צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    עבירות צווארון לבן

    עבירות צווארון לבן מוגדרות כעבירות לא אלימות המבוצעות לטובת השגת רווח כספי. למשל מעילות, קבלת שוחד, הונאה תאגידית, עבירות ני"ע, ניצול מידע פנים וכיוצא באלו.

    בשנים האחרונות אנו שומעים יותר ויותר על עבירות מסוג אלו, ברמות שונות של חומרה והשפעה. מה מהותן המשפטית של עבירות אלו וכיצד רצוי לנהוג כאשר עולה נגדכם חשד לעבירות פיננסיות מתחום הצווארון הלבן – על כך במדריך הבא מבית משרד עו"ד בועז ראובן.

     

    מה הקשר לצבע הצווארון?

    המונח מגיע מהגדרתו הקרימינולוגית של הסוציולוג אדווין סאת'רלנד משנת 1939, בתקופה ההיא סוג העבירות המדובר נעשה ע"י אנשים ממעמד גבוה, אנשים שבזמנו נהגו ללבוש בגדים בעלי צווארון לבן. מכאן מגיע המונח המשמש אותנו עד היום, למרות שאנשים הנחקרים ומורשעים בסוג זה של עבירות כבר מזמן לובשים חולצות וצווארונים בשלל צבעים.

    עם זאת, גם כיום עבירות אלו נחשבות עבירות המבוצעות ע"י אנשים שידם משגת, אנשים הנמצאים בתפקידים בכירים יחסית המאפשרים להם גישה ומשאבים שאין לכל עובד ואת היכולת לבצע מהלכים שעשויים לגלוש לתחום הפלילי.

    לא הגדרה משפטית רשמית

    מעניין לציין כי למרות שהמונח בהחלט מוכר ונמצא בשימוש נרחב, הוא אינו מונח משפטי רשמי. כך בספר החוקים של ישראל אין התייחסות ספציפית לעבירות צווארון לבן וגם בלימודי משפטים אין הגדרה רשמית ומוחלטת, כך גם אין התמחות פרטנית בעבירות אלו – אך בהחלט יש עורכי דין המתמחים בעבירות פליליות וכלכליות וחשוב מאוד לקבל ייצוג משפטי דרך עורך דין צווארון לבן עם ניסיון בעבירות אלו!

    עורך דין צווארון לבן

     

    עבירות בתחום הפלילי!

    פעמים רבות עבירות צווארון לבן מקבלות בתקשורת ובקרב הציבור יחס סלחני יחסית, כנראה משום היותן בלתי אלימות ומבוצעות במקרים רבים ע"י דמויות מוערכות ואף מוכרות, אולי כי לרוב הגורמים הנפגעים מהעבירות הם תאגידים גדולים ועשירים ולא אנשים פרטיים.

    אך חשוב להדגיש ולהבין כי עבירות אלו נחשבות חלק מהתחום הפלילי, על כל המשתמע מכך! ההגדרה של "צווארון לבן" היא סוציולוגית במהותה ואינה משפטית "פר-אקסלנס". כמובן שהיחס של מערכת המשפט והאכיפה לעבירות אלו שונה מהותית לעומת העבירות הפליליות החמורות ביותר ואשר לרוב כוללות מרכיב של אלימות, אך בכל מקרה ממש אין להקל ראש בחשדות, חקירות ואישומים מתחום הצווארון הלבן.

    כיום מערכת המשפט הישראלית נוטה לחומרה בעבירות כגון אלו, כולל הטלת עונשי מאסר לא מבוטלים וקנסות כספיים גבוהים מאוד. ליווי משפטי של עו"ד מומחה יכול לשפר מהותית את מצב הנחקר והנאשם.

    הגדרות כלליות לעבירות

    כדי להסביר את העניין יותר לעומק, ננסה לתת כמה הגדרות אפשריות לעבירות מעולם הצווארון הלבן, כאשר בעבירות הרלוונטיות חלק או כל ההגדרות יכולות להיות תקפות.

