צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    עבירות הונאה

    היא נחשבת  לאחת מהעבירות החמורות והמורכבות ביותר בספר החוקים, המחייבת ייצוג משפטי של מומחה כדי לאפשר לגורם המיוצג להגיע לתוצאות האופטימאליות מבחינתו, בהתאם לנסיבות. בתקשורת אנו שומעים הרבה על תיקים בעלי הד ציבורי רחב, בין אם בשל זהות הגורם העברייני ובין אם בשל מורכבות המקרה והסכומים המעורבים. קיימות אפשרויות רבות ושונות של עבירות הונאה, ואי לכך חוקים שונים המגדירים את התחום כולו מבחינה משפטית.

    אם אתם חשודים בעבירת הונאה כלשהן או אתם מעורבים במקרה רלוונטי, ייצוג נכון, חכם ויצירתי יכול לשפר את הסיכויים שלכם להפחתה בעונש ואפילו לזיכוי – הייצוג הנכון מבית משרד עו"ד בועז ראובן, מומחה למשפט פלילי ובינלאומי!


    עבירות מס של עצמאים

     

    הונאה. סל של עבירות

    מדובר על עבירה מורכבת, המתפרסת על פני מספר סעיפי חוק. תחום המשפט הפלילי בישראל כולל כמה וכמה סעיפי חוק הנוגעים ישירות למעשים ועבירות הנחשבות הונאה, כאשר לא אחת סעיפי האישום מוגדרים כ"קבלת דבר במרמה", מטעמים משפטיים למיניהם, שלא ניכנס אליהם כאן. סוגים אחרים של עבירות בקטגוריית ההונאות הן למשל הונאת נושים, קשירת קשר להונאה, זיוף תעודות, התחזות לאדם אחר ועוד.

    באופן כללי, עבירות הכוללות מעשים של הונאה ומרמה מיועדות במהותן להשיג רווח או תועלת עבור האדם או האנשים המבצעים אותן. עבירות אלו יכולות להתבצע על ידי אנשים פרטיים, אנשי עסקים ואנשים בתפקידי מפתח ותפקידים רגישים, למשל בעלי גישה לכספים או מידע חשוב.

    במרבית המקרים , מדובר בפועל על עבירות בעלות אופי כלכלי, כספי או עסקי – מה שנקרא "עבירות צווארון לבן". ככאלו, על פי רוב הן אינן כוללות פגיעה פיזית באנשים או ברכוש, אלא פעולות ברמות כאלו ואחרות של תחכום להשגת רווח או תועלת, בדרך שאינה חוקית.

    דוגמאות רווחות כוללות למשל:

    • קבלת כספים שלא כדין
    • מעילות כספים מגופים פיננסיים או עסקיים
    • קבלת זכויות דרך דיווחים כוזבים ומכוונים
    • השגת מידע בדרכים של רמייה
    • מעילה בכספי לקוחות או גורמים עסקיים
    • קבלת דבר במרמה דרך התחזות או פעולות זדוניות אחרות
    • עבודה בתחום כלשהו ללא הכשרה ודרך התחזות
    • הימנעות מתשלום חובות באמצעות הונאה (הונאת נושים)

    כמו כן ראוי לציין שעליית האינטרנט, המדיה החברתית ומדיומים דיגיטליים נוספים הגדילו משמעותית והרחיבו את עולם סוגי העברות בקטגוריה זו, בישראל וברחבי העולם. זאת עם אינסוף סיפורים ותיקים של הונאות ומעשי רמייה דרך המרחבים הדיגיטליים הללו – מה שמערב לא אחת את התחומים המשפטיים של משפט פלילי, משפט בינלאומי ופשעי מחשב וסייבר.

    השפעת עבירות הונאה

    מקרי הונאה כוללים לא אחת גניבה או קבלה במרמה של סכומי כסף או הטבות שונות, אך השפעת עבירות אלו יכולה להיות הרבה יותר מקיפה ולעיתים ממש הרסנית. אלו כמה דוגמאות:

    • אובדן כספים של משקיעים, חוסכים, בעלי פיקדונות וכיוצא באלו.
    • פגיעה בשווי מניות חברה שבה בוצעה מעילה. במקרים חמורים תיתכן אף פגיעה במדדי שוק הון ובאמינות מוסדות פיננסיים.
    • פגיעה במוניטין של גוף עסקי שנפגע מהמקרה.
    • נפילת עסקאות ופגיעה ישירה בעסקים.
    • פשיטת רגל של הגוף שנפגע קשה מהמקרה – ראו מקרה מעילת הכספים בבנק למסחר (תיק אתי אלון).

     

    הונאה דיגיטלית

    credit: Panorama Images

     

    ענישה פוטנציאלית

    כאמור, יש הרבה סוגים ומגוון מקרים, כאשר כל מקרה נמדד לגופו מבחינת חומרה ומבחינת סעיפי החוק שעליהם הנחקרים או הנאשמים עברו – מה שמשפיע ישירות ומהותית על פוטנציאל הענישה המשמעותי בתיקי הונאה אלו.

    אין עונש מקסימאלי ספציפי לכלל עבירות ההונאה, כי סף הענישה משתנה לפי מהות וחומרת המקרה ולפי היקף סעיפי החוק הקיימים בתיק. העונש יכול להיות בלעדי או משולב, למשל הטלת קנס כספי גבוה, מאסר על תנאי והוא יכול גם כמובן להיות עונש מאסר בפועל, עם תקופות מאסר משמעותיות וארוכות. שוב, ראו את תיק ההונאה ומעילת הענק של אתי אלון בבנק למסחר, בית המשפט גזר עליה 17 שנות מאסר בפועל ותשלום קנס של 5 מיליון שקל.

