צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    מיסוי עמותות ומלכ"רים

    קל מאוד להתבלבל לגבי עמותות ומלכ"רים ומדיניות המיסוי של מדינת ישראל, כאשר רבים חושבים שאם גוף מוגדר כעמותה או מוסד ללא כוונת רווח אז המשמעות המיידית היא פטור מתשלום מיסים. אך כמו בכל תחום בעולם המיסוי, המציאות מורכבת יותר ומיסוי עמותות ומלכ"רים מהווה נישה מיוחדת, כזו המצריכה ידע מעשי נרחב כדי לאפשר לעמותות חשובות אלו לפעול בצורה כלכלית יעילה וגם לעמוד בכל דרישות המיסוי הייחודיות לגופים כאלו. 

    משרד עו"ד בועז ראובן הוא משרד בוטיק המתמחה במיסוי, כולל ניסיון עשיר ומוכח בייעוץ, ליווי וייצוג של עמותות ומלכ"רים מול רשות המיסים. 

    האם עמותה חייבת בתשלום מס?

    כאמור, העולם של עמותות ומוסדות ללא כוונת רווח הוא עולם מיוחד מבחינות רבות, מהמודל התפעולי-עסקי ועד היבטים של רגולציה ומיסוי – ולמרות מה שמקובל לחשוב, זה אינו עולם לחלוטין נטול מיסים. אך כמובן שמעצם מהותם של ארגונים אלו – אשר כלל ועיקר אינם פועלים כמו גופים עסקיים ומסחריים רגילים – הם לא חייבים בתשלום אותם מיסים כמו עוסקים ותאגידים שפעילותם עסקית במהותה ולמטרות רווח. נסביר.

    עוסקים, חברות עסקיות ותאגידים עסקיים מבצעים פעילות עסקית ומשלמים מס הכנסה על רווחים, לצד מיסים נוספים החלים על נישומים עסקיים "רגילים", כאשר בנוסף גופים עסקיים אלו משלמים מע"מ על הוצאות וגובים מע"מ מלקוחות – מע"מ שהם יכולים להתקזז עליו מול המדינה. בעמותה וגוף ללא כוונת רווח המצב שונה וכך גם המיסוי שונה. 

    מעצם ההגדרה הכללית שלהם, מלכ"רים אינם מייצרים רווחים (לפחות לא רווחים מחולקים) מפעילותם, לכן זה לחלוטין הגיוני שגופים אלו זכאים לפטור מתשלום מס הכנסה – ואכן הם מגישים דוחות שנתיים אך אינם משלמים מס הכנסה כלל. זאת כל עוד העמותה מוגדרת מוסד ציבורי ובהתאם לסעיף 9 (2) בפקודת מס הכנסה. 

    מה לגבי המע"מ: ובכן, גם בהקשר זה מיסוי עמותות ומלכ"רים כולל כללים שונים מגופים עסקיים אחרים. הסיווג של עמותה או מלכ"ר במע"מ שונה משל כל נישום עסקי אחר, כך שבפועל עמותה המסווגת באופן מלא כמלכ"ר לא גובה מע"מ מתורמים ומהכנסות מלקוחות של פעילות העמותה, כאשר על ההוצאות שלה העמותה כן משלמת מע"מ רגיל ואינה מקבלת מע"מ בחזרה – אז היא לא יכולה להתקזז על המע"מ מול המדינה. 

    אך זהו לא הסוף בכל הנוגע למיסוי עמותות ומלכ"רים, הנושא כולל מורכבויות נוספות ולא אחת "הולך ומסתבך" – מה שעוד יותר מדגיש את הצורך של קבלת ליווי מקצועי בכל הנוגע להתנהלות המיסים של עמותות. 

    מיסוי שכר בעמותות

    המדינה קבעה מדיניות מיוחדת לעמותות ומלכ"רים בכל הנוגע למע"מ, כאשר כחלק ממדיניות זו נקבע גם מס שכר – מיסוי ייחודי לסוגי נישומים אלו. מס השכר נועד כביכול להוות חלופה לפטור ממע"מ שעמותה מקבלת מהמדינה. המשמעות המעשית היא שעמותה המשלמת שכר לעובדיה נדרשת לתוספת תשלום מס שכר בגובה 7.5% מהשכר המשולם לכל עובד – שיעור זה מחושב לפי כל מרכיבי השכר! 

    אבל, אפשר לקבל פטור מתשלום מס השכר הזה. אם סך כל שכר העבודה שעמותה שילמה בשנה לא עבר סכום של כ-178,000 ש"ח, היא מקבלת פטור ממס זה – כך שחשוב לשים לב ולנהל את מדיניות השכר בתבונה אם עמותה נמצאת קרוב לסף המקנה פטור. 

    יש עמותות שכן משלמות מיסים!

    עצם ההגדרה של גוף את עצמו כעמותה או מוסד ללא כוונת רווח אינה מספיקה כמובן כדי לקבל פטור ממיסים מסוימים. מה שחשוב הוא אופן ההגדרה של הגוף ברשות המיסים, כאשר יש עמותות שמתוקף הגדרתן ומהות פעילותן כן נדרשות לשלם מס מסוים על הכנסות ורווחים. 

    עמותה המוכרת במע"מ כמלכ"ר מלא ובמס הכנסה כמוסד ציבורי, זכאית לכל הפטורים ממס. אך עמותות המוגדרות מלכ"ר מעורב (יש לה פעילות מסחרית המייצרת רווחים) כן משלמות מס על ההכנסות הרלוונטיות ועמותה המוגדרת עוסק (כל הפעילות שלה עסקית ולייצור רווח) משלמת מס כמו כל עסק רגיל אך עדיין נתונה לאיסורים הרלוונטיים לעמותות לגבי חלוקת רווח לבעלים. 

    שירותי עו"ד מיסים לעמותות ומלכ"רים

    כל ההסבר הנ"ל הציף את המורכבות שלעיתים קיימת בכל הנוגע למיסוי עמותות ומלכ"רים ואת החשיבות של התנהלות נכונה ומושכלת בתחום זה. כשלים בכך יכולים להוביל גם לדרישות תשלום מס מעמותה אך גם לסיבוכים משפטיים ופליליים של מנהלי ובעלי העמותה. 

    חשוב מאוד לקבל ליווי מקצועי לגבי מיסוי העמותה שלכם, לבצע תהליך מסודר ושגרתי של ייעוץ מס ותכנון מס וכמובן שאם כבר קרתה תקלה ובעיה מול רשות המיסים, עו"ד מיסים הוא בעל מקצוע הכרחי לניהול נכון של התיק והמקרה הספציפי. 

      דילוג לתוכן