר ברישום המשטרתי. זה גם נכון לגבי תיקי חקירה שלגביהם כן הוגש כתב אישום, אך הטיפול המשפטי בהם עוד לא הסתיים. במקרה של הרשעה פלילית בבית משפט, הרישום עובר מהקטגוריה של רישום משטרתי לקטגוריה החמורה יותר של רישום פלילי.
כפי שהוסבר, אם תיק חקירה נסגר מחוסר אשמה, אז הוא מבוטל לגמרי ולא נותר לו רישום המאגר המשטרתי. אך סגירת תיק מחוסר עניין לציבור או חוסר ראיות מותירה רישום – כזה שאנשים רבים מבקשים משפטית למחוק כדי שלא לצמצם פגיעה פוטנציאלית או מעשית בהם והכתמת המוניטין שלהם.
איך מוחקים רישום משטרתי?
באופן כללי וכאשר זה נוגע לבגירים, יש שני עיקריים:
- הגשה של ערעור לגבי הסיבה לסגירת התיק – בניסיון לשנות את הסיבה מחוסר ראיות או חוסר עניין לציבור לחוסר אשמה, מה שיוביל למחיקה מיידית של התיק ופרטיו מהרישום המשטרתי. ערעור כזה אפשרי להגיש בטווח של 30 ימים מזמן סגירת התיק, אך זהו תהליך המחייב הכנה וייצוג משפטי מדוקדקים וביצוע זהיר ומושכל במיוחד.
- הגשת בקשה למחיקת רישום משטרתי – פעולה משפטית יזומה למחיקת הרישום, כאשר ניתן להגיש בקשות אלו רק אחרי פרק זמן מוגדר בהתאם לסוג העבירה ולא מיידית. לגבי רישום של עבירות מסוג עוון (עליהן עונש מאסר מקסימאלי של 3 שנים) אפשר להגיש בקשת מחיקת רישום אחרי 5 שנים מפתיחת התיק ועבור עבירות פשע (עליהן רף הענישה הוא מעל 3 שנים מאסר) אפשר להגיש בקשה למחיקת רישום במשטרה אחרי 7 שנים. גם כאן, הבקשה צריכה להיות מוגשת בחכמה ובאמצעות עורך דין למחיקת רישום פלילי ומשטרתי.
credits: iStock.com/Yevgeniy Sambulov
מחיקת רישום משטרתי בשל חלוף הזמן
קיים מסלול "טבעי" ואוטומטי: רישום התיק במשטרה מתבטל באופן אוטומטי וללא צורך להגיש בקשה 7 שנים לאחר סגירת התיק. זה נקרא מחיקת רישום משטרתי בשל חלוף הזמן.
מה לגבי מחיקת רישום במשטרה לקטינים?
אכן שאלה חשובה! יש הגדרות שונות לגבי מחיקת הרישום המשטרתי הפלילי לקטינים. עבור מי שנפתח כנגדו תיק חקירה פלילית בעת היותו קטין, בעבירות מסוג עוון הרישום המשטרתי נמחק אוטומטית 3 שנים אחרי מועד ביצוע העבירה המיוחסת ובעבירות מסוג פשע הרישום נמחק לאחר 5 שנים.
מחיקת רישום פלילי
קיומו של רישום פלילי כנגד אדם מביא עימו משמעויות שליליות ומכבידות רבות ומגוונות, החל מכתם מוניטין אישי, דרך פגיעה בקשרים חבריים ומשפחתיים ועד פגיעה מהותית ביכולת לעבוד בעבודות מסוימות ופגיעה בשלל אפשרויות חיים הפתוחות בפני מי שאין לו תיק פלילי. לכן רבים מבקשים ליישם מחיקת עבר פלילי, אפשרות הזמינה בכמה אפשרויות מעשיות, למשל מחיקת רישום פלילי אחרי 7 שנים או חנינה מהנשיא מחיקת רישום פלילי.
לאחר שדיברנו לעומק על הרישום המשטרתי הפלילי, המשמעויות שלו ואפשרויות מחיקת הרישום הזה, נסביר על הנושא החמור והמהותי יותר של מחיקת רישום פלילי ומחיקת תיק פלילי.
בכדי לדעת האם קיים לכם רישום פלילי או מה היקף הרישומים הפליליים כנגדכם, יש לגשת לתחנת משטרה מרכזית, עם תעודת זהות תקפה ולבקש להוציא פלט מרשם פלילי – אשר כולל את כל הרישומים הפליליים לאותו אדם, גם הרשעות, גם תיקי חקירה פעילים וגם תיקי חקירה שנסגרו שלא בגלל חוסר אשמה. נתונים אלו הכרחיים לתחילתו של תהליך ליווי וייצוג על ידיד עורך דין למחיקת רישום פלילי.
credits: iStock.com/grahamsz
איך משיגים מחיקה של רישום פלילי?
