מסחר במטבעות וירטואליים / דיגיטליים
שוק המטבעות הווירטואליים / דיגיטליים / קריפטוגרפיים (שמות שונים לאותו הדבר באופן כללי) העולמי הוא כבר גדול מאוד והוא בהחלט אחד השווקים הפיננסיים הכי מרתקים, דינמיים ומסקרנים הקיימים כיום. תחום חדש ומורכב אשר מציג בכמה מטבעות/נכסים עליות שערים אסטרונומיות בשנים האחרונות ולכן מושך אליו מתעניינים וסקרנים רבים הבוחנים אפשרויות השקעה ומסחר. אך בשל היותו תחום צעיר ומאוד דינמי, כמו גם לעיתים מורכב להבנה מבחינת טכנולוגיה, רגולציה, מבנה פעילות ורמת סיכון, שחקנים חדשים לא תמיד יודעים איפה ואיך להתחיל. לכן הכנו הסבר שימושי לגבי מסחר במטבעות וירטואליים.
קריטי להבין בתחום ולמה אתם נכנסים
כאמור, עולם המטבעות הדיגיטליים המבוזרים הוא חדש מאוד, שונה מאוד מנכסים פיננסיים אחרים ובהיבטים רבים מורכב מאוד להבנה, לפחות בשלבים הראשונים. לפני שאתם קופצים למים ומתחילים מסחר במטבעות וירטואליים, חשוב שתבינו כמה שיותר בתחום ותדעו לאן אתם נכנסים. אתם לא צריכים להפוך למומחי בלוקצ'יין או מומחים מדופלמים במטבעות קריפטו, אבל בהחלט ללמוד את התחום ולפתח הבנה די מעמיקה ומפורטת, בעיקר לגבי המטבעות הדיגיטליים הספציפיים שאתם מעוניינים לסחור ולהשקיע בהם ודרכי המסחר הקיימות עבורכם.
מורכבות טכנולוגית, עצם הביזור של התחום כולו, היעדר פיקוח או ניהול מרכזי/ממשלתי ושאר אלמנטים המייצרים הלכה למעשה רף כניסה גבוה למשקיעים וסוחרים חדשים, מחייבים למידה מקדימה והבנה לא מבוטלת. לא רק שיש כאן פרופיל סיכון שאתם אולי לא מכירים או מנוסים בו ממכשירי השקעה אחרים אלא שהטכנולוגיה שונה לגמרי ובהחלט היו ויהיו מקרים של פריצות סייבר וגניבת מטבעות דיגיטליים, הונאות, הפסדים כתוצאה מטעויות טכניות של סוחרים ללא הבנה מספקת וכן הלאה.
איך קונים וסוחרים במטבעות וירטואליים?
כבר הכנו עבורכם כמה מאמרים המדריכים לגבי דרכי הרכישה של מטבעות וירטואליים-דיגיטליים, אם אתם רוצים להתעמק יותר לגבי מטבע מסוים או להבין יותר טוב את המנגנונים. באופן כללי, אי אפשר לקנות ביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים דרך בנקים או חלפני כספים רגילים, אלא רק דרך גורמים מקצועיים מוכרים ואמינים אשר פעילים ספציפית בשוק מטבעות הקריפטו / המטבעות הווירטואליים. אפשר גם לקנות מאנשים פרטיים המחזיקים יחידות של המטבע הרלוונטי לכם, אך זה משמעותית פחות מומלץ לסוחרים חדשים ומביא עימו סיכונים רבים.
לפני כל ביצוע פעולת קנייה של מטבעות דיגיטליים, אתם חייבים להצטייד בארנק דיגיטלי מתאים, אמין ומומלץ לסוג המטבע שאתם רוצים להתחיל לסחור בו. זה נחוץ הן לצרכי שמירת המטבעות שלכם והן לצרכי אבטחה והגנה על הנכס שרכשתם.
בישראל, קיימות שתי חברות פעילות, מוכרות ואמינות לביצוע עסקאות במטבעות דיגיטליים. חברת ביטס אוף גולד הכי מתאימה למתחילים בתחום והיא פועלת במודל של חלפנית כספים, מאפשרת רכישת ביטקוין או אתריום בלבד, באמצעות שקלים ובמגוון דרכי תשלום. לחלופין, חברת Bit2C מפעילה זירת מסחר המחברת בין מוכרים וקונים של ביטקוין, אתריום ומטבעות וירטואליים נוספים, במודל פעולה זול יותר אך גם מורכב יותר וכזה אשר מצריך הבנה טובה יותר של התחום והשוק.
אפשרות נוספת היא לסחור במטבעות וירטואליים באמצעות גורמים בינלאומיים, דרך האינטרנט כמובן. הכוונה כאן היא לזירות מסחר או פלטפורמות חלפנות המציעות מסחר במגוון מטבעות, דרך תשלום ישיר בביטקוין או כרטיסי אשראי והעברות בנקאיות.
היבטי מיסוי של מסחר במטבעות דיגיטליים
ההיבטים הטכניים והמעשיים של מסחר במטבעות דיגיטליים הם רבים וכאמור מצריכים מכם למידה והשקעת משאבים בהבנת השוק, הנכסים והמנגנונים. אך לצד זאת, אחד ההיבטים הכי חשובים לגבי מסחר במטבעות וירטואליים הוא כמובן המיסוי – מרכיב מרכזי ברגולציה המתפתחת על התחום כולו. מטבעות אלו אינם נחשבים באופן רשמי כמטבעות רגילים אלא כנכסים פיננסיים, גם ע"י רשות המיסים בישראל וגם ע"י רשויות מיסים ורגולציה בעולם.
המשמעות היא שרווחים ממסחר קריפטו חייבים בדיווח לרשות המיסים וכך גם חייבים במיסוי, לרוב מס רווח הון בשיעור 25% או במקרים רלוונטיים תשלום מס שולי בשיעור שונה. אי דיווח על עסקאות ורווחים במטבעות וירטואליים מהוה עבירת מס בעלת משמעויות פליליות!