    • עובדים ברף הגבוה: אנשים החשודים בעבירות אלו יהיו לרוב עובדי תאגידים שונים או עובדים במגזר הממשלתי, כאשר על פי רוב ניתן לסווגם כעובדים בכירים וברף הגבוה יותר מבחינת השכלה ותפקיד. עברייני צווארון לבן יהיו בתפקיד משרדי ולא פיזי – פקידים, מנהלים, יועצים, בעלי מקצועות חופשיים וכו'.

     

    • היעדר אלימות: העבירות מבוצעות תוך ניצול תפקידו של האדם, גישה למשאבים שונים, ידע, הסתרת נתונים וכיוצא באלו – אך תמיד ללא אלימות פיזית או עזרים חיצוניים דוגמת נשק או חדירה בכוח למקום כלשהו.

     

    • לרוב אין נפגעים ישירים: באופן כללי, ניתן לומר כי ברוב המקרים של עבירות מסוג זה אין נפגעים ישירים מהעבירה. כמובן שניתן לציין מקרים כמו הונאת הפונזי של ברני מיידוף או מעילת הענק של אתי אלון בבנק למסחר, שבהם בהחלט היו נפגעים ישירים. אך לרוב הנפגע הוא התאגיד או הארגון ולא אדם כזה או אחר.

     

    • עבירות במסגרת תפקיד העבריין: עבירות שבוצעו במסגרת התפקיד של העבריין מבצע העבירה, כאמור תוך ניצול משאבים, מידע והסתרת מידע בהקשר לאותו תפקיד או משרה.

     

    בתוך כך, יש להדגיש כי בגלל שאין הגדרה משפטית מובהקת לעבירות מסוג זה, בתי המשפט בוחנים את המקרה בראייה רחבה. זה אומר שההתייחסות תהיה שונה – משפטית, מהותית ומעשית – כאשר עבירות בוצעו ע"י מנהלים, בכירים וגורמים מורשים למיניהם, לעומת עבירות (לרוב בעלות תוצאות פחות חמורות וקיצוניות) שבוצעו ע"י עובדים זוטרים יותר. דוגמא לכך היא מעילה כספית שבוצעה בידי מנהל מורשה לעומת גניבת סכום קטן יחסית ע"י עובד זוטר וללא יכולת אמיתית לגרום נזק פיננסי מהותי לתאגיד / לציבור.

     

    עבירות צווארון לבן

    Credit: Madhourse

    דוגמאות לעבירות צווארון לבן

    על אף שכאמור אין הגדרה משפטית רשמית לסוג עבירות זה, בהחלט יש עבירות שנהוג לשייכן לעולם עבירות הצווארון הלבן. הדוגמאות המובילות והנפוצות ביותר הן:

    עבירות הקשורות להגבלים עסקיים: מגוון עבירות שרובן נוגע לחוקי תחרות כלכלית. למשל קרטלים עסקיים, הסדרים כובלים ומנוגדים לחוק, ניצול מעמד של תאגיד כמונופול כיד לפגוע בתחרות, מיזוגים ורכישות ללא אישור או שלא בהגדרות החוק, פגיעה בצרכנים וכו'.

    שוחד: עבירות הפרת אמונים של עובדי ואנשי ציבור, הפרת אמונים ע"י עובדים בכירים בתאגיד, קבלת שוחד, מתן שוחד וכל הנגזרות של עבירות אלו.

    הלבנת הון: בישראל קיים חוק ברור לאיסור הלבנת הון. עבירות אלו יכולות להיות פעולות ברכוש אסור לפי הגדרת החוק, למשל כדי להלבין כספים או רכוש שמקורו בפעילות פלילית או עבירות הקשורות לאי דיווח לרשות לאיסור הלבנת הון.

    מקרי מרמה וגניבה: כאשר הכוונה היא בעיקר לעבירות מרמה ו/או גניבה  המבוצעות בידי גורמים מורשים בתאגיד או גוף ציבורי, מנהלים, עובדים. זה כולל גם עבירות של קבלת דבר במרמה.

