צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    ליטיגציה

    מאבני היסוד של תחום המשפט כולו, התחום המשפטי שעולה אסוציאטיבית אצל רוב האנשים כאשר הם שומעים את המילים עורך דין או משפטים. בעברית, התמחות משפטית זו נקראת גם התדיינות, כאשר במהות העניין מדובר על הצגת טיעונים משפטיים במסגרת של בית משפט – במובן זה הליטיגציה היא ה"שואו" של עולם המשפט, ההופעה עצמה בפני בית המשפט. כמו כמעט כל דבר בעולם המשפט, גם תחום זה נחלק לכמה סוגים והתמחויות ומן הסתם חשוב לקבל שירות מעו"ד ליטיגציה המתמחה בנושא הרלוונטי עבורכם.

    מהות ההופעה בבית המשפט

    עורכי דין עוסקים בהמון תחומים ונושאים, כאשר למעשה רוב העבודה כלל לא מתבצעת בבית משפט ועורכי דין רבים כמעט ולא מגיעים להופיע בפועל בפני שופט בבית המשפט. אך כאשר מדובר על ליטיגציה, אותה הופעה בבית המשפט היא מהות העניין. כך, לצד הכנה מקיפה ומעמיקה בתיק ויישום ידע משפטי רחב, יצירתיות וניהול נכון של התיק וההליך, ההתדיינות עצמה בבית המשפט, אותה "הופעה" שעורך הדין נותן, היא מרכיב מהותי בהצלחה.

    לכן במובנים רבים עורך דין ליטיגציה מעולה חייב גם להיות "פרפורמר" חכם ומוצלח באולם בית המשפט, להציג את טיעוניו בצורה חכמה, משכנעת, כריזמטית ואפילו סוחפת כדי לקדם את האינטרסים של הלקוח אותו הוא מייצג מול השופט ומערכת בתי המשפט. אין בכך כדי לזלזל או להוריד מערכו של הליטיגטור! נהפוכו, אלמנט ה"שואו" בהופעה בבית משפט הוא מרכיב אינהרנטי ומשמעותי בכל מערכת המשפט והופעת ליטיגציה איכותית וסוחפת היא עדות לאיכות עורך הדין המייצג את לקוחותיו מול השופטים.

    אם יצא לכם אי פעם להיות בבית משפט, בעיקר בתיקים "מיוחדים" בתחום הפלילי או האזרחי, ודאי שמתם לב לאיכויות ההופעה של חלק מעורכי הדין, כאשר לצד פלפולים משפטיים ועבודה מקצועית בכל הנוגע לחוק ומשפט, האלמנט עצמו של הצגת הטיעונים הוא אמנות של הופעה בפני קהל.

     

    ליטיגציה

    בית המשפט – המקום בו ההופעה מתרחשת.

    מי הוא עורך הדין הליטיגטור?

    עורך דין ליטיגטור בעל התמחות בהופעה בבית משפט צריך כאמור להכיר לעומק את התחום המשפטי בו הוא עוסק ואת התיק הספציפי, כאשר בנוסף הליטיגציה עצמה דורשת סט מיומנויות ייחודי – מפסיכולוגיה ואמנות השכנוע ועד כריזמה ויכולות בימתיות של נואמים ודוברים. כך, אמנם נהוג להשתמש בביטוי "החוק היבש", אך בכל הנוגע להופעה בבית משפט, מדובר על עיסוק שהוא הכל חוץ מ"יבש" ולכן ליטיגטור מעולה צריך את היכולות המתאימות וידע משפטי מעמיק לבדו אינו מספיק – עובדה היא שהצגת אותם טיעונים מול שני שופטים שונים יכולה להניב תוצאה אחרת, מה שמדגיש את חשיבות ההופעה האיכותית מול בית המשפט.

    באותו הקשר של ליטיגציה ואמנות ההופעה בבית המשפט, מרכיב חשוב אצל כל ליטיגטור איכותי ומדויק הוא גם לדעת מתי התיק אינו חזק מספיק ומתי אפילו היכולות הגבוהות ביותר שלו לא יספיקו כדי להשיג תוצאה טובה בבית המשפט – מקרים המצריכים למשל הסדרי טיעון, הליכי גישור ושאר שיטות משפטיות לסגירת התיק מחוץ לכתלי בית המשפט.