רישום פלילי הוא רישום ממשלתי ומשטרתי אשר מתקיים לגבי אדם שהוגש נגדו כתב אישום בגין ביצוע עבירות פליליות כלשהן ובית המשפט הרשיע אותו. מכאן שהרישום הפלילי זהה לקיומו של תיק פלילי והרשעה פלילית כנגד אדם. מכאן שהרישום הפלילי הוא משמעותי, קשה וכבד יותר על שמו הטוב ואפשרויות החיים של אדם לעומת רישום משטרתי, כי המשמעות היא שהוא הורשע בבית משפט בביצוע עבירה פלילית.
בפועל, יש כמה דרכים ומסלולים להשיג וליישם מחיקת רישום פלילי ואף מחיקת תיק פלילי לאדם שהורשע בביצוע עבירות – ברוב מוחלט של המסלולים הזמינים מומלץ ואף קריטי להיות מיוצגים על ידי עורך דין למחיקת רישום פלילי – עו"ד פלילי מומחה, מנוסה ובקיא בתחום הספציפי של מחיקת רישומים ותיקים פליליים.
- חנינה מהנשיא מחיקת רישום פלילי: מוסד החנינה נמצא באחריותו וסמכותו של נשיא המדינה. הנשיא רשאי מתוקף החוק לאשר ולתת חנינה, גם למורשעים בפלילים וגם למי שהגיש באופן מסודר בקשה למחיקת רישום פלילי- בסיוע וליווי צמודים של עורך דין פלילי מומחה לבקשות חנינה!
את הבקשות למחיקת תיק פלילי דרך מוסד החנינה מגישים רק לבית הנשיא ולא למשטרה או לפרקליטות. חנינה מנשיא המדינה מוחקת את הרישום הפלילי, אך בפועל המידע נותר חסוי ו"נעול" במאגרי המידע של המשטרה והוא זמין חוקית רק למספר מצומצם של גופים ממשלתיים הזכאים לקבל גישה למידע זה (למשל בעת בחינת קבלת מועמדים לעבודות רגישות ביטחונית).
- מחיקת רישום פלילי בגלל התיישנות: באופן אוטומטי אחרי פרק זמן מסוים, מודל דומה קיים גם לגבי מחיקת רישום פלילי. לכל סעיף של רישום פלילי כנגד אדם מסוים ובהתאם לסוג העבירה שבה הורשע, קיימת תקופת התיישנות מוגדרת שאחריה הרישום נמחק ברובו. למה ברובו, הוא נמחק מהמאגר המשטרתי אבל לא ממסמך תעודת היושר המופק דרך המשטרה – זאת אלא אם בעזרת עורך דין פלילי מעולה ומנוסה הצלחתם שהרישום יימחק לחלוטין.
*נדגיש נקודה חשובה לגבי תעודות יושר והדרישה של מעסיקים פוטנציאליים לדרוש אותה כתנאי לקבלה לעבודה: מדובר על תעודה משטרתית המפרטת כל רישום פלילי הקיים למשטרה אודות האדם הספציפי. הלכה למעשה, אסור על רוב המעסיקים – למעט גופים העוסקים בתחומים מסוימים ומוגדרים – לדרוש הצגת תעודת יושר כתנאי קבלה לעבודה. גופים הרשאים חוקית לבקש תעודה זו, יכולים לפנות ישירות למשטרה ולבקש תעודת יושר על אדם מסוים.
credits: iStock.com/franz12
לסיכום:
למרות שקיימים בחלק מהמקרים מסלולים אוטומטיים למחיקת רישום משטרתי או פלילי, מדובר על תחום מורכב וסבוך, עם המון אותיות קטנות וניואנסים. כך שבכל מקרה, כדי לשפר את סיכויי ההצלחה בהשגת מחיקת הרישום המיוחלת, חשוב מאוד לקבל ליווי וייצוג צמודים ומותאמים אישית של עורך דין פלילי מומחה ומנוסה בבקשות מחיקת רישומים פליליים ומשטרתיים.
לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ והיכרות ללא התחייבות, פגישה שתבדוק בצורה מעמיקה ומקצועית ללא פשרות את סיכויי ההצלחה להשיג מחיקת רישום, צרו קשר עם משרד עו"ד בועז ראובן ושות'.