צור קשר

    ייעוץ משפטי אישי 24/7

    פתיחת תיק במס הכנסה

    בכל הנוגע לעסקים, במידה מסוימת יש לכם ולכל עסק "סוג של" שותף שקט, כזה שמשתתף ברווחים שלכם אבל לא ממש עושה את העבודה הקשה. הכוונה היא כמובן לרשות המיסים, אשר לוקחת מעסקים שיעור מסוים מההכנסות והרווחים כחלק ממערך המיסוי המקיף והמורכב של המדינה. ה"שותפות" הזו מתחילה עבור עוסקים ותאגידים בתהליך של פתיחת תיק מס הכנסה, שהוא התהליך שנסביר עליו כאן.

    מי נדרש לפתוח תיק במס הכנסה?

    בגדול, כל מי שמבצע איזו שהיא פעילות עסקית. כל אדם או תאגיד שרוצה להתחיל להפעיל פעילות עסקית כלשהי אשר מייצרת הכנסות, חייב לפתוח תיק עסקי במס הכנסה. זה אומר שבין אם אתם רוצים להקים עסק עצמאי קטן של פעילות פרילאנס כלשהי ובין אם אתם מקימים מיזם עסקי גדול ומורכב הנרשם כתאגיד (בניגוד לעוסק עצמאי), אתם מחויבים להשלים את התהליך.

    נציין כי גם עוסקים פטורים, אשר להם מחזור הכנסות קטן והם אינם גובים מע"מ ולא יכולים להזדכות על הוצאות מע"מ, חייבים בפתיחת תיק במס הכנסה, אפילו אם הלכה למעשה לא יגיעו בראשית דרכם לסף המס. כמובן שגם אדם שהוא שכיר אך רוצה להקים פעילות עסקית עצמאית, מחויב לפתוח תיק עוסק במס הכנסה (וכמו כן לבצע תיאום מס שנתי). 

    הרישום במשרד מס ההכנסה האזורי הרלוונטי עבורכם צריך להיעשות לפני תחילת הפעילות העסקית אך לאחר רישום ראשוני במע"מ. 

    כבר לא חייבים להגיע פיזית - אפשר לעשות הכל מרחוק

    בשורה חיובית בהחלט היא שהיום, בניגוד לעבר הלא מאוד רחוק, כבר אין צורך להגיע פיזית למשרד מס ההכנסה האזורי הרלוונטי לכם ואפשר לעשות את התהליך מרחוק, דרך האינטרנט. מבחינת רשות המס, השירות עצמו של פתיחת תיק עוסק הוא חינמי ואינו כרוך בתשלום אגרות למיניהן. 

    בבקשה הראשונית לפתיחת תיק במס הכנסה וההודעה על תחילת פעילות עסקית, יש לצרף פרטים רשמיים בסיסיים של העוסק עצמו (שם, כתובת, מהות העסק וכו') וכמו כן, צילום של תעודת זהות ומספר עוסק שהתקבל במשרדי מע"מ. יש לצרף גם טופס 5329 מלא, המפרט פרטים שונים לצורך פתיחת העסק והצהרה על מקורות הכנסה נוספים של מגיש הבקשה. 

    אם מדובר על תאגיד, אז יש טפסים שונים שצריך למלא ולהגיש (טופס 4436) וכמו כן מסמכים נוספים מעבר למה שנדרש מעוסקים עצמאיים. 

    פתיחה של תיק ניכויים

    חלק זה בתהליך פתיחת תיק מס הכנסה אינו רלוונטי לכולם, אלא רק לעסק שהולך להעסיק עובדים (לא עצמאים / פרילאנסרים שעובדים לבד לצורך העניין). עסק המעסיק עובדים שכירים, חייב בפתיחת תיק ניכויים עבור הניכויים מיסוי של משכורות ושאר ניכויים חוקיים ורלוונטיים. עוסק או תאגיד שתיק הניכויים רלוונטי עבורם, צריכים למלא את הסעיפים המתאימים בטופס פתיחת תיק מס הכנסה. 

    נציין כי לאחר השלמת פתיחת תיק הניכויים במס הכנסה, נפתח אוטומטית גם תיק ניכויים בביטוח לאומי – מה שבעבר היה צריך לעשות ידנית.

    מה עוד צריך לדעת

    באופן כללי, היום התהליך הוא פשוט, מהיר וסה"כ די יעיל. ניתן לעשות זאת לבד, אך כמובן שאם העיסוק בזה לכשעצמו מטריד או יוצר אצלכם חשש או אם מדובר על הקמת תאגיד עם מבנה התאגדות מורכב או מבנה פעילות מורכב יחסית – ניתן לבצע את התהליך ביעילות אופטימאלית עם עורך דין מיסים המנהל את הכל עבורכם. 

    לצד השלבים האופרטיביים והטכניים שסקרנו כאן בתהליך פתיחת תיק עוסק במס הכנסה, כל עסק מחויב בניהול ספרי חשבונות לפי הוראות רשות המיסים, אשר נקבעות לפי מהות וסוג העסק. כמו כן, חובה להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה על הכנסות ורווחים וגם לשלם מקדמות  חודשיות / דו-חודשיות בהתאם למחזור בכל תקופה. 

    משרד עו"ד בועז ראובן הוא משרד בוטיק המתמחה במיסוי, המשרד מלווה לקוחות בתיקים בכל נושא הקשור למיסוי, כולל בתהליכי פתיחת תיק במס הכנסה. 

      דילוג לתוכן