    במקרים חמורים של הונאות, למשל כאשר מדובר על סכומי כסף גבוהים מאוד, כאשר המבצע הוא עובד ציבור או כאשר מדובר על אדם בתפקיד בכיר ורגיש, הענישה יכולה בהחלט להיות מחמירה ולהגיע לשנים רבות של מאסר בפועל, יחד עם הכתם של אישום והרשעה פלילית.

    עבירות פליליות חמורות מאוד

    מדינת ישראל רואה בעבירות מרמה והונאה עבירות פליליות חמורות, למרות שכאמור לרוב אין בהן פגיעה פיזית בגוף או ברכוש, אך בהחלט יש פגיעה מהותית מבחינות אחרות ולא אחת מדובר על עבירות הנעשות בידי בכירים, עובדי ציבור וכדומה.

    ראיות לחומרתן מבחינת המדינה וספר החוקים שלה מגיעות גם דרך פוטנציאל הענישה הגבוה בדמות עונשי מאסר בפועל ממושכים וקנסות גבוהים מאוד וגם דרך מאמצי האכיפה והחקירה שהמדינה מיישמת.

    במשטרת ישראל פעילות שתי יחידות שתחום ההתמחות שלהן ומרכיב מהותי בפעילותן הוא עבירות הונאה ומרמה. יחידות אלו הן להב 443 העוסקת, בין היתר, בחקירות כלכליות מורכבות ויחידה נוספת עם התמחות ספציפית בתחום ההונאות, יאח"ה – היחידה הארצית לחקירות הונאה. לאור המורכבות והתחכום שפעמים רבות מתלווים לתיקים ביחידות חוקרות אלו אין רק שוטרים חוקרים אלא גם רואי חשבון, עורכי דין, כלכלנים ואפילו פסיכולוגים.

     

    כסף , הונאה ועונש צפוי

    Credit: designer491

     

    בועז ראובן ושות' – ההגנה שלכם

    מכיוון שעבירת ההונאה נחשבת לעבירה ״מתוחכמת״, הדורשת מן המבצע רמה גבוהה של תכנון וביצוע, בלי שהקורבן, אדם פרטי, שותף עסקי או חברה יהיה מודע למעשה הרמייה, כך גם משימת ההוכחתה וקיום העבירה וההגנה על הנאשם , מחייבת הבנה מעמיקה בתחום המשפט הפלילי ולעיתים אף משפט בינלאומי, דיני מיסוי וכיוצא באלו.

    משרד עורכי הדין בועז ראובן ושות' מעמיד לרשותכם ניסיון עשיר ומוכח בייצוג נאשמים בעבירות מסוג זה. מכיוון שלכל עבירת הונאה יסודות פרטניים משלה ודרכי הוכחה שונות, ומכיוון שהכרעת בית המשפט מתבססת על 3 גורמים עיקריים: המבצע, הנפגע ונסיבות המקרה, צוות המשרד יגבש למענכם אסטרטגיית הגנה מותאמת אישית ויצירתית ויפעל על מנת להפחית את עונשכם ולשפר את סיכויי ההצלחה בתיק.

    בעיקר אם אתם חסרי עבר פלילי, הליווי המשפטי המקצועי של צוות המשרד יאפשר לכם, על פי רוב, ליהנות מהקלה משמעותית בעונש או מקנס כספי בלבד ובמקרים מסוימים, אף מזיכוי מלא מאשמה.

    עורך דין פלילי וכלכלי לליווי תיקי הונאה

    הן מצד הפוגע שביצע את העבירה כביכול והן מצד הנפגעים הישירים או העקיפים ממקרה ההונאה, יש חשיבות מכרעת ומהותית מאוד בליווי התיק בעזרת עורך דין פלילי המתמחה פרטנית ומקצועית בתיקים שכאלו, עם ידע בתחומים כלכליים ולא אחת גם בתחומי מיסוי. ליווי וייצוג איכותי בידי עו"ד פלילי-כלכלי בהחלט יכול לסייע לכל אחד מהצדדים לקדם את האינטרסים שלו למול המערכת, כבר משלבי החקירה וכמובן שבשלבים המשפטיים לאחר הגשת כתב אישום ותחילת הליכים פליליים.

    דוגמא לטיפול המשרד בתיק עבירות הונאה

    "א.ג., אשר עבד בחברה לריהוט משרדי, עזב את תפקידו והחל לעבוד בחברה המתחרה, כשהוא שומר ברשותו את קודי הגישה לשרתים של מעסיקו הקודם.

    לאחר שלקוח מוסדי פנה לחברה אותה עזב א.ג. כדי לקבל הצעת מחיר לפרויקט, השתמש א.ג. - לטענת התובעת אשר הגישה תלונה במחלקת חקירות מחשב במפלג ההונאה - במידע השמור בשרתי החברה בה עבד בעבר, לשם הגשת הצעת מחיר תחרותית ונגדית מטעם החברה בה הוא עבר לעבוד.

    במהלך הדיונים הצגנו את טענות מעסיקתו הקודמת של א.ג. כחסרות שחר והוכחנו שא.ג. הוא אדם נורמטיבי ואכן, א.ג. לא הורשע בדין".

      דילוג לתוכן