    עבירות על חוק ניירות ערך: תחום "קלאסי" לעבירות צווארון לבן הוא שוק ההון. עבירות אלו יכולות למשל להיות מסחר או שימוש לפי מידע פנים, הרצת מניות, תרמיות והונאות בניירות ערך, עבירות הנוגעות לדיווח לרשות ני"ע, עבירות על חוקי ייעוץ או ניהול השקעות, מסחר ללא רישיון וכן הלאה.

    רישום כוזב של מסמכי תאגיד וזיוף מסמכים: מקרים הקשורים לא אחת גם לדוגמאות האחרות שנתנו כאן. בעלי תפקידים המבצעים רישומים כוזבים במסמכים תאגידיים רשמיים (לרוב ממניע פלילי-כלכלי) וכמו כן זיוף של מסמכים תאגידיים/עסקיים, שוב לרוב בהקשרים של עבירות כלכליות.

    עבירות מס: את הדוגמא הרחבה ביותר השארנו לסוף, כאשר יש מקרים בהם ביצוע עבירות מס יכולות גם להיכנס תחת ההגדרה המקובלת של עבירות של צווארון לבן, בעיקר בהקשר לגורם המבצע את העבירה. עבירות אלו כוללות, למשל ובין היתר, עבירות על חוקי מיסוי מקרקעין, מס הכנסה, מס חברות, עבירות דיווח לרשות המיסים, עבירות מע"מ וכו'.

     

    חקירות עבירות צווארון לבן וייצוג משפטי בהליכים המשפטיים

    מכיוון שמדובר על עבירות לא אלימות וכאלו אשר מבוצעות לרוב ע"י אנשים ממעמד יחסית גבוה בחברה, יחס רשויות החקירה והאכיפה יהיה לרוב עדין ואדיב יותר כלפי נחקרי עבירות אלו. אך בכל מקרה מדובר על חקירה בעלת פוטנציאל להשלכות רוחב קשות, כולל הטלת מגבלות על הנחקר, מעצרים, פגיעה ביכולת ההתפרנסות וכמובן פגיעה במוניטין.

    חקירות אלו נמשכות פעמים רבות זמן ממושך, בגלל מורכבות המקרים והצורך להתחקות אחר פעולות ומהלכים שונים ומורכבים פיננסית, חשבונאית ותאגידית. אי לכך גם הקושי לנחקר ועלויות הליווי המשפטי עשויות להיות כבדות ומתמשכות. פרט זה מדגיש את החשיבות המכרעת של ליווי משפטי איכותי ומדויק באמצעות ייצוג של עורך דין צווארון לבן.

    כמובן שהזכות לייצוג משפטי בשלבי החקירה עומדת וקיימת גם כאן  וקריטי להשתמש בזכות זו מיידית כדי לשפר את הסיכויים בחקירה ובהליכים המשפטיים. זו אינה ביקורת של רשות המיסים או משהו דומה, זו חקירה פלילית של ממש ועליכם לנהוג בהתאם ולהיות זהירים, אפילו אם אתם בטוחים שאתם חפים מפשע!

    עו"ד עבירות צווארון לבן

    במקרים רבים מאוד, עבור נחקרים ונאשמים בעבירות אלו, זה יהיה המפגש הראשון עם רשויות האכיפה והחוק ולא אחת מדובר על מקרים מורכבים ועם ריבוי פרטים, ניואנסים ונגיעות לתחומי משפט שונים, מהאזרחי, דרך הכלכלי וכמובן עד הפלילי. לכן חשוב מאוד לקבל ייצוג וליווי של עו"ד עם ניסיון מוכח ורב בעבירות צווארון לבן.

    כך, במכלול התהליך המשפטי והחקירתי עורך הדין מדריך את הלקוח מבחינת זכויות, התמודדות עם תרגילי חקירה, מבצע ריכוז ושליטה על חומרי חקירה רבים ומאתר נתונים חשובים ורלוונטיים מחומרי החקירה והמקרה. עורך הדין חייב להיות בקיא ומיומן בחקיקה ופסיקה, גם בהיבטים פליליים וגם בהיבטים של המשפט האזרחי, מנוסה בעבירות כלכליות ובמכלול נושאים ותחומים.

      דילוג לתוכן