איך לקנות מטבעות וירטואליים?
בסביבות שנת 2017, ערכו של הביטקוין החל לטפס מעלה בצורה קיצונית, עליות שנמשכו כמה וכמה שנים ברציפות עם הגעה לשערי חליפין אסטרונומיים ולרווחים פוטנציאליים אדירים למשקיעים שנכנסו לשוק בזמן. זה עורר המון עניין ושיח ציבורי סיב הביטקוין ועולם המטבעות הדיגיטליים בכללותו, עם הרבה אנשים שרצו להיכנס להשקעה בתחום. בנוסף, לצד "שחקנים" גדולים וותיקים יותר כמו ביטקוין ואתריום, החלו להופיע עוד ועוד מטבעות וירטואליים דיגיטליים. מה שהוסיף לבלבול ולמורכבות של התחום כולו עבור משקיעים, כמו גם עבור גורמי רגולציה.
אם גם אתם רוצים להיכנס לתחום הדינמי והמרתק של מטבעות קריפטוגרפיים ומטבעות וירטואליים, אבל לא ממש יודעים איך לקנות מטבעות וירטואליים ואיך בכלל להתחיל, המדריך הבא יספק לכם תשובות תמציתיות ומעשיות.
חשוב לדעת – קניית מטבעות דיגיטליים
באופן כללי, שימו לב שבכל אפשרות מוכרת ואמינה של רכישת מטבעות קריפטוגרפיים וירטואליים, בישראל או בחו"ל, תידרשו להזדהות בפני ספק השירות באמצעות פרטים אישיים והעברת תעודה מזהה כלשהי. זה נכון למעט בקנייה ישירה ממוכר פרטי (מה שפחות מומלץ, בעיקר למשקיעים חדשים). בנוסף, רווחים ממסחר במטבעות דיגיטליים חייבים בדיווח לרשות המיסים והם מצריכים תשלום מס, כי הם מטבעות אלו נחשבים נכסים פיננסיים ולא מטבעות רגילים.
בכל רכישה של מטבעות דיגיטליים – לא משנה מאיזה סוג או "מותג" – אתם חייבים להחזיק גם פתרון מתאים, אמין ובטוח של ארנק דיגיטלי. בארנק אתם שומרים על המטבעות הדיגיטליים שלכם וממנו אתם מעבירים מטבעות או יחידות לתשלום או למימוש רווחים. יש ארנקים דיגיטליים לסוגים שונים של מטבעות וירטואליים וחשוב שהארנק יהיה פרטי שלכם ולא בבורסה או אתר שמירת מטבעות. הארנק, לצד אלמנטים שונים של הצפנה ושאר הגנות טכנולוגיות, הוא הגורם המגן על המטבעות שלכם מפני פריצה, גניבה ושאר פעולות זדוניות שבהחלט קיימות בתחום.
קניית ביטקוין
לפני הכניסה לקניית מטבעות דיגיטליים אחרים, נסביר בקצרה לגבי רכישת ביטקוין – המטבע הדיגיטלי המוביל, הגדול והיקר בעולם. להסבר מעמיק יותר, קראו את המאמר שלנו על רכישת ביטקוין. ישראל, הכי יעיל ומומלץ לרכוש ביטקוין דרך שתי החברות המוכרות והאמינות הפעילות בתחום. חברת ביטס אוף גולד פועלת כחלפנית מטבעות דיגיטליים ומאפשרת רכישת ביטקוין ואת'ריום (עוד מטבע דיגיטלי מוכר וגדול יחסית) תמורת שקלים ועמלת פעולה מוגדרת. לחלופין, חברת Bit2C מפעילה זירת מסחר בביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים, מודל פעולה יותר מורכב הדורש הבנה מעמיקה יותר של התחום. זירת המסחר מחברת בין מוכרים לקונים, לפי שערים "יציגים" ומודלים של היצע וביקוש.
קניית את'ריום
את'ריום (ETH) הוא המטבע הדיגיטלי השני בעולם מבחינת פופולאריות, ותק ונתח שוק, פועל באופן שונה מביטקוין מבחינה טכנולוגית ומעשית אבל הקונספט הכללי דומה עבור המשקיע הפיננסי "הפשוט". שתי חברות המטבעות הדיגיטליים הישראליות שפורטו לעיל (ביטס אוף גולד וביטוסי) מאפשרות רכישה של אתריום ואפשר לפעול מולן באופן דומה לרכישת ביטקוין.
אפשרויות נוספות לקניית את'ריום כוללות למשל:
- רכישה ישירה מאנשים פרטיים המחזיקים יחידת במטבע, דרך קבוצות ייעודיות למטרה זו במדיומים דיגיטליים כמו טלגרם או פייסבוק.
- רכישה באמצעות יחידות ביטקוין בזירות מסחר בחו"ל והעברת יחידות האתריום לארנק דיגיטלי מתאים.
- רכישה דרך זירות מסחר גלובליות – למשל דרך פתיחת חשבון, ביצוע העברה בנקאית של מט"ח וקניית את'ר בהתאם לסכום בחשבון ושערי החליפין.
קניית מטבעות וירטואליים אחרים
מעבר לביטקוין ולאתריום הפופולאריים, יש עוד כמה וכמה מטבעות כאלו הצוברים מודעות, פופולאריות ונתחי שוק. מטבעות אלו כוללים דוגמאות כגון לייטקוין, גרין או ריפל. רוב אפשרויות הרכישה של מטבעות אלו נמצאות בחו"ל (הכל זמין דרך האינטרנט כמובן), בעיקר בזירות מסחר (בורסות) של מטבעות קריפטו עם כרטיס אשראי או העברה בנקאית לחשבון מסחר (למשל, Binance או Bitfinex). בנוסף, אפרש לרכוש מטבעות וירטואליים דרך שירות חלפנות קריפטו גלובלי-דיגיטלי, באמצעות מטבעות דיגיטליים אחרים או בתשלום רגיל עם כרטיס אשראי (למשל בשירות החלפנות Changelly).
מבחינת אפשרויות רכישת מטבעות דיגיטליים שאינם ביטקוין או אתריום בישראל (שלא דרך מוכרים פרטיים, אפשרות קיימת אך בעלת סיכונים), כיום אתם יכולים לבצע זאת רק דרך זירת המסחר של Bit2C ורק עבור המטבעות לייטקוין או גרין, כל יתר המטבעות (בנוסף לביטקוין ואתריום כמובן) אינם נתמכים כרגע.
באופן עקרוני, אם כבר יש לכם יחידות ביטקוין או אתריום, יהיה לכם יותר קל, מהיר וזול לקנות איתם גם מטבעות אחרים, עם עמלות זולות יותר בזירות המסחר הבינלאומיות.