צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    מהו מס ירושה?

    מישהו קרוב לכם נפטר וקיבלתם חלק בירושה וכעת אתם רוצים לברר מה המשמעויות והאם תידרשו לשלם מס על חלקכם בירושה? האם בכלל קיים מס עיזבון או ירושה בישראל? מה לגבי כספים ונכסים של ירושה מחו"ל? אתם לקראת הכנת צוואה מפורטת ורוצים לדעת לגבי משמעויות מיסוי ליורשיכם? מכיוון שמדובר לא אחת על נושא רגיש ומורכב, כאשר מדובר על ירושות ומיסוי, חשוב לדעת מה המציאות המשפטית ומה רלוונטי לגביכם.

    כיום אין מיסוי ממשי על ירושות ועיזבונות בישראל, אבל למרות זאת ישנם מקרים בהם רכוש או נכסים שהתקבלו בירושה אינם פטורים ממס. המשיכו לקרוא ותבינו יותר עד כמה אתם צריכים לעשות תכנון פיננסי להורשת הרכוש שלכם, האם קיים מס ירושה על דירה בישראל או בחו"ל וכן הלאה.

    אם אתם בעלי נכסים רבים ורוצים להתכונן ליום בו רכושם יעבור בירושה למשפחתכם או אם אתם פשוט  מכינים צוואה פשוטה אך רוצים לדעת מה סטטוס של מס כזה בישראל, נסביר על הנושא והיכן אנו עומדים נכון לשנת 2023.

    מס ירושה בישראל

    מהותו של מס הירושה

    מדובר על מס שהמדינה גובה מכספים ונכסים המועברים בירושה מעיזבונו של אדם שנפטר אל יורשים מוגדרים. מכיוון שמדובר על ירושה ועיזבון, המס המדובר נגבה כמובן לאחר שהאדם שהרכוש שייך לו נפטר, לפני או אחרי חלוקת הירושה למוטבים המוגדרים.

    ברוב המקרים בעולם, מס הירושה מיושם כאחוז משווי העיזבון שהיורש המוגדר מקבל בחלוקת הירושה והמס מוטל על כסף, נכסי נדל"ן ומקרקעין, רכוש מסוגים אחרים, חשבונות פיננסיים וכיוצא באלו.

    אין מיסוי על כל ירושה

    דבר נוסף המיושם ברוב המדינות שבהן מונהג מס על ירושה או מס עיזבון הוא שהמס אינו גורף לכלל הירושות, אלא רק כאשר שווי העיזבון (סך הרכוש שהנפטר ביקש להוריש) עולה על רף מינימאלי מסוים ומוגדר בחוק. כך מבטיחים שרק מירושות "כבדות" ייגבה מס ולא מירושות קטנות ו"צנועות" יותר.

    מדוע קיים מס ירושה?

    על פניו, ניתן לשאול מדוע בכלל קיים מודל של מיסוי ירושות ועיזבונות. כי הרי אדם עבד במשך כל חייו, צבר הון ונכסים, בין היתר כדי להיטיב את עתיד ילדיו ומוטביו, אז מדוע יש מדינות הנוגסות באחוז לא מבוטל של ההון והרכוש הללו בעת חלוקת הירושה?

    המטרה מבחינת המדינות המיישמות מדיניות מיסוי ירושות היא בראש ובראשונה כמובן להעשיר את קופת המדינה דרך מיסוי נכסים וכספים העוברים בין גורם אחד (המוריש) לגורמים אחרים (היורשים). אך מטרה משנית היא גם לצמצם את ריכוזיות ההון והנכסים אצל מספר משפחות חזקות במשק ולאזן מצבים של אי-שיוויון חברתי-כלכלי.

