אלימות במשפחה
אלימות במשפחה היא נושא רציני ולצערנו די נפוץ אשר משפיע על המון אנשים ומשפחות, באופן שבועל חוצה מגזרים ודמוגרפיות. בכל מובן – פיזי, נפשי, רגשי ואף משפטי – ישנן שלל מורכבויות סביב מקרי ואירועי אלימות בתוך המשפחה וכמובן השלכות חמורות עבור כלל המעורבים וביתר שאת אלו הסופגים וסובלים מהאלימות. במאמר זה, עו"ד פלילי בועז ראובן כולל ניסיון בתיקי אלימות משפחתיים, יספק סקירה של נושא קשה וחשוב זה.
credits: iStock.com/Akarawut Lohacharoenvanich
ההגדרה של אלימות במשפחה
אלימות בתוך המשפחה, בהגדרתה הבסיסית והמשפטית, היא כל סוג וביטוי של אלימות בין בני משפחה, בין אם הם בזמן האירוע משפחה ובין אם המעורבים היו בעברם חלק כלשהו מאותה משפחה. זה כולל בני ובנות זוג, ילדים, אחים ובאופן רחב יותר גם בני משפחה רחוקים יותר שאינם חלק מהמשפחה הגרעינית (למרות שלרוב בהקשרים אלו מדובר על אלימות בתוך המשפחה הגרעינית – אך לאו דווקא מבחינת ההגדרה ה"יבשה").
האלימות יכולה להתבטא כאמור בשלל צורות וסוגים – כך שלא חייבת להיות אלימות פיזית ו/או מאיימת על מי מבני המשפחה כדי שמקרה ייחשב אלימות משפחתית ויטופל בצורה קשה וחזקה ע"י גורמי האכיפה והחוק! אלימות משפחתית היא כמובן פיזית בצורה של מכות, חבלות ופגיעה פיזית, אך היא גם כוללת בתוכה התעללות נפשית ורגשית, אלימות מילולית, אלימות כלכלית, עבירות מין וכן הלאה עם מגוון דוגמאות מצערות ועצובות.
אלימות בעיקר כלפי נשים וילדים
למרות שזה לא תמיד כך ובהחלט יש מקרים של אלימות בתוך המשפחה גם כנגד גברים, בין אחים או למול קשישים במשפחה למשל, אינסוף מחקרים ונתונים סטטיסטיים רשמיים – מישראל ומיתר מדינות העולם – מראים שוב ושוב כי עיקר הפגיעה של מקרי אלימות אלו הוא כלפי נשים, על ידי בני זוגן בהווה או לשעבר. כמו כן ולמרבה הצער, הנפגעים השניים הכי נפוצים למקרי אלימות משפחתית הם ילדים.
מדובר על תופעה סוציולוגית ודמוגרפית רחבה שעליה נכתב ונחקר המון וקצרה היריעה והפורמט מלפרט עליה כאן, אך הלכה למעשה ובהחלט גם לפי המספרים והנתונים בשטח, רוב המקרים של אלימות בתוך המשפחה מבוצעים ומקודמים על ידי גברים וכנגד נשים בעיקר וגם ילדים.
תופעת רצח הנשים בישראל – שיאים חדשים ומדאיגים!
הנתונים הרשמיים החל משנת 2000 מראים מגמה מדאיגה, שאף הולכת ומתגברת בחלק מהשנים האחרונות, של לפחות 20 מקרי רצח של נשים, ע"י רוצחים מתוך המשפחה, בכל שנה. בשנת 2023 לבדה נרצחו בישראל 22 נשים ע"י רוצח מתוך המשפחה ועל רקע מגדרי בלבד!!!
עוד קצת מספרים מחרידים, כדי להעביר את המסר ולהבין את חומרת המצב, ממשיכים לספר את אותו סיפור קשה ועצוב בהקשר לרציחות נשים בתוך המשפחה. כאשר בשנת 2022 נרצחו בישראל 23 נשים ע"י גורמים מתוך משפחתן, ב-2021 הייתה ירידה מסוימת עם 16 מקרי רצח, אך ב-2020 המגמה של מעל 20 רציחות נשים בשנה המשיכה עם 21 נשים אשר נרצחו. וכך זה למעשה כמעט בכל שנה בעשורים האחרונים – כאשר יש לציין כי לרוב יש בכל שנה מספר גבוה יותר של נשים שנרצחות, אך מיעוטן הקטן אינו נכלל בהגדרה של רצח על רקע מגדרי ו/או רצח מתוך אלימות משפחתית – כך למשל ב-2023 נרצחו בישראל 29 נשים, כאשר 22 מקרים סווגו כרצח בתוך המשפחה והיתר כמקרים בעלי רקע שונה.
בנוסף, קריטי להדגיש ולהבין כי ברוב המקרים של רצח נשים בתוך המשפחה, הרצח עצמו מבוצע במקום שאמור להיות הכי מוגן ובטוח עבור האישה – בבית.
