עבירות גניבה ממעביד
יחסים בין עובדים למעבידים בהחלט יכולים להיות מורכבים, מבחינות רבות וכאשר מדובר עבור אנשים רבים מאוד על מערכות יחסים מאוד מרכזיות ומהותיות בחייהם היומיומיים. אמנם יש לא מעט עבירות שמעביד יכול לבצע כנגד עובדיו השכירים, אך היום נעסוק דווקא בצד השני, כאשר עובד פוגע במעבידו ובאמון שזה נותן בו, ספציפית דרך פירוט הנושא של עבירות גניבה ממעביד.
בין אם אתם הצד הנאשם בביצוע עבירת גניבה ממעביד ובין אם אתם מעביד אשר נפגע ממעשה גניבה של אחד העובדים שלכם, אתם זקוקים לליווי משפטי איכותי, מקצועי ומותאם אישית, ליווי משפטי מעו"ד פלילי מנוסה ועם היכרות מעמיקה עם העולם העסקי ועבירות המבוצעות במסגרתו, זאת כדי לקדם את האינטרסים שלכם ולשפר את סיכויי ההצלחה בתיק עבורכם.
מגוון סוגים וביטויים של עבירות גניבה ממעביד
עבירת גניבה ממעסיק יכולה להתבטא באינסוף דרכים ויישומים, לא רק במקרים "פשוטים" לכאורה של גניבת מזומן מהקופה של העסק. את זאת ניתן לראות בפרופיל הרחב והמגוון מאוד של נחקרים ונאשמים בביצוע עבירות גניבה ממעביד, החל במנכ"לים של חברות המשתכרים משכורות גבוהות במיוחד ועד עובדים זוטרים ופשוטים בעסקים קטנים ומקומיים.
כך, כפי שמנכ"ל יכול להוציא מהחברה אותה הוא מנהל כספים במרמה או לרכוש טובות הנאה פרטיות מכספי החברה, גם העובד הפשוט והחדש ביותר יכול לגנוב מזומן, ציוד מהותי או אף סודות מסחריים וקניין רוחני סודי. במקרים השונים אותם ליווינו וגם כאלו אשר עולים מעת לעת לתקשורת הציבורית, ניתן לראות בהחלט כי יש ביטויים רבים לעבירות גניבה ממעביד, גם סיפורים אקזוטיים ובלתי נתפסים וגם סיפורים טריוויאליים יותר.
מאפיינים של עבירות גניבה ממעביד
באופן כללי, כאשר הערך של הרכוש (כסף, ציוד, רכישות, קניין רוחני וכו') עולה על סכום של 1,000 ש"ח, מעשה הגניבה יכול להיות מוגדר עבירת גניבה ממעביד. מבחינה משפטית וגם תפישתית, עבירות גניבה ממעסיק גם פוגעות בקניין של גורם אחר, כפי שקורה בכל מקרה גניבה אחר, אך בנוסף הן גם פוגעות באמון הנדרש והייחודי אשר קיים במערכת של עובד ומעביד. כך, מקרה בודד של גניבת עובד ממעביד, יכול לגרור יחס שלילי ופגיעה במערכות היחסים האחרות בין אותו מעביד ליתר העובדים, אף שלא היה להם כל קשר למקרה.
בנוסף לגניבה של רכוש העולה על ערך של 1,000 ש"ח, עבירות גניבה ממעסיק יכולות להיחשב כאלו גם אם מה שנגנב הינו בעל ערך תרבותי, מדעי, דתי או היסטורי.
עבירות גניבה ממעביד יכולות להיחשב מבחינה משפטית כעבירות צווארון לבן או עבירות כלכליות, אך הן בהחלט יכולות גם להיחשב עבירות גניבה "רגילות" לכל דבר ועניין, כאשר הדבר תלוי בנסיבות המקרה, במאפייני הרכוש שנגנב וגם בהיקף הפגיעה במעביד נפגע העבירה.
ענישה פוטנציאלית במקרים של עבירות גניבה ממעסיק
באופן כללי, עבירות גניבה מפורטות ומוגדרות בסעיפים שונים בחוק העונשין, באופן מפוזר בטווח הסעיפים של 383-401. בתוך הגדרות אלו יש גם סוגים ספציפיים של עבירות גניבה ממעביד, על הביטויים הספציפיים השונים שלהן.
הענישה משתנה כאמור בהתאם לסוג העבירה ולחומרתה כפי שנקבע בבית המשפט. לדוגמא, עבירות גניבה ממעסיק המוגדרות עוון יכולות להביא רף ענישה נמוך יותר לעומת עבירות גניבה המוגדרות פשע (גניבה בנסיבות מחמירות) ואשר להן מתלווה עונש מאסר גבוה יותר.
במקרים ה"קלאסיים" של עבירות גניבה ממעביד, חוק העונשין מגדיר בסעיף 391 פוטנציאל ענישה של עד 7 שנות מאסר בפועל, כאשר יש מקרים בהם רף הענישה על גניבה ממעסיק הוא 4 שנים. עם זאת, יש מקרים המוגדרים חמורים יותר או פשוט שונים הקשורים לעבירות גניבה ממעסיק, עם ענישה פוטנציאלית שונה. כך למשל במקרים של גניבה על ידי עובד ציבור ניתן להשית עונש מאסר בפועל של עד 10 שנים, גניבת נשק ממעביד יכולה להביא אף היא עונש של 10 שנות מאסר. יש בחוק גם התייחסות למקרי גניבה בידי מורשים, דירקטורים ונושאי משרה (עד 7 שנות מאסר).
ישנן סיטואציות שונות בהן עובד יכול לגנוב דבר מה ממעבידו וגם שיטות שונות ליישם את הגניבה או הלקיחה האסורה, החוק על פי רוב מתייחס לכל האפשרויות הללו. כאשר לעיתים אלו מקרים מאוד פשוטים וברורים ולעיתים הם מורכבים ו"אפורים" יותר. כך או כך ועבור כל צד מהמעורבים בפרשה, עבירות גניבה ממעביד מחייבות ליווי איכותי ומתאים של עורך דין פלילי שגם מכיר את תחומי עבירות הצווארון הלבן והעבירות הכלכליות.