עבירות חטיפה
אמנם עבור רבים בציבור הישראלי, חטיפות הן משהו שרואים בעיקר בסרטי אקשן או סדרות טלוויזיה סוחפות, אך עבור מיעוט משמעותי של אנשים, עבירות חטיפה הן בהחלט דבר מוחשי לגמרי, מהחיים האמיתיים. מעת לעת, מקרים של עבירות חטיפה עולים לכותרות בתקשורת, למשל בהקשר לחטיפות וסחר בנשים או חטיפות של ילדים החוצה מישראל או לתוך ישראל ע"י אפוטרופוס. נסביר אודות הנושא המורכב של חטיפות במסגרת הדין הפלילי.
משרד עו"ד בועז ראובן מתמחה במשפט פלילי ומשפט בינלאומי (גם במיסוי, שוק ההון ונושאים נוספים), כאשר למשרד יש ניסיון מעשי מוכח בניהול וליווי של תיקים מורכבים ורגישים כמו תיקי חטיפה, כולל כאשר התיק מערב פעילות בחו"ל.
ההגדרה הכללית של עבירת חטיפה
באופן כללי, החוק הישראלי מגדיר עבירות חטיפה בצורה מסודרת ואשר מכילה בתוכה את שלל האפשרויות בהם אדם או גורם כלשהו יכולים הלכה למעשה לחטוף אדם אחר. בלשון שאינה משפטית לגמרי, ההגדרה הכללית של עבירת חטיפה היא:
מקרה בו אדם או קבוצת אנשים כופים על אדם אחר, בכוח, באיומים, בתרמית או בהונאה, לעזוב את המקום בהו הוא נמצא ולאחר מכן אותו אדם או קבוצת אנשים המבצעים את העבירה מעבירים את הנחטף למקום אחר – אזי זהו מקרה של חטיפה.
עבירות חטיפה הן חמורות מאוד מבחינת מערכות האכיפה והמשפט, לכן רף הענישה הבסיסי בעבירות של חטיפות בהחלט יכול להגיע למאסר בפועל של 10 שנים, ואף יותר מכך אם נוספו לחטיפה עוד עבירות פליליות חמורות. נציין כי כדי להרשיע אדם בחטיפה פלילית, על גוף התביעה להוכיח שהמעשה בוצע מתוך כוונה ברורה לחטוף את האדם וכי עובדתית בוצעה חטיפה.
סוגים מרכזיים של עבירות חטיפה
- חטיפות ילדים: בעיקר מקרים בהם הורה אחד מבריח את הילד או הילדים שלו אל מחוץ לגבולות המדינה בה הקטין מתגורר (מישראל או לישראל), ללא ידיעת ההורה השני או האפוטרופוס החוקי, תוך הפרת המשמורת החוקית על הקטין וביצוע חטיפת ילד לפי אמנת האג, עליה ישראל חתומה. רשמית, מקרים אלו, בהתאם לנסיבות, יכולים להיחשב עבירת חטיפה ממשמורת או עבירות של גניבת קטין.
- הוצאה לחו"ל: בדומה לעבירת החטיפה הכללית כפי שהוסברה לעיל, אלא שכאן מעורבת במקרה החטיפה גם הוצאה של הנחטף מחוץ לגבולות המדינה, בדגש על הוצאה לחו"ל ללא הסכמת הקורבן.
- חטיפה לצורך כליאה: עבירת חטיפה עם רף ענישה של עד 20 שנות מאסר בפועל, מקרים בהם בוצעה חטיפה והנחטף נכלא בצורה כזו א ואחרת, בניגוד לרצונו כמובן ולרוב באמצעים אלימים ותוך שלילת זכויות וחירויות יסוד רבות.
- חטיפה לצורך סחיטה או רצח: סוג נוסף וחמור במיוחד של עבירות חטיפה, כאשר מקרה החטיפה נועד למטרת סחיטה של הנחטף או מי מקרוביו או למטרת רציחת הנחטף או הנחטפת. ניתן להאשים בסוג זה של חטיפה גם אם בסופו של המקרה לא בוצע רצח ו/או סחיטה אלא הייתה כוונה ברורה לכך.
- חטיפה למטרת גרימת חבלה חמורה: מקרים בהם חוטפים אדם כדי לגרום לו לחבלה חמורה, כפי שמוגדר בחוק. גם בעבירות חמורות ואלימות אלו, רף הענישה גבוה יותר ועומד על 20 שנה.
- חטיפה למטרת סחר בבני אדם: חטיפה לצורך ניצול פיזי של האדם הנחטף, לרוב מדובר על מקרים של סחר בנשים לטובת עבודה בזנות או בתעשיית המין, מקרים של עבדות אך יש גם עוד דוגמאות קשות למקרי חטיפה למטרת סחר בבני אדם, בישראל ומחו"ל לישראל.
- הסתרת חטוף: עבירות חטיפה המתייחסות לאו דווקא למבצעי החטיפה אלא לאנשים או גורמים שסייעו להסתיר את האדם שנחטף ו/או לכלוא אותו. אפילו אם מדובר "רק" על סיוע לחטיפה, רף הענישה מאפשר עונש של 20 שנות מאסר.
עורך דין לעבירות חטיפה
כפי שניתן להבין מההסברים ותיאורי סוגי עבירות החטיפה, מדובר בהחלט על אחד התחומים הכי מורכבים, רגישים וקשים בדין הפלילי, גם כאשר מדובר על חטיפת ילדים בתוך המשפחה ובהחלט כאשר מדובר על חטיפות בעלות אופי אלים יותר. לכן חשוב מאוד לקבל ליווי וייצוג של עורך דין פלילי עם התמחות מעשית בתיקי עבירות חטיפה, בישראל ובחו"ל.
פנו למשרד עו"ד בועז ראובן לפרטים נוספים ופגישת ייעוץ דיסקרטית.