מנתוני השנים האחרונות, אשר ממשיכים להתקיים גם ב-2023 ו-2024, רואים כי מעל חצי מהנשים הנרצחות בישראל מדי שנה הן נשים ערביות, רובן המכריע נרצח על ידי בן זוג לשעבר או בהווה או בן משפחה אחר. אצל נשים יהודיות, יותר מחצי ממקרי הרצח מבוצעים על ידי בני הזוג של הקורבנות.
השפעת מלחמת חרבות ברזל על אלימות במשפחה
נתון סוציולוגי ששוב ושוב מתברר כנכון, גם בישראל, הוא שבתקופות של משברים לאומיים ומציאות חיים לחוצה מעבר לרגיל, יש גם עלייה במקרי אלימות בתוך המשפחה, שוב בעיקר כלפי נשים וילדים. זהו בהחלט המצב גם במציאות שאליה נקלעה החברה בישראל במלחמת חרבות ברזל, שהחלה כמובן בעקבות האירועים הנוראיים של 7.10.2023.
מרכז המידע של הכנסת פרסם כי ישנה עלייה מטאורית ממש בדיווחים ותלונות על מקרי אלימות במשפחה במהלך תקופת המלחמה, עם כמעט 5,000 דיווחים ותלונות, למול "רק" כ-2,800 בתקופה המקבילה מלפני המלחמה. יתרה מכך, הסברה הרווחת בקרב אנשי מקצוע היא כי יש תת דיווח מהותי על אירועי אלימות משפחתיים, כך שהמציאות בשטח כנראה חמורה וקשה אף יותר.
פתרונות מקלט מיידיים לסובלות וסובלים מאלימות משפחתית
מעבר להיבטים וצעדים משפטיים ואכיפתיים כפי שמיד נפרט לגביהם, יש גם פתרונות מיידיים יותר המיועדים לספק לקורבנות אלימות משפחתית הגנה מסוימת, בתוך מצב מורכב וקשה מאוד. מדובר בעיקר על מקלטים המופעלים או ע"י משרד הרווחה ו/או ע"י עמותות מהמגזר השלישי. מקלטים אלו מיועדים, באפן מובן ומתבקש, בעיקר לנשים וילדיהן אשר סובלים מאלימות ואשר קיימת סכנה לביטחונם הפיזי או הנפשי.
הפנייה למקלט היא במהותה חסויה וזהו פתרון שאמור להיות לתקופת ביניים של כמה חודשים עד להגעה לפתרון מעשי, משפטי או אכיפתי מתאים. הפנייה למקלט יכולה להיעשות עצמאית במקרי חירום או לרוב עם הפנייה של שירותי הרווחה באמצעות עו"סיות, פקידות סעד וכיוצא באלו.
credits: iStock.com/gorodenkoff
היבטים משפטיים להתמודדות עם עבירות אלימות במשפחה
במקרי עבירות אלימות במשפחה, לצד פנייה לגורמי רווחה לסיוע ותמיכה מיידיים, בהחלט יש מקום גם להגשת תלונה במשטרה – גם כדי לקבל הגנה לקורבנות, אכיפה כנגד הפוגע וגם כדי למנוע מקרים אלו בעתיד – וישנם גם היבטים משפטיים להתמודדות עם מצב מורכב ומשברי זה.
מבחינת החוק, בישראל קיימים החוק למניעת אלימות במשפחה והחוק למניעת הטרדה מאיימת, שניהם מיועדים לספק למערכת המשפטית כלים כנגד הגורם האלים וגם לספק הגנה לקורבנות. זאת כמובן לצד האפשרות שבהחלט קיימת ומיושמת לא אחת (אמנם במקרים הקשים וממושכים יותר) של הגשת תלונה במשטרה על אלימות, תיקים פליליים , הגשת כתב אישום פלילי כנגד הפוגע והטלת עונשי מאסר, צווי הרחקה וכדומה.
החוקים שהוזכרו לעיל מאפשרים בצורה מהירה ואפקטיבית, למשל, הפקת צווי הגנה בעבור בני המשפחה המאוימים או שכבר נפגעו מהצד האלים. צווי הגנה אלו יכולים, בין היתר, להגדיר איסור קשר בין הצד המאיים/פוגע לבני המשפחה האחרים, איסור קרבה גיאוגרפית לבית המשפחה, איסור להחזיק נשק וכן הלאה.
לסיכום, בעוד ששנת 2023 הייתה הקשה ביותר בעשורים האחרונים מבחינת רצח נשים, גם שנת 2024 לא נראית מבטיחה במיוחד מבחינה זו ועובדתית מקרי אלימות במשפחה אינם פוחתים. זוהי מגמה מדאיגה בהחלט. מדובר על מקרים שהם תמיד קשים, מורכבים ומשבריים למשפחה – אבל יש פתרונות וסיוע שאפשר לקבל! אם גם את או אתם מתמודדים עם אלימות בתוך המשפחה, חשוב לא להיות לבד עם זה ולהבין שיש אנשים, גורמים ומערכות שנמצאים כדי לסייע ולהגן, אז קריטי לפנות לסיוע מקצועי.
פנו למשרדנו, עו"ד בועז ראובן, מומחה במשפט פלילי יסייע לכם וילווה אתכם לאורך כל הדרך, עד להשגת התוצאה הרצויה.