    באופן טבעי ואף מתבקש, מיסי ירושה ועיזבונות הם נושא שנוי במחלוקת, הן ציבורית והן כלכלית, עם כאלו התומכים ביישום שלו ומנגד אלו הטוענים שזהו מס לא הוגן שנועד "סתם" לקחת כסף קל מעשירים אחרי שאלו עבדו כל חייהם לצבור נכסים ורכוש עבורם ועבור משפחתם.

    כך גם מבחינה כלכלית, כלכלנים בעלי נטייה "שמאלית" יותר נוטים לתמוך במיסי ירושות ואילו כלכלנים בעלי נטייה יותר "ימנית" נוטים להתנגד למיסוי הון שכזה, בין היתר בטענה שהמוריש כבר שילם מיסים במהלך חייו על יצירת רווחיו וצבירת נכסיו.

    בין מס ירושה למס עיזבון

    כאשר אנו מדברים על מיסוי ירושות ועיזבונות, יש לעצור רגע ולהגדיר שני מונחים קשורים ודומים אך שונים: מס ירושה ומס עיזבון – כאשר בפועל מבחינה משפטית לא מדובר על אותו הדבר.

    • מס ירושה: שומת המס שבה חייב היורש מבוצעת על היורש עצמו ובאופן פרטני ואישי על הכנסות כל יורש לפי חלקו בירושה ואם חלק זה עובר את הסף המוגדר שמעליו גובים מס.

     

    • מס עיזבון: מיסוי על שווי כל העיזבון. שומת מס עיזבון מחושבת ונקבעת לפי השווי הכולל של הכספים והנכסים בבעלות המוריש ולפני חלוקת הרכוש ליורשים. שוב, רק כאשר סה"כ סכום/שווי העיזבון עולה על הסכום המוגדר בחוק תיקבע שומת מס עיזבון.

     

    איפה מונהג מס ירושה בעולם?

    בעולם יש כמה מדינות שבהן מונהג מיסוי על ירושות – אפילו מיסוי גבוה מאוד – חלק מהמדינות הללו כוללות למשל את ארה"ב, בריטניה ומדינות אחרות באירופה כמו גרמניה, צרפת, איטליה ועוד. מבחינה מעשית, בעשורים האחרונים יש מגמה גלובלית של ביטול מיסי ירושות ועיזבונות, כך קרה במדינות רבות בכל העולם. הביטול הוא גם מטעמים אידיאולוגיים-כלכליים וגם כי מחקרים כלכליים הראו כי הלכה למעשה הכנסות המדינה ממיסי ירושות נמוכים מאוד ויש למורישים לא מעט דרכים חוקיות להימנע מתשלום המס מבעוד מועד.

    מס ירושה בארה"ב

    בארה"ב קיים מס ירושות והוא נחשב גבוה מאוד – עובדה מפתיעה בהתחשב שזו המדינה המובילה את הדגל הקפיטליסטי העולמי ומקדשת את זכות הקניין. למעשה, בארה"ב המודל הוא של מס עיזבון, כאשר המס נגבה משווי כל העיזבון, לפי מדרגות ומעל סכומים מסוימים. שיעור מס העיזבון האמריקאי נע בטווח של 18%-40%.

    בארה"ב, מס העיזבון מיושם על מניות וניירות ערך, נדל"ן, תכשיטים, אמנות, מזומן ובנסיבות מסוימות כספים בחשבונות בחו"ל, ללא מיסוי עיזבון על כספים בחשבונות בנק אמריקאיים.

    המיסוי האמריקאי על עיזבונות מתחיל החל מעיזבונות בשווי כולל של מעל 11 מיליון דולר. אבל, יורשים בישראל של אזרח ישראלי עם נכסים בארה"ב עשויים להידרש לשלם מס עיזבון כבר על שווי נכסים מעל 60,000 דולר בלבד. כאשר מדובר על אזרחי ארה"ב שהם גם אזרחי ישראל, תקרת המס חוזרת להיות גבוהה ולרוב אינה רלוונטית.