    הוא חייב להיות בעל יכולות רטוריות גבוהות ביותר, כדי להציג את טיעוני התיק בצורה הכי אפקטיבית ומשכנעת לבית המשפט והשופטים – חלק מהותי מייצוג האינטרסים של הלקוח, כל לקוח. מכאן שליטיגטור מומחה ואיכותי צריך גם להיות מהיר מחשבה, מדויק ויצירתי בו זמנית, כדי להגיב ביעילות מרבית לכל תרחיש, שאלה או עדות, בין אם משהו שהייתה אליו הכנה מקיפה או התפתחות חדשה ומפתיעה יותר בתיק בבית המשפט.

    מתוך הסברים אלו על מה זה ומי הוא ליטיגטור, עורך דין מומחה בליטיגציה, ניתן להבין את החשיבות של בחירת עו"ד המתאים לתיק המסוים שלכם. כי בכל הנוגע להופעה מול בית משפט, עם שופטים ועורכי דין אחרים מצידו השני של התיק, ידע משפטי מעולה ומעמיק פשוט אינו מספיק והניסיון בהופעה בבית המשפט הוא קריטי, לגמרי ברמה שיכולה לשבור או לנצח תיק.

    סוגי ליטיגציה

    התחום נחלק לשני סוגים עיקריים, בדומה לחלוקה המשפטית הכללית – פלילית ואזרחית. כך יש עורכי דין המתמחים בליטיגציה של משפט פלילי ולעומתם יש עורכי דין ליטיגטורים אזרחיים, תחום  הכולל בתוכו גם ליטיגציה מסחרית. מכאן שיש נגיעה לכל תחומי המשפט – כי כל תיק וכל מקרה יכול כמובן להגיע לדיונים בבתי המשפט השונים ובערכאות השונות.

    הפלילית היא ייצוג בבית משפט במסגרת תיקים פליליים למיניהם, בעוד שהאזרחית גם כוללת מגוון רחב מאוד של תיקים ומקרים. כך למשל יש תחומי התמחות ספציפיים בליטיגציה אזרחית ומסחרית – דיני משפחה, דיני מיסים, תיקים מסחריים, נדל"ן, קניין רוחני, תביעות ייצוגיות, משפט מנהלי, בנקאות, ביטוח ופיננסים, בינלאומית, תביעות נזיקין וכן הלאה.

    הרחבה על ליטיגציה מסחרית

    במסגרת תת הקטגוריות של תחום ה-Civil Litigation, נפרט ונרחיב לגבי ליטיגציה מסחרית. בתת-תחום זה, הליטיגטור עוסק בתיקים בעלי הקשר ואלמנטים מסחריים-עסקיים, מה שכולל בתוכו שפע של נושאים ומקרים, למשל הסכמי סחר בין גופים עסקיים, מסחר בינלאומי, נושאי נדל"ן כמו היתרי בנייה והתחדשות עירונית, הגבלים עסקיים, דיני תאגידים, הסכמי הפצה, שוק ההון וניירות ערך וכן הלאה.

    בדומה לתחומים הקשורים כמו חוזים עסקיים, ליווי משפטי של משאים ומתנים מסחריים וכדומה, ליטיגציה מסחרית בהחלט יכולה די בקלות ובמהירות להפוך להיות מורכבת וסבוכה מאוד בחוקים, תקנות, רגולציה מסחרית, תקדימים ומרכיבים של כל תיק ומקרה. לכן ליטיגטור מסחרי חייב לשלב בין ידע משפטי מקיף במיוחד בנושאים מסחריים רבים מאוד לבין היכולות הרטוריות והכריזמטיות של הצגת התיק וקידום האינטרסים שלו בבית המשפט ומול הצדדים המעורבים.

    חשיבות נוספת לבחירה חכמה ונכונה של ליטיגטור מסחרי היא מבחינה זו שתיקים מסחריים לא אחת מתגלגלים בבתי המשפט ובין הצדדים במשך הרבה מאוד זמן, אפילו שנים, ותיקים רבים גם נשלחים להליכי בוררות או גישור – כך שיש צורך קריטי ומהותי בליטיגטור מסחרי מומחה ומעולה לליווי התיק ושלל היבטיו ומרכיביו, מול בית המשפט, מול עורכי הדין מהצד השני ומול גורמים משפטיים בעלי סמכות אחרים.

      דילוג לתוכן