צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    עבירות מס של מייצגים

    בדרך כלל, כאשר שומעים על מקרה של עבירות מס, מדובר על בעלי עסקים או עצמאים בפרופיל גבוה שנחקרים או מואשמים בביצוע העבירות. אך למעשה, גם הגורמים המייצגים עסקים, עצמאיים ונישומי מס בהחלט יכולים להיות מואשמים בביצוע עבירות מס למיניהן, כאשר בתקופה האחרונה רשות המיסים שמה יותר ויותר דגש על נושא זה. הכוונה לגבי עבירות מס של מייצגים היא בעיקר לרואי חשבון, יועצי מס ומנהלי חשבונות אשר נחשבים כמייצגים הרשמיים של עסקים ונישומים למול רשויות המס. זהו נושא חשוב שראוי לתשומת לב, לכן במאמר זה נסביר על  עברות מסוג זה והמשמעויות שלהם. 

    הפוזיציה המקצועית המיוחדת של מייצגים מול רשות המיסים

    רואי חשבון, מנהלי חשבונות ויועצי מס המשמשים מייצגים רשמיים של נישומים שונים מול רשות המיסים, נמצאים למעשה בפוזיציה מקצועית מיוחדת. זאת מתוקף כך שחלק משמעותי מתפקידם הוא לייעץ ללקוח ולכוון את ההתנהלות החשבונאית שלו כך שלא יבצע עבירות מס, בו בעת שבמקרה שכן בוצעו עבירות מס כלשהן, אותם אנשי מקצוע אמורים להיות אלו שעולים על זה ושמים לב לתקלה או לבעייתיות ראשונים. 

    זוהי בדיוק הפוזיציה המקצועית והאישית המיוחדת הזו שיצרה מציאות בה במקרים רבים של חשדות לעבירות מס ע"י עסקים, בעלי עסקים ועצמאיים, רשות המיסים תזמן כקו ראשון את המייצגים כדי לספק מידע, עדות או אפילו להיחקר. במובנים רבים, מגמה זו הלכה והתחזקה בשנים האחרונות. 

    מכאן ניתן להבין שבכל הנוגע אל עבירות מס של מייצגים, הכוונה היא בעיקר למקרים בהם הגורם המייצג ידע על עבירות המס או לכל הפחות על התנהלות לא תקינה בהקשר למיסוי ודיווח חשבונאי מלא ואמיתי, אך נמנע מלדווח על כך לרשות המיסים ולגורמי החקירה והאכיפה הרלוונטיים. 

    החוק בישראל קובע כי מייצגים שידעו על ביצוע עבירות מס ולא דיווחו על כך הלאה לגורמים המתאימים, נחשבים אשמים בעבירות המס בדיוק כמו הנישום שביצע את העבירות. 

    מה לגבי סודיות וחיסיון מול הלקוחות

    אחת השאלות הראשונות שעולה לא אחת בהקשר לתיקי עבירות מס של מייצגים היא לגבי סודיות מקצועית וחיסיון מול הלקוחות המיוצגים. אך גם כאן, רואי חשבון ויועצי מס נמצאים בפוזיציה מקצועית ייחודית, הם מחויבים לסודיות כלפי ומול הלקוחות המיוצגים שלהם, אבל לא מקבלים הגנת חיסיון לקוח במקרים המוגדרים בחוק שעליהם לדווח לגביהם – קרי, ביצוע עבירות מס למיניהן בהתאם לפקודת מס הכנסה והחוק הישראלי, צו בית משפט וכיוצא באלו. זאת בניגוד למשל לעורכי דין הנהנים מחיסיון מלא כלפי לקוחותיהם ומחויבים אליו כמעט בכל מקרה. 

    כך, חשוב להבין כי לפי הגדרות החוק "היבש", גורם מייצג שגילה ביצוע עבירות מס או אי סדרים בהתנהלות החשבונאית/העסקית של נישום אותו הוא מייצג בהקשר למיסוי, מחויב לדווח על כך ובעיקר מחויב לספק בחקירה את כל הפרטים הידועים לו, במלואם ואפילו אם מסירת הפרטים תפליל את הלקוח אותו הוא מייצג

    עונשים וסנקציות במקרי עבירות מס של מייצגים

    כאמור, החוק מגדיר (סעיף 224 בפקודת מס הכנסה) במפורש כי מייצג שידע על דיווח נתונים שאינם אמת ועל ביצוע עבירות מס ע"י הנישום המיוצג ולא דיווח על כך לרשויות ו/או לא סיפק מידע מלא ואמיתי בחקירה, נחשב אשם בביצוע העבירות כמו  הלקוח המיוצג שביצע בפועל את העבירה. במקרים אלו ניתן להטיל עונשים כבדים ומשמעותיים מאוד על הגורם המייצג – עד 7 שנות מאסר והטלת קנס כספי גבוה במקרים חמורים בהם המייצג סייע למיוצג להתחמק מתשלום מס אמת. ניתן אפילו להאשים את הגורם המייצג באותן עבירות מס, מבחינת רמת חומרה ופירוט העבירות, כמו הלקוח המיוצג שלו – אפילו אם הלכה למעשה לא היו שותפים פעילים לביצוע העבירה בזמן אמת.

    נציין כי במקרי עבירות מס של מייצגים אין חובה להוכיח כי המייצג היה שותף פעיל לדבר העבירה (כמו במקרים משפטיים אחרים) אלא מספיק להוכיח כי המייצג ידע על העבירות ולא פעל בהתאם להנחיות והגדרות החוק.

    מבחינת משמעות משפטית של תיקים כאלו, ניתן להבין כי חובת הזהירות היא פקטור מהותי במיוחד עבור מייצגים, חובה כלפי עצמם בעיקר שמטרתה לאתר תקלות בזמן וכהלכה וגם להתנהל מקצועית באופן שימנע בעתיד אישום בביצוע עבירות מס של המייצג. קרי, מייצגים צריכים, באופן קפדני ומקיף, לנהוג בחובת הזהירות ולוודא שכל מה שהם חותמים עליו הוא מידע מלא, מדויק ואמיתי ככל שהם יכולים לראות ולהבין. נדגיש כי עבירות מס של מייצגים, כפי שהוצגו כאן, לא רק יכולות לסבך את המייצגים פלילית אלא לפעמים גם לגרום לכך שהלקוחות עצמם יגישו נגדם תביעות נזיקין על כך שלא זיהו, התריעו ומנעו את עבירות המס בזמן. 

    אם אתם גורם מייצג ונקלעתם לחקירת עבירות מס, קריטי להיות מיוצגים ע"י עורך דין מיסים מומחה ובעל ניסיון נקודתי וספציפי בתחום נישתי זה של אישום מייצגים בביצוע עבירות מס – כדי לטפל בתיק באופן אופטימאלי ולהציג לבית המשפט או גורמי החקירה תמונה של תום לב, פעולה מקצועית זהירה לפי כל הכללים והנהלים, אי ידיעה לגבי ביצוע העבירות ושיתוף פעולה עם רשות המיסים.

      דילוג לתוכן