    כך שישראלים אזרחי ארה"ב – יש רבים מאוד כאלו בישראל – וגם יורשים של מי שאין לו אזרחות אמריקאית אך מחזיק נכסים בארה"ב, יכולים, במצבים מסוימים, להידרש לשלם מס עיזבון.

     

    האם יש מס על ירושה בישראל?

    כעת אחרי שהסברנו באופן כללי את מהותו ומטרותיו של מס עיזבון, הגענו לחלק שכנראה הכי מעניין אתכם, מה לגבי מיסי ירושה ועיזבון בישראל?

    ובכן, בישראל נכון לשנת 2023 אין מס ירושה ואין מס עיזבון. היעדר מס כזה בישראל מאפשר אם כך להעביר נכסים שונים והון ליורשים ללא יצירת אירוע מס וללא דרישה לשלם מס – כולל הורשת נכסי נדל"ן, כספים, נכסים פיננסיים ורכוש אחר.

    מס ירושה ומיסוי מקרקעין

    אחד הנושאים הכי רלוונטיים ושהכי מעניינים אנשים – מורישים ויורשים – הוא מה קורה לגבי הורשת נכסי נדל"ן ומקרקעין.

    בגדול, גם בהקשר למיסוי מקרקעין, אין מיסי ירושה או עיזבון בישראל. כאשר יורש מקבל זכויות על נדל"ן/מקרקעין בירושה, הוא לא חייב בתשלום מס שבח ירושה או מס על ירושה.

    אבל, אם יורשים מוכרים דירה או נכס מקרקעין שקיבלו בירושה, הם כן יידרשו לשלם את מס השבח המתאים – כאשר חישוב מס השבח יהיה למול מועד רכישת הנכס במקור ולא מועד קבלתו בירושה, מה שיכול להוביל לסכום מס שבח גבוה מאוד. חשוב לציין שישנם מצבים בהם ניתן לקבל פטור מתשלום מס השבח בעת מכיר תדירה או נכס מקרקעין שהתקבל בירושה, לכן חשוב מאוד להתכונן מראש, לבצע תכנון מס שבח ירושה ולנסות משפטית להישג פטור.

    מס ירושה בעבר בישראל ומה צפוי בעתיד

    עד שנת 1981 דווקא הונהג בישראל מס על ירושות, אך בשנה זו החוק שונה והמס בוטל, גם מטעמים אידיאולוגיים וגם כלכליים, למשל כי כבר לא השתלם להשקיע כספים בגביית המס למול התקבולים שנכנסו לקופת המדינה.

    לאורך השנים, מעת לעת עולים קולות הקוראים לחידוש מס ירושה / עיזבון בישראל, עבור ירושות גדולות במיוחד, זאת מטעמים שונים, החל בהוגנות חברתית וכלכלית ועד ההסבר הפשוט שמדובר על דרך נוספת להגדיל את גביית המיסים של המדינה. בשנת 2000 ועדה מקצועית של משרד האוצר אף המליצה להחזיר מיסוי על ירושות ועיזבונות בישראל, אך דבר לא קרה עם ההמלצות. גם לאחר גלי מחאה חברתית שצפה ועולה מדי כמה שנים, גוברים הקולות ליישום מיסי ירושה – שוב ללא כל שינוי חקיקתי או מעשי בשטח.

    השורה התחתונה היא שבישראל אין מס ירושה כיום ונכון למועד כתיבת שורות אלו ובמבט צופה פני עתיד, גם אין מהלכים משמעותיים ליישום מס שכזה.

     

    עורך דין מיסים יכול לסייע לכם רבות בניהול תהליך הכנת הצוואה ויישום הירושה, כולל תכנוני מס חכמים ולגיטימיים, ניהול עיזבונות, פתרון סכסוכי ירושה, הפקת צו קיום צוואה או צו ירושה ושאר סוגיות משפטיות הקשורות ישירות לתהליכי הורשה, כולל היבטי מיסוי למיניהם.

      דילוג לתוכן