צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    שינוי עילת סגירת תיק מחוסר ראיות לחוסר אשמה

    משטרת ישראל יכולה לפתוח תיק פלילי כנגד אדם בגין שלל חשדות ועבירות, כאשר פתיחת התיק יוצרת מצב של רישומו במרשם פלילי של אותו אדם, המוגדר בזמן זה כחשוד. תוצאות החקירה המשטרתית יכולות להיות העברתו לפרקליטות להגשת כתב אישום והליך פלילי כנגד החשוד שהופך לנאשם או סגירת התיק. אבל, אם סוגרים את התיק, לסיבת הסגירה יש למעשה משמעות גדולה וחשובה מאוד. כך, תיק שנסגר מחוסר ראיות עשוי לגרום לכך שעצם הרישום הפלילי לא נמחק, מה שבהמשך יכול ליצור השלכות שונות ומשונות עבור אותו אדם.

    עו"ד בועז ראובן, מומחה מנוסה במשפט פלילי ובתחומים משפטיים שונים המפעיל ומנהל משרד משפטי בוטיק, מסביר לגבי שינוי עילת סגירת תיק מחוסר ראיות לחוסר אשמה – כאשר מיד תבינו בדיוק מדוע ההבדל הזה כה מהותי וחשוב למה תמיד עדיף להגיע למצב של סגירת תיק בעילת חוסר אשמה ולא בעילת חוסר ראיות.

     

    ראיות מחקירה פלילית

    credits: iStock.com/Dragos Condrea

     

    מהן העילות לסגירת תיק פלילי

    עוד לפני ההסבר המשפטי והמעשי לגבי שינוי עילת סגירת תיק מחוסר ראיות לחוסר אשמה, יש להסביר ולפרט מהן העילות (הסיבות) הקיימות לסגירת תיקים פליליים במערכת האכיפה והמשפט הישראלית. הליך הוא כזה שהמשטרה מנהלת חקירה פלילית כנגד חשוד, כאשר בסיומה או כאשר מתגבשת תמונת מצב מספקת, חומרי החקירה והסיכום מועברים לפרקליטות ו/או לגורמי התביעה במשטרה וגופים אלו אמונים להחליט האם יש מקום להגיש כתב אישום ולתבוע את החשוד בתור נאשם או האם יש לסגור את התיק. העילות לסגירת התיק יכולות להיות אחת מהדוגמאות הבאות:

    סגירת תיק מחוסר ראיות

    תיק פלילי שנסגר לאחר חקירה מכיוון שאין מספיק ראיות חזקות וברורות והסיכוי להרשעה בבית משפט נחשב נמוך ואף קלוש. שימו לב שעילה זו מלכתחילה לא אומרת שהתיק נסגר כי החשוד נוקה מאשמה ולא ביצע את העבירות המיוחסות לו, אלא "פשוט" שאין מספיק ראיות כדי להבטיח הרשעה משפטית.

    חוסר עניין לציבור – אין הצדקה מספקת להעמדה לדין

    עילת סגירת תיק המיועדת למקרים קלים יחסית. המשמעות היא שבעוד שיש מספיק ראיות להעמדה לדין והרשעה, "לא שווה" את הזמן, הכסף והמשאבים לתהליך התביעה והמשפט כי העבירות קלות יחסית.

    תיק שנסגר בהסדר מותנה

    מקרה הדומה להסדר טיעון, כאשר יש ראיות מספיקות להגשת כתב אישום ואף הרשעה, אך מטעמים שונים הצדדים מסכימים שלא להגיש כתב אישום והחשוד מודה בביצוע העבירה ומתחייב, למשל, להימנע מעבירות עתידיות, תשלום פיצוי לנפגעים, תשלום קנס למדינה וכיוצא באלו.

    סגירת תיק מחוסר אשמה

    זוהי כאמור העילה העדיפה לסגירת תיק פלילי, כי המשמעות שלה היא שהחשוד נוקה מאשמה ומהחשד בביצוע העבירות הרלוונטיות לחקירה. תיק שנסגר מחוסר אשמה נמחק לגמרי מהמרשם הפלילי, כי האדם המסוים חף מפשע, כל זאת אודות לפעילות של  עורך דין למחיקת רישום פלילי  שיודע מה הוא עושה.

     

    תיק משפטי נסגר

    credits: iStock.com/Coompia77

     

    למה זה חשוב?

    באופן כללי, למרות שסגירת תיק היא לא כמו הרשעה בבית משפט (אפילו לא במקרה של הסדר מותנה), כאשר התיק נסגר שלא בעילת חוסר אשמה, יש גופים וגורמים אשר לפי הגדרות החוק יכולים בהחלט לקבל את המידע על מרשם פלילי כזה הקיים לגבי אדם מסוים. זה יכול לפגוע בהיבטים תעסוקתיים, מקצועיים, אישיים וכלכליים שונים לגבי אותו אדם.

     

    איך משנים עילת סגירת תיק לחוסר אשמה?

    החוק מאפשר לחשודים שהתיק נגדם נסגר להגיש בקשה מנומקת לשינוי עילת הסגירה לחוסר אשמה, כדי למחוק את הרישום הפלילי מהמאגר המשטרתי. נדגיש כי אין מגבלת זמן להגשת בקשה שינוי עילה שכזו!

    קריטי לבצע הגשת בקשה לשינוי עילת סגירת תיק מחוסר ראיות לחוסר אשמה רק בליווי מקצועי צמוד של עו"ד פלילי המתמחה בתחום זה, אחרת סיכויי ההצלחה נמוכים ובהחלט יכול להיגרם לתיק נזק. עו"ד בוחן את כל חומרי החקירה ומגיש בקשה מנומקת, איכותית וחזקה.

    לצד האפשרות להגיש בקשה לשינוי עילת סגירת תיק פלילי לחוסר אשמה, קיימת גם אפשרות נוספת להגעה לאותה תוצאה, זאת דרך הגשת בקשה רשמית ומנומקת למפקד חוליית המידע הפלילי במשטרת ישראל.

      דילוג לתוכן